DHA YURT BÜLTENİ - 7

  Nurcan, eteğinin bulunduğu yerde ikinci kez arandı Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde, pazar günü evlerinin önünde oynarken kaybolan 3 yaşındaki Nurcan Sade, babası Hayrettin Sade'nin isteği üzerine eteğinin bulunduğu yerde ikinci kez arandı.

Nurcan, eteğinin bulunduğu yerde ikinci kez arandı

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde, pazar günü evlerinin önünde oynarken kaybolan 3 yaşındaki Nurcan Sade, babası Hayrettin Sade'nin isteği üzerine eteğinin bulunduğu yerde ikinci kez arandı. Dalgıç polislerin, yaptığı aramada Nurcan'ın izine rastlanmadı.
Sarıkamış'a 79 kilometre uzaklıktaki Ortakale Köyü’nde yaşayan Yadigar-Hayrettin Sade çiftinin 8 çocuğundan 7'ncisi olan Nurcan, 12 Mayıs Pazar günü saat 12.00 sıralarında, evlerinin önünde arkadaşlarıyla oynarken kayboldu. Bir süre kızlarını arayan Sade ailesi Nurcan'ı bulamayınca jandarmaya haber verdi. Aynı gün köye gelen Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi, Artvin İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dalgıçlar, Ulusal Medikal Kurtarma ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) görevlileri ve korucular, arama çalışmalarına başladı. İz takip köpeği 'Atak'ın da kullanıldığı arama çalışmalarının 3'üncü gününde Nurcan'ın eteği köye 4 kilometre uzaklıkta dere kenarında bulundu. Bunun üzerine çalışmalar küçük kızın suya düşme ihtimaline karşın, Nurcan'ın eteğinin bulunduğu köyün ortasından geçen derede yoğunlaştırıldı. Ekipler, tüm çalışmalara rağmen Nurcan'ı bulamadı.
BABANIN İSTEĞİ ÜZERİNE ETEĞİN BULUNDUĞU YER 2’İNCİ KEZ ARANDI
Ortakale Köyü’nde dün baba Hayrettin Sade, ekiplerden kızının eteğinin bulunduğu yerde yeniden arama yapılmasını istedi. Babanın talebi üzerine daha önce yoğun bir şekilde arama yapılan bölgede kurbağa adamlar yeniden suya girdi. Titizlikle çalışma yapan dalgıç polisler, Nurcan'ın eteğinin bulunduğu yerdeki kayalar altında küçük kızın sıkışma ihtimaline karşın yeniden arama yaptı. Polislerin çalışmalarını baba Hayrettin Sade de yakından takip etti. Ekiplerin yoğun çabasına karşın, Nurcan'ı eteğinin olduğu alanda, yine bulunamadı. Dalgıç polisler daha sonra aynı bölgeye yakın mesafede, akar suyun, ağaçların olduğu yerde set oluşturması nedeniyle burada da çalışma yaptı. İş makinesiyle derenin yönünü değiştirmeye çalışan kurbağa adamlar, çubuklarla Nurcan'dan bir iz aradı.
Havanın kararmasıyla dün ara verilen çalışmalara bugün sabah yeniden başlandı. Ekipler, Sade ailesinin evinin önünden geçen Ortakale deresinde yeniden çalışma başlattı. Dalgıç polisler, JAK, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri Nurcan'ı bulmak için seferber oldu. Yapılan tüm aramalara rağmen küçük Nurcan'dan 6 gündür henüz bir haber yok.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----------
-Dalgıçların arama yapması
-Baba Hayrettin Sade'nin çalışmaları izlemesi

Haber: Hümeyra PARDELİ/ SARIKAMIŞ (Kars), (DHA)

===================

Minibüs devrildi, tarım işçisi 13 kişilik aile yaralandı

Şanlıurfa'dan tarlalarda çalışmak için Aksaray'a gelen ailenin içinde bulunduğu minibüs, kontrolden çıkıp devrildi. Kazada sürücü Nail Kara (43), eşi ve 11 çocuğu yaralandı.
Kaza, bugün saat 08.30 sıralarında Aksaray- Konya karayolunun 22'nci kilometresinde meydana geldi. Ailesiyle birlikte Şanlıurfa'dan tarlalarda çalışmak için Aksaray'a gelen Nail Kara yönetimindeki 63 E 5124 plakalı minibüs, sürücüsünün kontrolünden çıkıp devrildi. Kazada sürücü Kara, eşi ve 11 çocuğu yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Tedavi altına alınan Kara ailesi fertlerinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü
-------------
- Minibüsten detay
-Jandarmanın inceleme yapması
-Yaralıların acil servise alınması

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))

Reklam
Reklam

================

Karadeniz'in apartman köyü

Karadeniz'de, dik ve engebeli arazi yapısı nedeniyle yapılaşma güçlüğüne rağmen yamaçlarda ev ve binalar inşa edilmeye devam ediyor. Rize'nin İkizdere ilçesi Güneyce köyünde yamaçlara inşa edilen çok katlı binalar, görenlerin başını döndürüyor.
Karadeniz'de, dik ve engebeli arazi yapısı nedeniyle yapılaşma güçlüğü yaşanıyor. Bölgede ev yapmak isteyenler düz alanın sınırlı olması nedeniyle evlerini genellikle eğimli yamaç arazilere yapıyor. Arazi şartlarının yetersizliği nedeniyle yamaçlarda ev ve binalar inşa edildiği bölgede ortaya çıkan yapılar görenleri şaşırtıyor. Karadeniz'deki eğimli arazide yapılaşmaya son en çarpıcı örnek ise Rize'nin İkizdere ilçesi Güneyce köyünde yer alıyor. Bir dönem ilçe, azalan nüfusu nedeniyle sonradan belde olan ve son olarak köy statüsünü alan yaklaşık 80 hanenin bulunduğu 400 nüfuslu Güneyce köyünde eğimli yamaçlara çok katlı binalar inşa edildi. Yamaçlardaki binalar, görenlerin başını döndürüyor. Bina sahipleri zeminin sağlam olduğunu belirterek yıllardır binalarda güvenle yaşadıklarını söylüyor.
'BİZE BURASI DÜZ GELİYOR'
Güneyce köyünde eğimli yamaçta evi bulunan Necati Onbaşıoğlu, arazilerinin yüzde 90’ının yamaçlarda olduğu belirterek evleri mecburen bu alanlarda yaptıklarını söyledi. Onbaşıoğlu, "Arazilerimiz çok fazla değil. Olanı da yamaçlarda. Mecburen yamaçlarda ev yapıyoruz. Bizim buralarda heyelan, sel, deprem olmuyor. O yüzden korkmuyoruz, rahatız. Evlerin tabanları sağlamdır. Ben 70 yaşındayım hiçbir doğal afet yaşamadık. Ama dışarıdan gelen turistler bu evleri görünce biraz hayretle bakıyorlar. Yazın sis oluyor. Köye gelen yabancılar aşağıdan bakınca 'gökyüzü ne kadar yakın, yıldızlar parlıyor' diyorlar. Bizde onlara 'Onlar yıldız değil, evlerin ışıkları' diyorum. Sisin arasındaki ev ışıklarını gökyüzü ve yıldız sanıyorlar. Evlerimize gelen misafirler aşağıya doğru bakamazlar, üstü döner ama biz alışmışız. Bize burası düz geliyor.ö dedi.
Dik yamaçta evi bulunan Hasan Saruhan da "Evlerin zeminleri sağlam. Korkulacak bir şey yok. Yabancı gelen misafirler aşağıya bakarken haliyle korkuyorlar. Ama biz alıştık.ö diye konuştu.
MİMARLAR ODASI BAŞKANI: HERKES MİMAR, MÜHENDİS
Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ise köylerde vatandaşlara yapmaları için tip yapı projeleri üretildiğini belirterek "Vatandaşımızın bir özelliği var. Mimara, mühendise danışmadan, kendi yöresel ustalarına ev yaptırıyor. Bu konu bölgesel bir olay haline geldi. Bir nevi herkes inşaat mühendisi, herkes mimar. Tabi ki bu evler zemin etütleri yapılmadığı için sıkıntı yaratıyor. Bunu bölgemizde olan heyelanlarda daha önce yaşadık. Son dönemde bu tarz ev yapımı nispeten azaldı. Gerek özel idarenin, gerekse diğer ilgili kurumların takipleri sonucunda bu sayıyı azaltmış durumdayız ama istediğimiz orana çekilmiş değil" dedi.
Karadeniz'in son dönemde dışarıdan göç almaya başladığını kaydeden Mahmutoğlu, "Gelen hemşerilerimiz köylerde ev yapmak istiyorlar. İşin gerçeği ev yaparken teknik elemanlara danışma oranı yüzde 20'ler civarında. Yüzde 80 yapılar yerleşik köydeki ustalar vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Bize gelmediklerinde ve devlet kontrolü olmadığında sonradan sel ve heyelanlarda bu yapılar riskli duruma geliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
---------
Köyden detaylar
Bina detayları
Vatandaşalarla röp.
Detaylar

Haber-Kamera: Aytekin KALENDER - Selçuk BAŞAR RİZE-DHA

==================

Yakıt deposunda 31 kilo eroin ele geçirildi

Van'da şüphe üzerine durdurulan minibüste yapılan aramada yakıt deposuna gizlenmiş 31 kilo 620 gram eroin ele geçirildi, 1 kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Edremit ilçesi Kurubaş Mahallesi'ndeki uygulama noktasında şüpheli gördükleri minibüsü durdurdu. Narkotik köpeği 'Alfa' ile yapılan detaylı aramalarda, yakıt deposuna gizlenmiş 31 kilo 620 gram eroin ele geçirildi. Narkotik köpeğinin koku almaması için eroinin üzerinin soğanla kapatıldığı görülürken, gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 1 kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
-----------
-Minibüste yapılan aramalar
-Yakıt deposundan çıkan eroin
-Eroinin teşhir edilmesi

VAN,(DHA)

===================

Tek odalı evde yaşam mücadelesi veriyorlar

Rize’nin İkizdere ilçesinde Ali (49) ve Hayriye Avcı (37) çifti, 4 çocukları ile tek odalı kırık dökük evde yaşam mücadelesi veriyor. Hastalığı nedeniyle babanın çalışamadığı aile, yardımlarla geçimini sağlamaya çalışıyor.
İkizdere ilçesi Yağcılar köyünde tek odalı kırık dökük haldeki evlerinde yaşam mücadalesi veren Avcı ailesinin dramı, Ali Avcı'nın 2.5 yıl önce kalp krizi geçirmesi sonucu çalışamaz hale gelmesi ile başladı. Ali ve Hayriye Avcı çifti biri engelli 4 çocuklarının bakımını yapmakta zorlanıyor. Soğuk gecelerde sobanın bulunduğu mutfakta yatan aile, kendilerine ulaştırılan yardımlarla geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Ailenin durumundan haberdar olan hayırseverler, sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak aileye gıda ve giyecek yardımında bulundu.
'ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ'
Eşinin çalışamaması nedeniyle zor günler geçirdiklerini anlatan Hayriye Avcı, "2,5 yıldır zor günler geçiriyoruz. 4 çocuğumla bu eve sığmaya çalışıyoruz ama sığamıyoruz. Evim kötü, bir oda içerisinde yatıp, kalkıyoruz. Diğer oda çok soğuk oluyor, o yüzden çocuklarla soba kurduğumuz mutfakta kalıyoruz. Hayırsever insanlardan yardım bekliyoruzö dedi.
Sosyal medya sayesinde ailenin içinde bulunduğu durumdan haberdar olduklarını anlatan Gülhan Topal ise "Ailenin içinde bulunduğu durumu görünce kayıtsız kalamadım. Esnaftan, arkadaşlardan yardım topladım. Ailenin gıda ve çocukların ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yaparak onlara ulaştırdık. Bu aileye daha fazla yardım yapılabilmesi içinde yetkililere ve duyarlı vatandaşlara sesleniyorum. Öncelikle evin onarılması ve tüm ihtiyaçların karşılanarak ailenin huzurlu bir ortamda yaşaması için harekete geçmeliyizö diye konuştu.
Ailenin yaşadığı durumu görünce yapılan yardımın çok doğru bir yere gittiğini gördüğünü belirten Hasan TopaL da "Yardıma ihtiyacı olan bu ailemizi geldik, gördük. Bu ailenin acil olarak bir eve ihtiyaçları var. Evin durumu ve ailenin yaşam koşulları belli, destek bekliyoruz “ dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
-----------
Evden detaylar
Aileden detay
Hayriye Avcı ile röp.
Hayırseverlerle röp.
Detaylar

Haber-Kamera: Arzu ERBAŞ RİZE-DHA

=================

Damadını öldüren kayınpedere 'tahrik ve iyi hal' indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis

Çorum’da 2 yıl önce tartıştığı damadı Oktay Gers'i (26) bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklu bulunan Bilal Sarı'nın (55) yargılanması tamamlandı. Sarı, son sözünde "Çok pişmanım" dedi. Mahkeme heyeti, Sarı'ya 'kasten öldürmek' suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, daha sonra tahrik ve iyi hal uygulanarak cezayı 11 yıl 8 aya indirdi. Kararı az bulup tepki gösteren Gers ailesi, adliyeden polis müdahalesiyle çıkarıldı.
Olay, 23 Kasım 2017'de Çorum çevre yolundaki Nakliyeciler Sitesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, aralarında ailevi meselelerden dolayı sorun bulunan Oktay Gers ile kayınpederi Bilal Sarı arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi sonucu taraflar bıçak ve sopalarla kavgaya başladı. Kavgada Oktay Gers bıçaklanarak ağır yaralandı, Bilal Sarı ise bıçakla kolundan yaralandı. Kavgayı ayırmak isteyen H.D. de sopa darbeleriyle yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan Oktay Gers, hayatını kaybetti.
HAKİM KARŞISINDA 'PİŞMANIM' DEDİ
Şüpheli kayınpeder Bilal Sarı da hastanedeki tedavisi ve polis sorgusunun ardından sevk edildiği adliye çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sarı hakkında Çorum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kasten öldürme' suçundan dava açıldı. Davanın görülen karar duruşmasında, tutuklu sanık Bilal Sarı, damadı Oktay Gers'in ailesi ve tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmada savcı, mütalaasını yineleyerek sanığın 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Oktay Gers’in annesi Kamile Gers, sanığın en ağır cezaya çarptırılmasını istediklerini söyledi. Tutuklu sanık Bilal Sarı ise, önceki ifadelerini tekrarlayarak çok pişman olduğunu söyledi. Müşteki ve sanık avukatlarının esasa ilişkin savunma yapmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, sanık Bilal Sarı'ya 'kasten öldürme' suçundan verdiği müebbet hapis cezasını, tahrik uygulanarak önce 14 yıla, sonra duruşmadaki iyi halini de göz önüne alarak 11 yıl 8 aya indirdi, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
KARARI AZ BULAN AİLE TEPKİ GÖSTERDİ
Kararın ardından Oktay Gers'in annesi Kamile Gers ile yakınları hapis cezasını az bularak tepki gösterdi. Adliye koridorunda 'Adalet istiyoruz' diyerek bağıran aile fertleri polisin müdahalesiyle dışarı çıkartıldı. Adliye binasında önünde fenalaşarak yere yığılan Kamile Gers'e, sağlık ekipleri müdahale etti. Daha sonra öfkeli aile adliyeden ayrıldı.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
---------
-Yaralıların hastaneye getirilişi(olay günü çekilen görüntü)
-Annenin adliye önünde bayılması
-Tepkiler
-Detaylar

(SÜRE:4 dk) (BOYUT 95 MB)

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR- /ÇORUM, (DHA)

==================

Elektrik akımına kapılan 'toy' kuşu tedaviye alındı

Eskişehir'de elektrik akımına kapılarak yaralanan nesli tükenme tehlikesi altındaki 'toy' kuşu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedaviye alındı.
Eskişehir'de kırsal alanda vatandaşlarca yaralı halde bulunan toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezine getirilerek tedaviye alınan kuşun, elektrik akımına kapılıp yaralandığı tespit edildi.
TÜRKİYE'DE 750 İLE 1000 ARASINDA BULUNUYOR
Rehabilitasyon merkezi Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, kuşun tedavisine başladıklarını kaydetti. Genel durumu iyi olan toy kuşunun neslinin tehlike altında olan türlerden olduğunu belirten Doç. Dr. Kandır, "Dünya genelinde 44-55 bin, Türkiye'de ise 750-1000 civarında bir varlığı olduğu tahmin ediliyor. Özellikle Muş Ovası ile Şanlıurfa arasında yoğunlukta görülüyor. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya üçgeninde bazı bölgelerde 15'li gruplar halinde görülebiliyor. Toy kuşunun iri ve güzel olması avcıları da harekete geçiriyor. Kaçak avcılık bu kuşlar için büyük tehlike oluşturuyor" dedi.
MAALESEF ELEKTRİK DİREKLERİ TOY KUŞLARI İÇİN TEHLİKELİ
Yaban hayvanları için en büyük tehlikelerin başında enerji nakil hatlarının geldiğini anlatan Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, bu konuda da önlem alınması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Kandır, "Özellikle beslenme ve yaşam alanlarının daralması bu kuşların yok olmasına neden oluyor. Zirai ilaçlar ve elektrik telleri büyük kuşlar için önemli tehlike oluşturuyor. Teller diğer kuşlar içinde sorun oluyor. Bu tellerin görünür olması için kırmızı beyaz toplar arttırılmalı veya tellerin izolasyon malzemesiyle kaplanması gerekiyor. Bunların dışında teller yer altına alınması yapılabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
---------------
-Toy kuşu tedavi edilirken detay
-Toy kuşundan detay
-Genel detaylar
-Kandır ile röp.

Haber-Kamera: SATILMIŞ AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) -