Haber: Özden ATİK / İstanbul DHA
Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişiyi dolandırıldıkları iddiasıyla "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan yargılanan işadamı Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut'un tahliyesine karar verildi. Mahkeme, 21 Aralık 2015'te tutuklanan Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da koydu.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7. celsesi görülen duruşmaya, Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken; tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada 24 şikayetçi de hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, 18 şikayetçiye yönelik eylemlerinden dolayı Fadıl Akgündüz ile birlikte 3 sanığa tacir ve şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticiliğinin dolandırıcılığı suçundan ayrı ayrı davalar açıldığını ve ana davayla birleştirildiğini tutanağa geçirdi. Duruşmaya katılan müştekiler, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirttiler.
"PROJENİN BİTİRİLMESİ İÇİN TAHLİYE EDİLSİN"
Fadıl Akgündüz ve diğer sanıkların avukatı Ragıp Cumhur Velibeyoğlu, 16 Şubat tarihli bilirkişi raporunun savunmalarını teyit ettiğini belirterek "Raporda inşaatın gerçekleşme oranı olarak yüzde 40 gösterilmişse de, Bayrampaşa Belediyesi Yapı Denetimi ile ilgili yönetmelik esaslarına göre yapmış olduğu incelemede yüzde 70 oranında projenin gerçekleştiğinin bildirildiği belgeyi sunuyoruz. Özellikle bu projenin bitirilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için tahliye edilmelerini talep ediyoruz" dedi.
"TUTUKLULUKLARI DEVAM ETSİN"
Bir kısım müştekilerin avukatı Kadir Buz ise söz alarak, "Bilirkişi raporunun tespitine katılmıyoruz. Yüzde 40 inşaatın bittiği yönündeki tespite bir diyeceğimiz yoktur. Sanıklar inşaatın yüzde 85 oranında bittiğini söylemişlerdir. Eksik hususların giderilmesini istiyoruz. Ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ediyoruz. Zira delillerin karartılması söz konusudur. Bir sürü mağdurun da şikayetiyle ilgili işlemler devam etmektedir" diye konuştu.
BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLECEK
Mahkeme heyeti, dosyanın Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, ticaret müfettişi, biri serbest muhasebeci ve mali müşavirden oluşan bilirkişi heyetine gönderilerek Bayrampaşa Projesi, Maldivler Projesi toplam devre mülk satışlarının bina projesiyle uyumlu olup olmadığı, proje değeri kapsamında inceleme yapılmasına karar verdi.
TAHLİYE VE YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU
Heyet, tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un suçun niteliği, tutuklu kaldıkları süre, bilirkişi raporları, müştekilerin bir kısmının dinlenmiş olması, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve delilerin karartılma ihtimalinin bulunmaması dikkate alınarak tahliyelerine karar verdi. Sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı da koyan heyet, duruşmayı 5 Temmuz tarihine erteledi. Fadıl Akgündüz, tahliye edildiğini bildiren hakime "Teşekkür ederim" dedi.
2 BİN 443 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fadıl Akgündüz birlikte yargılanan 6 sanığa 349 müştekiye yönelik "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz