DHA YURT BÜLTENİ-5  

Ereğli'de fabrika yangını (2)- Yeniden   Konya'nın Ereğli ilçesindeki bisküvi fabrikasında sabah saatlerinde yangın çıktı.

Ereğli'de fabrika yangını (2)- Yeniden

Konya'nın Ereğli ilçesindeki bisküvi fabrikasında sabah saatlerinde yangın çıktı. Havadan ve karadan yapılan yoğun müdahaleyle yangın kısmen kontrol altına alındı. Müdahale sırasında 6 işçi dumandan etkilendi.

Kargıcı Mahallesi'ndeki 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bisküvi fabrikasının kağıt ve şekerleme bölümünde, saat 05.30 sıralarında yangın çıktı. Alevlere ilk müdahaleyi, fabrikanın gece vardiyasında çalışan 160 işçi yaptı. İhbar üzerine bölgeye Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçelerden itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye araçlarının yanı sıra, iş makineleri ve beton mikserleriyle alevlere müdahale edildi. Havadan da helikopterle müdahale yapılan yangın, saat 11.00 sıralarında kısmen kontrol altına alındı. Müdahale sırasında dumandan etkilenen 6 işçiye hazır bekleyen ambulanslarda müdahale yapıldı.

Reklam
Reklam

Yangının söndürme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Atilla ATMACA/EREĞLİ (Konya), (DHA)-

==============================

(Özel) - Yaşadıkları mağaralardan villaya taşınıyorlar

Batman'ın merkeze bağlı Çayüstü köyünde yüzyıllardır mağarada yaşayanlar için 51 villa inşa edildi. Yaşadıkları mağaraların Ilısu Barajı projesiyle birlikte sular altında kalacak olması nedeniyle ilk kez modern bir yapıda yaşamlarını sürdürecek olan ailelere devlet tarafından 70 bin lira faizsiz kredi desteği verilecek.

Dicle Nehri üzerindeki Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı Ilısu Barajı'nda su seviyesi yükseliyor. Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Ilısu Barajı projesi kapsamında su altında kalacak köyler arasında bulunan Batman merkeze bağlı Çayüstü köyündeki mağaralarda yaşayanlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce modern konutlar inşa edildi.

300 haneli Çayüstü köyü sakinleri yıllardır yaşadıkları mağaradan çıkıp, baraj gölü kenarındaki yeni yerleşim yerine taşınmaya başladı. Bu kişiler için yapılan 51 villa tipi konutun 41'inde taşınma işlemi tamamlandı. Konut için devlet tarafından köylülere 70 bin lira faizsiz uzun vadeli kredi desteği verildi.

Reklam
Reklam

KÖY SAKİNLERİNE 2 MİLYON 740 BİN KREDİ VERİLDİ

Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, Çayüstü köyünde yapımı tamamlanan konutların büyük bölümüne köylülerin taşındığını belirterek, köy sakinlerinin konut edinmeleri için 2 milyon 740 bin lira kredi desteği verildiğini söyledi. Özkan, Çayüstü köyünün yeni yerleşim alanının 334 dönümlük alanda inşa edildiğini ifade ederek, "Bakanlığımızın projesini Çayüstü köyünde uyguladık. Şu ana kadar köylülere 2 milyon 740 bin TL verildi. Köyde altyapı çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Yıl sonuna kadar tüm eksiklikler giderilecek. Bundan böyle modern konutlarda yaşayacak Çayüstü köy sakinlerine bu konutların hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ ÇIRA VE FANUS IŞIĞINDA DERS GÖRÜYORDU'

Mağarada doğduğunu anlatan Çayüstü köyü sakinlerinden Mahmut Ekinci (65), Dicle Nehir kenarındaki mağara evinden yeni konuta taşınmanın mutluluğunu yaşadığını aktardı. Ekinci, "Ömrümün büyük bölümü mağarada geçti. Çıra ve fanus ışığında çocuklarımız derslerini görüyorlardı. Ulaşım yoktu. Merkep ve katırlarla yükümüzü Batman'a götürüyorduk. Bu mağaralarda anılarımız vardı. Bize modern evler kazandıran yöneticilere de teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

'HAYALİMİZ GERÇEKLEŞTİ'
Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, mağarada yaşadıkları çile dolu günleri geride bıraktıklarını ifade ederek, "Hayalimiz gerçekleşti. 50 civarında ev mağaradaydı. Elektrik yoktu, yol yoktu. Çile dolu bir yaşam geçirdik. Ilısu Barajı'nın yapılmasıyla köyümüz de su altında kalıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bize sunduğu tek tip projeyi kabul ettik. Batıdaki villaları andıran köyün fiziki yapısını da koruyacağız" dedi.

Görüntü Dökümü
----------
Villardan görüntü
Evlerine yerleşen köylüler
Mağaradaki yaşam görüntüsü
Röportajlar
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)

Yola fırlayan minik Aslı'ya minibüsün çarptığı kaza kamerada

DİYARBAKIR'da karşıya geçmek için aniden yola fırlayan minibüsün çarptığı 6 yaşındaki Aslı Hüsna Yelboğa, ağır yaralandı. Kaza anı, saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.

Kaza, dün akşam saatlerinde Nevruz Caddesi'nde meydana geldi. Sürücüsünün ismi öğrenilmeyen 21 AAB 685 plakalı minibüs, karşıya geçmek için aniden yola fırlayan Aslı Hüsna Yelboğa'ya çarptı. Ağır yaralanan Yelboğa, ihbar üzerine kaza yerine sevk edilen ambulansla Gazi Yaşargil ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste tedaviye alınan minik Aslı Hüsna'nın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Minibüs sürücüsü ifadesinin alınması için polis merkezine götürüldü.

Bu arada kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, Yelboğa'nın bir anda yola çıktığı, bu sırada gelen minibüsün çarpıp sürüklediği görülüyor.

Görüntü Dökümü
-----------
Yoldan gecen insanlar
Minibüs çarpma anı
Genel ve detay görüntüler
Haber: Elif FİLİZ- Kamera: DİYARBAKIR,(DHA)

Japonlar püren balını sevdi

Çanakkale’de arıcılık yapan Gökhan Aydoğdu, Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki ormanlarda ürettiği püren balını, Japonya, Katar, Almanya ve İngiltere'ye ihraç ediyor. Püren balının kokusu ve aromasının çok güzel olduğunu belirten Aydoğdu, "Japonya çok sevdi püren balını. Oraya 4-5 çeşit bal gönderiyoruz ama ilgilerini en çok püren balı çekti" dedi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki ormanlarda yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan Gökhan Aydoğdu, ürettiği püren balını 2 yıldan beri başta Japonya olmak üzere Katar, Almanya ve İngiltere'ye ihraç ediyor. Aydoğdu, püren çiçeğinin, sonbaharda soğuğa en çok direnen son çiçek olduğunu belirtti. İlkbaharda beyaz, sonbaharda koyu pembe renkte açan püren çiçeğinden 10 gün sonra sezonun son balını alacaklarını belirten Gökhan Aydoğdu, Amerika ve İrlanda’daki bilim insanlarının, püren balının dünyanın en popüler balı olan Manuka’dan daha üstün olduğunu açıkladıklarını söyledi. Püren balının hoş kokusu ve aromasıyla dünyadaki çok değerli birkaç baldan biri olduğunu ifade eden Aydoğdu, polen oranı yüksek olduğundan balın çok çabuk kristalize olduğunu ve kaskatı kesildiğini, ancak kokusunu ve aromasını kaybetmeden tereyağı gibi ekmeğe sürülerek ya da kaşıkla yenerek tüketilebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Polen yoğunluğu çok yüksek olduğu için püren balının doğal bir antibiyotik olduğunu belirten Gökhan Aydoğdu, "Polen yoğunluğu çok fazla olan püren balı 2 hafta içerisinde kristalize olmaya başlar ve kaya gibi olur. Püren balını Türkiye’de aslında tüketici pek fazla tanımıyor. Biz birkaç yıl önce küçük kavanozlarda ücretsiz dağıttık ve güzel geri dönüşler aldık. Japonya’ya da küçük bir ihracatımız var. Japonlar çok sevdi püren balını. Çok ilginçtir, 4-5 çeşit bal gönderiyoruz oraya, ama onların ilgisini en fazla püren balı çekti. Polen oranı çok yüksek olduğundan dolayı bağışıklık sistemini de güçlendirici özelliği olduğunu düşünüyoruz. Sağlıklarına pozitif yönde bir etkisi olduğundan dolayı tercih ediyorlar. Japonya’nın yanı sıra Katar, Almanya ve İngiltere’ye de henüz az da olsa bu baldan göndermeye başladık" dedi.

Geçen yıl püren balında yüksek bir rekolte elde ettiklerini anlatan Aydoğdu, ürettikleri balın çoğunu yurt dışına gönderdiklerini söyledi. Aydoğdu, bu yıl yağışların azlığı nedeniyle sonbaharda püren çiçeklerinin de az açtığını, ancak yine de iyi bir verim almayı umduklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Arı kovanlarının drone ile çekilmiş görüntüsü.

Kovanlardan ve arılardan genel detay görüntüler.

Gökhan Aydoğdu'nun kovan kapağını açması.

Üzerinde arıların bulunduğu peteği çıkarması.

Arıların püren çiçeği üzerindeki görüntüsü.

Gökhan Aydoğdu ile röp.

Burak Gezen anons.

Haber-Kamera: Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)

Ukrayna'da kazada ağır yaralandı, ambulans uçakla Bursa'ya getirildi

Ukrayna'da geçen ay katıldığı düğün sonrası konvoyda meydana gelen kazada ağır yaralanan Nazlı Cemilegil (47), oğlu Muhammet Cemilegil'in talebiyle ambulans uçakla Bursa Şehir Hastanesi'ne getirildi. Tedavisinin yapıldığı hastanede kendisini ziyarete gelen İl Sağlık Müdürü Özcan Akan'la sohbet eden Cemilegil, "Allah devletimize zeval vermesin. Yurt dışında da bizi yalnız bırakmadı" dedi.

Bursa'da yaşayan ve 7 Eylül'de bir yakınının düğününe katılmak üzere Ukrayna'nın Zaporijya şehrine giden Nazlı Cemilegil, törenin ardından düğün konvoyuna katıldı. Cemilegil, şehir turu attıkları sırada meydana gelen kazada ağır yaralandı. Kazanın ardından Oblasnaya Hastanesi'ne kaldırılan Nazlı Cemilegil, burada yoğun bakımda tedaviye alındı. Ukrayna'da yeterli imkanların olmadığını düşünen Nazlı Cemilegil'in oğlu Muhammet Cemilegil, durumu Sağlık Bakanlığı yetkililerine bildirdi. Muhammet Cemilegil'in talebi üzerine durumu değerlendiren Sağlık Bakanlığı yetkilileri Nazlı Cemilegil'in Türkiye'de tedaviye devam edilmesini uygun görerek bakanlığa bağlı Hava Operasyon Birimi'ne talimat verdi. Bunun üzerine harekete geçen Hava Operasyon Birimi, ambulans uçakla Nazlı Cemilegil'i Ukrayna'da tedavi gördüğü hastaneden alarak Bursa Şehir Hastanesi'ne getirdi.

Reklam
Reklam

'BURSA ŞEHİR HASTANESİ ALT YAPI OLARAK EN GÜÇLÜ ŞEHİR HASTANESİ'

Hastaneye girdiği andan itibaren tedavisine başlanan Cemilegil hakkında İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, hastane Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'dan bilgi aldı. Daha sonra Topal'a birlikte Nazlı Cemilegil'i ziyaret eden Özcan Akan, Nazlı Ceilegil'in düğüne katılmak için Ukrayna'ya gittiğini ve düğün konvoyunda ağır bir kaza geçirdiğini belirterek, "Kazanın ardından Zaporijya şehrinde Oblasnaya Hastanesi'ne kaldırılıyor. Daha sonra oğlu Muhammet İl Sağlık Müdürlüğü'müze başvurarak, annesinin tedavisinin Bursa'da yaptırmak istediklerini bildiriyor. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak devreye girdik. Sağlık Bakanlığı'ndan Hava Operasyon Birimi ile hareket ederek uçak ambulansla geçtiğimiz günlerde Yenişehir Havaalanı'na hastamızı indirerek Şehir Hastanesi'ne getirdik. Biliyorsunuz Bursa Şehir Hastanesi Türkiye'nin en güzel şehir hastanesi. Alt yapı olarak en güçlü şehir hastanesi. Hastamız bir travma hastası. Şu anda tedavi altına alındı. Bundan sonraki tedavisini bizde devam ettirecektir" dedi.

Reklam
Reklam

'KAPSAMLI BİR ORGANİZASYONLA HASTAMIZ BURAYA GETİRİLDİ'

Nazlı Cemilegil'in büyük bir kaza geçirdiğini belirten Bursa Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal, "Öncelikle kendisine geçmiş olsun diliyoruz. Bakanlığımız vatandaşlarımızı yurt dışında da herhangi bir sağlık sorununda yalnız bırakmıyor. Kapsamlı bir organizasyonla hastamız, kendi tercihi ile hastanemize getirildi. Dış merkezde diyafram rüptürü, pelvis kırığı, kalça kemiği kırığı ve omuz kırığı nedeniyle birtakım ameliyatlar geçirmiş, daha sonra da tedavisinin devamı amacıyla hastanemize getirildi. Hastamızı takip sürecine aldık. Kalça kemiğinin durumunu değerlendirip, fiksatür dediğimiz sabitleyiciyi burada çıkarıp hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

'ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN'

Düğünün ardından konvoya katılmak için arabaya bindiğini daha sonrasını hatırlamadığını söyleyen Nazlı Cemilegil, "Gözümü hastanede açtım. Daha sonra Ukrayna'da tedavi sürecim başladı. Ukrayna'da ameliyatlar geçirdim. Oğlum Muhammet Sağlık Bakanlığı'na başvurdu. Sağ olsunlar, duyarlı davrandılar. Ambulans uçak geldi. Bizi Ukrayna'dan aldılar. Devletimiz sayesinde geldik. Allah devletimize zeval vermesin. Allah razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Teyzesi Nazlı Cemilegil'in yanından bir an olsun ayrılmayan Sevile Çinkılıç, kazanın ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede tedavisinin yapıldığı sırada, tedavisinin Türkiye'de devam etmesi için başvuruda bulunduklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığı da gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ambulans uçakla Bursa Şehir Hastanesi'ne getirdiler. Ben buradan devletimize, Sağlık Bakanlığı'na, herkese çok teşekkür ediyorum. Teyzemi Ukrayna'da mağdur bırakmadı." diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
-------------------------------
-Ambulans Uçağın Havaalanına inişi

-Nazlı Cemilegil'in uçaktan inişi, hastaneye girişi ve hastanede tedavi edilirken fotoğraf kareleri

-İl Sağlık Müdürü Özcan Akan ve Baş Hekim Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'in ziyaret etmesi

-Müdürü Özcan Akan röportaj

-Baş Hekim Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal röportaj

-Nazlı Cemilegil röportaj

-Nazlı Cemilegil'in yeğeni Sevile Cinkılıç röportaj

-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)