DHA YURT BÜLTENİ - 14

  Kadınlar Eskişehir'de 'Rabia Naz' için toplandı Eskişehir Kadın Meclisi, Giresun'un Eynesil ilçesinde, geçen yıl evlerinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın (11) ölüm yıl dönümünde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar Eskişehir'de 'Rabia Naz' için toplandı

Eskişehir Kadın Meclisi, Giresun'un Eynesil ilçesinde, geçen yıl evlerinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın (11) ölüm yıl dönümünde basın açıklaması yaptı.
İsmet İnönü Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplanan Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri, "Rabia Naz için adalet istiyoruz", "Suça ortak olma, gerçeği açıkla" sloganları attı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Ceren Çavdar, "Rabia Naz'a ne oldu? Bugün Türkiye'nin dört bir yanında bu soruyu meydanlardan soruyoruz. Rabia Naz'ın hayatını kaybettiği Giresun Eynesil'den Adana'ya, Tekirdağ'dan Antalya'ya ve daha birçok şehirde 'Rabia Naz'a ne oldu? Rabia Naz'a adalet' demek için buluştuk. Dün Rabia Naz'ın aramızdan alınışının birinci yılıydı. Rabia Naz için etkin bir soruşturma yürütülmeli, tüm mekanizmalar bu ölümün açığa çıkarılması için çalışmalıdır. Toplum artık gerçeği açığa çıkarmanızı, failleri yakalamanızı ve adaleti bekliyor. Kadın Meclisleri olarak Rabia Naz'a adaletin sağlanması, tüm çocukların yüzünün gülebilmesi için bu davanın peşinde, Vatan ailesinin de yanındayız. Bu mücadelede asla yalnız yürümeyecekler" dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
----------
-Kadınlar slogan atarken,
-Basın açıklması.)

Boyut: 368,49 MB

Haber -Kamera: Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR,(DHA)

=================

İndiği servis minibüsünün altında kalan minik Işıl, toprağa verildi

Aksaray'da okul önünde indiği servis minibüsünün altında kalarak yaşamını yitiren ilkokul 2'nci sınıf öğrencisi Işıl Güzel (8), gözyaşları içinde toprağa verildi.
Kaza, dün saat 13.30 sıralarında Cumhuriyet Mahallesi Naci Abay İlkokulu önünde meydana geldi. Özkan Özata'nın (33) kullandığı 68 S 0033 plakalı öğrenci servisiyle okula gelen Işıl Güzel, diğer öğrencilerle birlikte minibüsten indi. Işıl, minibüsün önünden geçip okuluna gitmek istediği sırada sürücü durumu fark etmeyerek hareket etti. Minik Işıl, aracın altında kalarak ağır yaralandı. Çevredekiler tarafından çıkarılıp ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Işıl, doktorların tüm çabalarına rağmen yaşamını yitirdi.
Minik Işıl'ın, üzerine gelinlik örtülen cenazesi bugün hastane morgundan alınarak Somuncu Baba Külliyesine getirildi. Cenaze namazına Aksaray Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Karta ve çok sayıda yakını katıldı. Baba Özkan Güzel, kızını son yolculuğuna uğurlarken gözyaşlarına hakim olamadı. Işıl'ın cenazesi, namazın ardından Ervah Mezarlığı'na defnedildi. Kazanın ardından gözaltına alının sürücü Özkan Özata da adliyeye sevk edildi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----------
- Cenaze namazından detay
- genel ve detay

Haber- kamera: Erkan ALTUNTAŞ (AKSARAY-DHA)

=====================

Fatih Erbakan: Diğer muhalefet partilerine benzemeyiz

Yeniden efah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Bizler, diğer muhalefet partilerine benzemeyiz. Bizim anlayışımız 'Bu mevcut iktidar gitsin de ne olursa olsun' anlayışı değil, 'Bu sorunlar çözülsün de kim çözerse çözsün' anlayışıdır" dedi.
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin Diyarbakır 1'inci Olağan Kongresi'ne katıldı. Özel bir toplantı salonunda gerçekleşen kongreye, Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Doğan Aydal ve Cengiz Zor ile devlet eski bakanı Sacit Günbey ve çok sayıda davetli katıldı. Fatih Erbakan, yaptığı konuşmasında "Bizler, diğer muhalefet partilerine benzemeyiz. Bizim anlayışımız, 'Bu mevcut iktidar gitsin de ne olursa olsun' anlayışı değil, 'Bu sorunlar çözülsün de kim çözerse çözsün' anlayışıdır. Türkiyemiz aylardır süren çok yoğun bir seçim maratonunu geride bıraktı. 31 Mart 2019'da yerel seçimler yapıldı, tartışmalar geride kaldı. Bundan böyle önümüze bakacağız. Bundan böyle milletin derdine derman olmak için uğraşacağız. Bunun için de ülkemizin, milletimizin sorunlarını masaya yatıracağız " dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----------
- Kongrenin yapıldığı salondan detaylar
- Fatih Erbakan ve partililerin salona gelişi
- Konuşmalar
- Genel ve detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 884 MB

Haber-kamera: Mesut BUDRAÇ/DİYARBAKIR,(DHA)

==================

Yunanistan savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Çanakkale Boğazı'ndan geçen Yunanistan Donanması'na ait P71 Borda numaralı hızlı saldırı füze gemisi 'HS Ritsos', Ege Denizi'ne doğru yol aldı.
Marmara Denizi'nden bugün saat 14.00 sıralarında Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Yunanistan Donanması'na ait P71 Borda numaralı hızlı saldırı füze gemisi 'HS Ritsos', Boğaz'ın manevra yapılması en güç noktası olan Nara Burnu'nu döndükten sonra, saat 15.30 sıralarında Çanakkale önlerine geldi.
Kilitbahir köyü dağında bulunan 'Dur Yolcu' yazısı ve Kilitbahir Kalesi önünden geçerek Ege Denizi'ne doğru yol alan Yunanistan savaş gemisine, güvenlik nedeniyle Türk Sahil Güvenlik botu eşlik etti.

Görüntü Dökümü
----------
-Çanakkale Boğazı'ndan geçen Yunanistan savaş gemisinden genel ve detay görüntü.
-Sahil Güvenlik botunun Yunanistan savaş gemisine eşlik etmesinden görüntü.

Reklam
Reklam

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)

=================

Küçük Zeynep, ilaç bekliyor

Bursa'da yaşayan ve 14 farklı çeşidi bulunan genetik bir rahatsızlık olan NCL'ye (beyincik erimesi) yakalanan Zeynep Sargın'ın (5), ayda iki kez kullanması gereken değeri yaklaşık 145 bin lira olan ilaçlar yurt dışından getirilemiyor. Maddi imkanlarının ilaçları almaya yetmediğini belirten baba Selçuk Sargın, "SGK ödeme listesinde olmadığı için bu ilacı hastalar temin edemiyor. Kızımın hayati fonksiyonlarını kaybetmesi, görme duyusunun kaybolacak olması bizi derinden üzüyor. Biz onun uzun yıllar yaşamasını istiyoruz" dedi.
Selçuk ve Ümran Sargın çiftinin iki çocuğundan biri olan Zeynep Sargın, 2,5 yaşına geldiğinde nöbet geçirmeye başladı. Ailesi tarafından doktora götürülen Zeynep'e birçok test yapıldı ancak son olarak yapılan genetik test ile hastalığı saptandı. Küçük Zeynep'in, çok nadir görülen ve beyincik erimesi olarak adlandırılan NCL hastalığına yakalandığı belirlendi. Ancak geri ödeme kapsamında olmayan ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından maliyeti karşılanmadığı için getirtilemiyor. İlaç yurt dışından getirildiği takdirde de Türkiye'de sadece Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, Zeynep'in beynine takılacak bir kapsülle 15 günde bir dışarıdan ilaç enjekte edilerek uygulanacak ve eksik enzimlerin tamamlanması sağlanacak.
'İLAÇ TÜRKİYE'DE YOK'
Kızının sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Selçuk Sargın, "Bu hastalığın şu an sadece birkaç ülkede ilacı var. Kullanan hastalarda yüzde 87 oranında bir başarı sağlanmış fakat bu ilaç şu an Türkiye'de bulunmuyor. Daha doğrusu SGK ödeme listesinde olmadığı için bu ilacı hastalar temin edemiyor. Çünkü çok maliyetli ve ayda 2 defa alınması gereken, tek dozu yaklaşık 25 bin doları bulan bir ilaç. Yani herkes elleri kolları bağlı SGK'nin ilacı ödeme listesine almasını bekliyor. Bu devletimiz için çok küçük bir rakam aslında çünkü hasta sayısı çok az. Biz devlet büyüklerimizden, yetkililerden bir çözüm bekliyoruz" dedi.
'ZEYNEP'İN YAŞAMASINI İSTİYORUM'
Kızını kaybetmek istemediğini söyeyen Sargın, "Gücümüz belli bir yere kadar yetiyor. Bizim için çok zor bir süreç. Zeynep'e bu teşhis koyulana kadar çok mutlu bir aileydik. Ufak tefek engelli olmasına razıyız biz çocuğumuzun ama hayati fonksiyonlarını kaybetmesi, görme duyusunun kaybolacak olması bizi derinden üzüyor. Zeynep şu an engelli olabilir ama biz onun uzun yıllar yaşamasını istiyoruz" diye konuştu.
'BU SÜREÇ ÖLÜME KADAR GİDEBİLİR'
Zeynep Sargın'ın tedavi sürecini yürüten Çocuk Nöroloji Uzmanı Uzman Doktor Meltem Uzun, "Zeynep birçok araştırmadan geçti ve en son genetik testi yapıldı. Daha sonra bizim NCL Tip2 dediğimiz yarı metabolik genetik bir hastalık saplatık. Yürümede dengesizlik, nöbetlerin tekrarlama ihtimali, dengesizliğin daha da artma ihtimali, görmeyle ilgili sorunlar, algının ve hareket sisteminin zaman içerisinde tekrar bozulması mümkün olabilir. Bu aşamada tedaviler önemli. Mevcut olan tedavi henüz Türkiye'de yok. Bunun için hem bu ilacı üreten firmalarının, hem hükümetin, hem de pek çok idarenin şu an görüşmeler halinde olduğunu biliyoruz. Muhtemelen çok yakında geleceğini umut ediyoruz. Zeynep'e bu tedavi uygulanmazsa yürümesinin bozulup yatalak olması, nöbetlerin durmaması, beyin algısının zihninin daha da geriye gitmesi mümkün, Bu süreç ölüme kadar gidebiliyor. İnşallah böyle bir sonuçla karşılaşmayız" dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----
-Zeynep'in ailesiyle vakit geçirmesi
-Zeynep'in oyuncaklarla oynaması
-Zeynep'in babası Selçuk Sargın'ın röportajı
-Zeynep'in doktoru Meltem Uzun'un röportajı
-Zeynep'in bebeklik arşiv videoları

Süre: 05.35 Boyut: 626 MB

Haber:Semih ŞAHİN - Kamera:Muammer İRTEM/BURSA,(DHA)

=========================

Tunceli'de Rafting Milli Takım seçmeleri sürüyor

Türkiye'de ilk defa Tunceli'de düzenlecek olan Rafting Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek takımın seçmelerine Tunceli'de devam edildi.
Tunceli'de 8-13 Haziran 2019'da yapılacak olan Rafting Dünya Şampiyonası'na katılacak milli takımın seçmeleri sürüyor. Türkiye'nin 51 ilinden gelen 400 rafting sporcusu, Munzur Çayı'nda 2 gündür kıyasıya yarışıyor. 400 metrelik parkurda bay açık yaş, bayan açık yaş ve miks açık yaş olmak üzere 3 kategoride düzenlenen yarışmayı Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı birlikte izledi.
ŞEHİT KAYMAKAMIN ADINI TAŞIYAN SU SPORLARI MERKEZİ AÇILDI
Rafting Türkiye Milli Takım seçmeleri devam ederken, PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen Derik Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün adını taşıdığı su spor merkezinin açılışı yapıldı. Munzur Vadisi içinde yer alan su spor merkezinin açılış töreninde konuşan Vali Sonel, terörün belinin tamamen kırıldığı Tunceli'nin huzur kenti haline geldiğini söyledi. Vali Sonel, "Yakın zamana kadar teröristlerin yol kestiği yerlerde kahraman güvenlik güçlerimizin teröristle mücadelede başarılı operasyonlara imza atması, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sayın bakanlarımızın da bizlere verdiği güç ve destekle hakikaten huzur şehri haline gelen Tunceli'de çok anlamlı ve çok önemli su sporları merkezimizi açmak için buradayız. Derik'te meslektaşımız sevgili kardeşimiz Kaymakam Muhammet Fatih Saftürk görevi başında teröristlerce şehit edilmişti. Munzur Çayı da ülkemizin en önemli değerlerinden biri. Biz de istedik ki, bu su sporları merkezine şehit kaymakamımızın ismini verelim ve ismi burada sonsuza kadar yaşasın. Şehit kaymakamımızın isminin verildiği su sporları merkezinde Türkiye'nin gururu olacak sporcular yetişsin. Tunceli artık Türkiye ve dünya çapında bilinen, tanınan bir turizm şehri oldu. Bundan sonra Tunceli'mizin tanıtımı için farklı etkinliklerimiz olacak ve insanlar Tunceli'ye gelmek için birbirleriyle yarışacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü dökümü:
-----------
- Rafting yarışmaları
- Yarışmaya katılan sporcular
- Su spor merkezinin açılışı
- Vali Tuncay Sonel'in konuşması
- Su sporları merkezinden görüntü
- Genel ve detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 976 MB

Haber-Kamera: Ferit DEMİR/TUNCELİ,(DHA)

======================

Kavgaya ihbarına giden polislere meşaleli karşılama

Şanlıurfa'da Polis Haftası nedeniyle 155'e bölgede bir kavga yaşandığı ihbarında bulunan vatandaşlar, olay yerine gelen polisleri Türk bayrakları, meşaleler ve pasta ile karşıladı.
Şıh Maksut Mahallesi'nde yaşayan bir grup vatandaş 155 Polis İmdat hattını arayarak kavga ihbarında bulundu. İhbar üzerine bölgeye polis sevk edildi. Olay yerine giden polis ekipleri, kendilerini Türk bayrakları, meşale ve pasta ile karşılayan vatandaşları görünce şaşkınlık yaşadı. Vatandaşların, polisleri Türk Polis Teşkilatı'nın 174'üncü yıl dönümü kutlamak için ihbarda bulunduğu anlaşıldı. Araçlarından inen polisler, kendileri için hazırlanan pastanın üzerindeki mumları üfledi. Ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler tutan vatandaşlar ise alkışlayarak polisleri kutladı. Bir süre iş yerlerinden birinde oturan polisler, çay içtikten sonra bölgeden ayrıldı. Polisleri duygulandıran bu görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, vatandaşlara teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
------
- Kavga iharı üzerine olay yerine sevk edilen polisler
- Türk bayragı, meşale ve pastayla karşılaşan polisler
- Genel ve detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 276MB

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:-ŞANLIURFA - DHA)