DHA YURT BÜLTENİ-5

1)YARALI BOMBA İMHA UZMANINI SKORSKY HELİKOPTERLE GETİRDİLER IĞDIR'ın Aralık İlçesi'nde teröristlerler tarafından toprağa gömülen el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmesi sırasında infilak etti.

1)YARALI BOMBA İMHA UZMANINI SKORSKY HELİKOPTERLE GETİRDİLER

IĞDIR'ın Aralık İlçesi'nde teröristlerler tarafından toprağa gömülen el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmesi sırasında infilak etti. Olayda bomba uzmanı ağır yaralandı. Olay bugün sabah saatlerinde Aralık İlçesine bağlı Emince köyü yakınlarındaki Bülent Aydın Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk alanında meydana geldi. 26 Mayıs akşamı nöbet mevzii yakınlarında toprağa gömülü olarak el yapımı patlayıcı bulundu. Güvenlik tedbiri alınan patlayıcının imhası için bugün sabah saatlerinde bölgeye bomba uzmanı ekip gönderildi. El yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmesi sırasında infilak etti. Patlamada bomba imha uzmanı Jandarma Astsubay Kıdemlı Üstçavuş Barış Bıdak ağır yaralandı. Iğdır Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan Barış Bıdak, skorsky helikopterle Erzurum'deki Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ait helikopter pistine getirildi. Buradan ambulansla alınan Bıdak, Atatürk Ünivresitesi Yakutiye Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Bıdak'ın burada yapılan müdahalesinde kolunun parçalandığı ve bunun için hava ambulansı ile Ankara GATA'ya gönderilmesine karar verildi. Bıdak'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-------------------
-Helikopterin gelişi
-Yaralı askerin helikopterden indirilmesi
-Ambulansa bindirilmesi
-Ambulansın gidişi
-Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinden detay

Haber: Özkan AYDIN-Kamera: Zafer KUMRU / ERZURUM,(DHA)
SÜRE: 02.28 BOYUT: 277 MB

========================================================

2)TİRE'DE SİGARA FABRİKASINDA KAZAN PATLADI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

İZMİR'in Tire ilçesindeki bir sigara fabrikasında, üretim kazanı patladı, 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Tire Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir sigara fabrikasında, bugün saat 09.00 sıralarında, üretim kazanı büyük bir gürültüyle patladı. Kazanın yakınında bulunan işçilerden Mustafa Ulaşır yaşamını yitirirken, Sercan Özaşçı yaralandı. Özaşçı ambulansla Tire 75. Yıl Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp, tedaviye alındı. Jandarma, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
-Patlamanın yaşandığı fabrikanın dışarıdan görüntüsü
-İtfaiye araçlarının fabrikaya girişi
-DHA muhabirinin anonsu
(Haber-Kamera: Yiğit SOYLU / TİRE (İzmir), (DHA)

Reklam
Reklam

================================================

3)GÖRME ENGELLİ KUZENİNİN DUVARA ÇARPTIĞINI GÖRDÜ, ONUN İÇİN GÖZLÜK KABINA SENSÖR YERLEŞTİREREK CİHAZ ÜRETTİ

Bolu'da, lise öğrencisi Abdulkadir Topaç (17), üniversite öğrencisi görme engelli kuzeni Ali Topaç'ın (22) yürürken duvara çarptığını görünce öğretmenlerinin de desteğiyle yoldaki engelleri algılayıp rahatlıkla yürümesini sağlayacak cihaz üretti. Abdulkadir Topaç engellere yaklaşıldığında uyarıda bulunan, üzerinde sensörlerin bulunduğu cihazın geliştirilmesi için destek bekliyor.

Bolu'da İzzet Baysal Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi elektrik-elektronik bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Abdulkadir Topaç, doğuştan görme engelli olan ve sadece gözleri ışığı algılayabilen amcasının oğlu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Ali Topaç'ın üniversiteye gidip gelirken zorlandığını fark etti. Kuzeninin duvara çarptığını gören Abdulkadir Topaç, onun için bir cihaz tasarlamayı planladı. Yaklaşık 6 aylık çalışma sonucu öğretmenlerinin de desteğiyle, engellere yaklaşıldığında sesle uyarı veren cihazı geliştirdi. Gözlük kutusuna yerleştirilen sensörle çalışan cihaz sayesinde Ali Topaç, artık engellere takılmadan sokağa çıkıp rahatlıkla okuluna gidebiliyor.

Reklam
Reklam

GELİŞTİRİLMESİ İÇİN DESTEK BEKLİYORLAR
Topaç'ın geliştirdiği cihaz, engele yaklaştığında sesli uyarı vererek görme engelli kişilerin nesnelere çarpmasının önüne geçiyor. Ali ve Abdulkadir Topaç, cihazın daha da geliştirilerek görme engelli bireylerin kullanımına sunulması için destek bekliyor.
Kuzeninin kendisi için geliştirdiği cihazı 8 aydır kullandığını anlatan Ali Topaç, "Yaklaşık ben bunu 8 aydır kullanıyorum. Önceden hayatımı idame ettirirken çok zorluk çekiyordum beyaz bastonla. Çünkü her engeli bastonla fark edemiyorum. Bu cihaz engele yaklaştığım zaman çift ses veriyor. Benim çarpmamı engelliyor. Kendimi böylece tüm somut cisimlerden korumuş oluyorum. Böyle bir faydasını gördüm. Tüm görmeyenler buradan tavsiye ediyorum. Bizden bunu talep edebilirler. Bunu örnek olarak yaptık ama bunun devamını yapma imkanımız var. Bizden istedikleri takdirde Türkiye'nin her tarafına ulaştırabiliriz. Geliştirmeye de açık bir cihaz zaten. Bunun geliştirilmesi çok önemli. Bileklik ve boyunluk olarak kullanılabilir. Bu şekilde kullanılırsa daha rahat edeceğiz. Bu yüzden destek bekliyoruz" dedi.
Cihazı yapan Abdulkadir Topaç, "Ağabeyimin birkaç defa duvara çarptığını gördüm. Elini, kolunu, başını duvara çarptı. Onu düşünerek bölümümle alakalı bir cihaz yapmak istedim. Cihazın yapımı 6 ay sürdü. Daha da geliştirmeye çalışıyorum. Daha küçük boyutlara getirilip daha kullanışlı hale getirmek istiyorum. Kesinlikle hata şansı yok cihazın. Ağabeyim de kullandığı için gözlemini yaptık. Dünyadaki ve Türkiye'deki tüm görme engelliler için kullanılabilecek bir cihaz olduğu için destek bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü:
-----------------------
-Cihazın görüntüsü
-Uygulaması
-Röportajlar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

=================================================

4)MÜSİAD'DAN SİLOPİ'YE YATIRIM ZİYARETİ

ŞIRNAK’ın Silopi ilçesini ziyaret eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şekerli beraberindeki heyetle, iş insanlarıyla bir araya geldi.
Silopi Kaymakamı Sezer Işıktaş ile bir araya gelen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şekeri, TIR Parkı'ında 3 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırım planını görüştü. Toplantıda İstanbul ve bir çok ildeki iş insanlarının Irak sınırına yatırım yapma planları görüşüldü.
Toplantının ardından açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şekerli, bölgeye yatırımın gelmesi için öncelikle yatırım ortamının sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Sosyal dokuya dokunmamız lazım. İş insanları olarak sadece kendi rahatımızda, refah ortamımızda değil toplumun her kesimine birçok duyarlı çalışmalarımız var. Derdimiz vatanımız, milletimiz bir arada yaşayabilme gücümüzdür. Şırnak’ta Silopi’de iş konuşmamız lazım. Planladığımız bazı konular var. Önümüzdeki günlerde inşallah Anadolu’dan İstanbul’dan yatırımcıyı bilhassa Irak’a ticaret yapan yatırımcıyı bu bölgeye getirebilecek çalışmalar yapacağız. Orta ölçekli sanayi modelini sayın valimizle görüştük. Bu bölgede sanayi için birkaç lokasyon var, henüz netleştirmedik. Orta ölçekli sanayi modelimiz 500 metrekare ile 2 bin metrekare arası olan sanayi modellerimizdir. Buraya yatırımcıyı getirebilmek için il önce ortam sağlamamız gerekir. Genel merkezimizde birçok proje var. Fakat önemli projeyi buraya getirebilmektir. Yine de yapacağımız çalışmalar sonucunda 3 bin kişi burada istihdam sağlanırö dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----------
- İşadamları ve kaymakam
- Röportaj
- Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ(Şırnak),(DHA)
GÖRÜNTÜ BOYUTU: 177 MB

====================================================

5)BABASINDAN İREM SU'YA HÜZÜNLENDİREN MEKTUP

BURDUR'da mart ayında alkollü sürücünün çarptığı otomobilde yaşamını yitiren üniversite öğrencisi İrem Su Akkaya'nın (19) babası Halil Akkaya (47), kızı için mektup yazdı. Mektubunda utanarak yaşamaya devam edeceklerini belirten Akkaya, "Ben sıcacık odamda, sen kara toprakta. Utanıyorum içtiğim çaydan, sigaramdan" ifadelerine yer verdi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İstiklal Yerleşkesi kavşağında 13 Mart sabahı meydana gelen kazada, Süleyman Emre Kılınç yönetimindeki 42 DIP 19 plakalı otomobil ile uzman çavuş Emre Esmer yönetimindeki 03 RF 575 plakalı otomobil çarpıştı. Mobese kameralarına da yansıyan kazada Süleyman Emre Kılınç ile yanındaki İrem Su Akkaya ve Beyza Din (19) ile diğer otomobilin sürücüsü Emre Esmer yaralandı. Burdur Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalesinin ardından Isparta'daki özel hastaneye sevk edilen MAKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi İrem Su Akkaya, bir gün sonra yaşamını yitirdi.
'SEN SEVMEZDİN YAĞMURU'
Kızını kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşayan Halil Akkaya, İrem Su'ya hitaben yazdığı mektupla hüzünlendirdi. Baba Halil Akkaya, mektubunda, "Bugün yine sabah oldu, açtım gözlerimi salavat getirerek yeni güne. Utandım uyumaktan sıcacık yatağımda. Yine yağmur yağıyor. Sen sevmezdin yağmuru. Kızdım gökyüzüne yine ağlıyor diye. Biz artık ağlayamıyoruz da. Utandım kendimden o anda. Gökyüzü bile ağlıyor. Ben ağlayamıyorum. Sonra dedim ki şükür bir günü daha geride bırakıp bir gün daha yaklaştım mutlu sona. Yaklaştım sana ve sevgiliye kavuşmaya. Bir günü daha bıraktım geride. Geldim işime cenk yeri ambarlara. Açtım bilgisayarımı. Ekranda en sevdiklerim. Sen ve annen. Utandım yolda gelirken. Arkadaş espri yaptı da ben güldüm diye. Başladım işime utanarak aldığım nefese. Ben sıcacık odamda, sen kara toprakta. Utanıyorum içtiğim çaydan, sigaramdan. Ben ne yapıyorum diye" ifadelerine yer verdi.
'KORKMUYORUM ARTIK ÖLÜMDEN'
Kızını unutmadığını, unutamayacağını anlatan Halil Akkaya, mektubun devamında şunları kaydetti:
"Saat 16 olur giderim senin çok sevdiğin Soma'na. Unutmadan söyleyeyim artık Soma'yı ben de çok seviyorum. Hatta senin kullandığın markaları kullanıyoruz. Biz böyleyiz, utanarak yaşamaya devam ediyoruz. Ta ki sana kavuşana kadar. Ama utandığım sen değilsin bir tanem. Sen gittikten sonra yaşayabildiğime utanıyorum. Korkmuyorum artık ölümden. Korkacak bir şey yok sanırım. Sen bile ideallerini bırakıp, gencecik yaşında gittiğine göre. Korkulacak bir şey yok sanırım. 'Neden' diye halen sormuyorum. Sormayacağım da. Sen yeni yuvanda rahat ol kızım. Ben yine utanmaya devam ederek sana kavuşacağım günü bekliyorum."

Reklam
Reklam

Arşiv kaydı: 13 Mart 2019- 12 Mayıs 2019 olay yeri ve güvenlik kamerası

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)