DHA YURT BÜLTENİ 9

DHA YURT BÜLTENİ 9 Nehirde hareketsiz halde bulunan genç, hastaneye kaldırıldı   Kahramanmaraş'ta Ceyhan Nehri'nde yüzüstü hareketsiz halde bulunan Yunus Emre T.

DHA YURT BÜLTENİ 9

Nehirde hareketsiz halde bulunan genç, hastaneye kaldırıldı

Kahramanmaraş'ta Ceyhan Nehri'nde yüzüstü hareketsiz halde bulunan Yunus Emre T. (19), sudan çıkarılarak götürüldüğü hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.

Olay, sabah saatlerinde Kılavuzlu Mahallesi'nde meydana geldi. Kılavuzlu Köprüsü'nden geçen vatandaşlar, Ceyhan Nehri'nde, üzerinde elbiseleri de olan bir kişinin yüzüstü hareketsiz halde durduğunu gördü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin sualtı arama kurtarma ekibi tarafından sudan çıkarılan ve isminin Yunus Emre T. olduğu belirlenen gence ilk müdahale olay yerinde yapıldı. Ambulansla Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Yunus Emre T., doktorların müdahalesinin ardından yoğun bakım servisine alındı. Yunus Emre T.'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Polis, olay yerinde inceleme yaptı.

Reklam
Reklam

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------

- Nehirdeki Yunus Emre T.

- Nehirde hareketsiz yatan gençten detay

- Olay yerindeki polisler

- Polis otosu

- Hastanenin arşiv görüntüsü

Haber: Ömer KOÇ Kamera: KAHRAMANMARAŞ-DHA)
81 MB

======================

Yavru carettalar denizle buluştu

Mersin'de Kazanlı sahilinde yumurtalarının kabuğunu kıran caretta caretta yavruları denizle buluşturuldu.

Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen gönüllülerin de yer aldığı sahilde, yumurtadan çıktıktan sonra ters tarafa doğru yönelen yavrular, kutulara konularak denize birkaç metre kala salıverildi. Yavruların denize ulaşmak için verdikleri mücadele güzel görüntüler oluşturdu.

Mersin sahillerinin deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından olduğunu belirten Akdeniz İlçesi Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, "İnsanoğlu, bu dünyada diğer bütün canlılarla birlikte yaşamak zorundadır. Bu anlamda her insan, doğaya ve diğer tüm canlılara saygı duymalı ve korumalıdır. Belediye olarak da bizler bu konuya karşı daha duyarlı ve dikkatli olmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Pamuk, carettaların üreme ve yaşam alanlarının temiz tutulması için vatandaşların da desteğini istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
---------------------------
-Muhittin Pamuk'un kutudaki carettaları serbest bırakması
-Carettaların denize doğru ilerlemesinden görüntüler
-Başkan Pamuk'a bilgi verilmesi
-Carettaların ilerleyişinden görüntüler

(BOYUT: 264 MB) (SÜRE: 02.12 DK)

Haber: Adnan AÇIKGÖZ-Kamera: MERSİN, (DHA)

=================================

Annenin kayıp oğluna kavuşma anı duygulandırdı

Van'ın Erciş ilçesinde beraber kahvaltılık almaya çıktığı oğlunu bin anda yanında göremeyen anne, gözyaşları içerisinde yardım istedi. Anne, 4 saatlik aramının ardından oğluna kavuşunca bu kez sevinç gözyaşları döktü.

Erciş'in Van Yolu Caddesi üzerinde oturan ismi öğrenilemeyen anne, sabah saatlerinde oğlu Yusuf Bulut'u (8) da yanına alarak kahvaltılık almaya çıktı. Anne markette alışveriş yaparken, bir anda oğlunun yanında olmadığını fark etti. Endişelenen anne, cep telefonuyla yakınlarını arayarak haber verdi. Kadını gözyaşları içerisinde gören vatandaşlar da yardımına koştu. Olayın polise haber verilmesinden sonra da kapsamlı bir arama çalışması başlatıldı. Yaklaşık 4 saat sonra bir kişi kayıp çocukla annenin yanına geldi. Anne, bu kez de sevinç gözyaşları dökerek, oğluna sarıldı.

Reklam
Reklam

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Annenin görüntüsü
-Çocuğuna sarılıp ağlaması
-Detay görüntüler
Barbaros KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)-

==============================
'Recep İvedik 6', Bursa'daki longoz ormanında çekilecek

Oyuncu Şahan Gökbakar, 'Recep İvedik 6' filminin, Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Longoz Ormanları’nda çekileceğini açıkladı.

Şahan Gökbakar, yönetmen kardeşi Togan Gökbakar ve yapımcı Çağrı Özeren ile birlikte Karacabey’i ziyaret ederek Belediye Başkanı Ali Özkan ile bir araya geldi. Ünlü oyuncu, serinin 6'ncı filmini Karacabey'de çekmeye karar verdikleri günden itibaren Belediye Başkanı Özkan'ın kendilerine destek verdiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Bizim projelerimiz Türk halkı tarafından son derece sevilen, beğenilen ve teveccühleriyle rekorlar kıran filimler oldu. Bu filim serisinin 6’ncısını, konusu itibariyle zengin bir ormanlık alan olması gereken bir yerde çekecektik. Bunun için mekan aramaya başladığımızda, İstanbul’un ve Bursa’nın yanı başında bu kadar güzel bir ormanlık alanı düşündük. Dünyada nadir olan ve Türkiye’de 4 tane olan bu Longoz ormanlarının en büyüğünde, Karacabey’de filmi çekmeye karar verdik. Türkiye için burası önemli bir yer. Filmden sonra buranın değerine bizim de katkımız olursa çok seviniriz."
Başkan Özkan da Longoz ormanlarının Karacabey'in önemli bir değeri olduğunu ifade ederek şöyle dedi: "İçerisinde 300 çeşit kuş türünü barındıran ve endemik bitkilerin yer aldığı önemli bir yer. Şahan Gökbakar, ‘Recep İvedik 6’yı burada çekecek. Ekibiyle beraber Karacabey’in misafiri olacak. Bütün Karacabeyliler adına, 'güzel ilçemize hoş geldiniz' diyorum. Karacabey şuana kadar tarım ve hayvancılıkla anılan bir ilçeydi. Biz çok daha farklı özelliklerinin ve güzelliklerinin olduğunu vurguluyorduk. Turizm yönü hiç bilinmeyen bir noktaydı. Bu anlamda Şahan Gökbakar’ın yeni çekeceği filim de, Karacabey’in tanıtımı açısından önemli bir unsur olacak."

Reklam
Reklam

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Şahan Gökbakar açıklama
-Başkan Özkan açıklama
-Genel görüntü
BOYUT: 199 MB, SÜRE:3,55
Haber-Kamera: Yasin KESKİN/ KARACABEY (Bursa), (DHA)

=============================

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Bismillah deyip, başlıyoruz (3)

'TURİZMDE KİŞİ SAYISI ARTIK ÖNCELİKLİ HEDEF DEĞİL'
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde kişi sayısının artık öncelikli hedefleri olmadığını belirterek, "Turizm gelirlerinin şu andaki tahmini gayrisafi milli hasıladaki yeri yüzde 4. Bizim hedefimiz, bu oranı yüzde 8'e getirmek olması lazım. Yani 50 milyon turist, 50 milyar dolar gibi bir hedefi değiştiriyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Akra Hotel'de, Antalya ve Türkiye'nin turizm sektörünün önde gelen isimleriyle bir araya geldi. Bakan Ersoy, toplantıda, sektördeki tanıtımda köklü değişiklikler ve hedefleri anlattı. Yeni dönemdeki hedefler ve ne gibi değişikler olacağını anlatan Bakan Ersoy, cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ana prensibi doğrultusunda hızlanılacağını açıkladı. Bakanlıkta bekleyen ne kadar dosya varsa, kanunların ve mevzuatın öngördüğü şekilde hızla sonuçlandırılacağını belirten Ersoy, "Yani artık hiçbir dosya oyalanmayacak, çok hızlı sonuçlanacak" dedi.
TEŞVİK DEĞİL, ENGELLERİN KALDIRILMASI
2016 krizi sonrası sektörde oluşan teşvik ve destek beklentilerinin turizmi kıpırdattığını ama nihai sonuç için çok daha önemlisinin gerektiğini dile getiren Ersoy, "Bence en büyük teşvik, turizmin önündeki engellerin kaldırılması olması lazım. Zaten sizi frenleyen, sizi tutan engelleri biz devlet ve bakanlık olarak sizlerle birlikte ortadan kaldırırsak işi bilen turizmcinin teşviğe ihtiyacı yok. O alır yürür gider. Çünkü teşvik dediğiniz şey taşıma suyla değirmen döndürmek" diye konuştu.
Önce Avrupa'da, daha sonra dünyada yakalanması gereken rakipler olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, "Artık çıtayı çok yukarı koymamız lazım. Türkiye turizmdeki ilk aşamalarını tamamladı. Bundan sonra yeni bir hikaye yazmamız lazım. Bu hikayeyi teşviklerle yazamayacağız. Bu hikayeyi kendi becerilerimizle yazacağız. Bu bağlamda önümüzdeki engelleri kaldırmak benim işim. En önemli konumuz bu olacak" ifadelerini kullandı.
YENİ TANITIM POLİTİKASI
Bazı politika değişikliklerine gidileceğini de aktaran Ersoy, "En önemli politika değişikliği tanıtım üzerine olacak. Tanıtım politikasında çok köklü değişiklikler yapacağız. Çağımıza uygun yeni tanıtım politika anlayışını sektöre kazandıracağız. Bununla ilgili çok detaylı bir çalışmamız var. Bütün sektörü kapsayan, dünyayla rekabet eden, dünyada rekabette bizi ön plana çıkaracak yeni bir tanıtım politikası üzerinde çalışıyoruz. Sizlerin de görüşlerini alıp, tamamlayıp, hızlı bir şekilde 2019 tanıtımında özellikle devreye alacağız" dedi.
'EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ GELİR'
En önemli konulardan birinin de turizm gelirleri olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"Benim için rakamların bir önemi yok. Mas turizmle (kitle turizmi) Türkiye bir yerden başlaması gerekiyordu. Mas turizmle başladı, çok büyük bir başarı hikayesi yazdı, çok büyük rakamları getirmeye başladı ama artık mas turizmle övünmememiz gerekiyor. İkinci aşamaya geçmemiz gerekiyor. Bu da söylemesi kolay, yapması çok zor bir şey. Artık nitelikli turizme, nitelikli turiste konsantre olmamız gerekiyor. Bunun için her şeyden önce arz- talep dengesini talep yönünde lehimize bozamız gerekiyor. Yani yeni pazarları geliştirmemiz gerekiyor. Yeni pazarları nasıl geliştireceğiz? Pazara göre ürün yaratacağız. Müşteri her zaman haklıdır, bu turizmden önce ticaretin ana kuralı. Biz ısrarcı olmayacağız. Müşteri kim; turist. Biz misafire göre ürün geliştirmek zorundayız. Bizim misafire göre ürün bulmak o mas turizm ve Türkiye'nin ilk yaşadığı etaptı. Şimdi ikinci aşamaya geçiyoruz; ürünümüzü misafirin isteklerine göre dizayn edeceğiz."
'ÜRÜN, ÜLKENİN TAMAMI'
Ürün deyince sadece otelleri kastetmediğini anlatan Ersoy, "Ürün bölgenin tamamı, ikinci aşamada ülkenin tamamı ürünün parçası. Burada sadece turizmin paydaşları olarak turizm çalışanlarını ve yatırımcılarını görmememiz gerekiyor. Belediye başkalarımızdan sokaktaki temizlik personeline, garsonlardan restoran işletmecileri ve taksicilere kadar herkes turizmin içinde yer alıyor farkında olmadan. Turizmin adı konmamış paydaşları. Herkesi bilinçlendirmemiz, eğitmemiz gerekiyor. En kolay yaptığımız şikayet etmek, Türk toplumu olarak şikayet etmeyi çok kolay yapıyoruz. Eğer kendimizi şikayet etmeyi anayasal hak olarak görüyorsak ki anayasal hakkımız, o zaman uyarma görevini de yapmamız gerekiyor. Yani yanlış yapanı herkes uyarmak zorunda ki şikayet etme hakkını da kendinde bulsun. Sektörün ana paydaşları, sektörle uzaktan alakası olan herkesi bilinçlendirmemiz gerekiyor" dedi.
'50 MİLYON TURİST- 50 MİLYAR DOLAR HEDEFİ DEĞİŞTİ'
Turizmde kişi sayısının artık öncelikli hedefleri olmadığını da belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, '50 milyon turist-50 milyar dolar' hedefinin değiştirildiğini kaydetti. Ersoy, "Turizm gelirlerinin şu andaki tahmini gayrisafi milli hasıladaki yeri yüzde 4. Bizim hedefimiz bu oranı yüzde 8'e getirmek. İkiye katlamamız gerekiyor. Bu ulaşılması çok güç bir hedef değil. Avrupa'da örnek aldığımız bazı ülkelerde bu oranın yüzde 12'lere kadar geldiğini görecekseniz. Biz ilk etapta bunu yüzde 8'e getirirsek bir başarı. Yani 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefini değiştiriyorum" diye konuştu.
GLOBAL MARKA VURGUSU
Nitelikli turistin bir gecede olacak, 100 metre koşarak başarılacak bir konu olmadığını da vurgulan Ersoy, buradaki en önemli şeyin markalaşma olduğunu söyledi. Ersoy, şöyle konuştu:
"Kendi dünya markalarımızı yaratmak zorundayız. Bir tane yerel markamız global marka olmayı başardı. Onun gibi birçok markayla ilgili politika geliştireceğiz. Global marka olma yolunda ilerleyen markalarımızı destekleyeceğiz. Teşvik derken aslında biz bunları teşvik edecek bir politika geliştireceğiz. Çünkü yatırımcı bazında markalaşmamız gerekiyor. Yatırımcının markalaşması için turizmcinin ana kaynağı nedir; insan kaynakları. İnsan kaynağımızda da markalaşmamız lazım. Türkiye çok büyük genç nüfusa sahip. Ama maalesef gençler arasında 'Ben turizm okuyacağım, turizm sektörüne gireceğim' diyenlerin sayısı çok az. Bu bizim ayıbımız. Turizm sektörünü çok cazip bir sektör haline getirmemiz lazım. Parlak, yeni nesil gençlerin istekli bir şekilde turizm girmesi lazım. Pahalı satılan otellerimizde, benim kendi grubumda da var, mesela 20 binden 50 bin liraya kadar maaş alan aşçılar var."
49 YILLIK TAHSİSLERİN UZATILMASI UYARISI
Tahsislerin 49 yıla uzatılması konusuna da değinen Bakan Ersoy, "Marka tesislerin birçoğu tahsis. Orman Bakanlığı ve Hazine'den yapılmış tahsisler. 2016 krizinden sonra bunlarla ilgili hükümetin geliştirdiği bir proje dahilinde yeni yasa çıktı ve süreleri 49 yıla uzatıyoruz. Sizlerden gelen talep doğrultusunda birkaç değişiklik yapıldı. Taksit sayısı bir taksit artırıldı. Bir peşin dört takside getirdik. Yer tespitlerinde mevcut işletme belgesindeki yatak kapasiteleri baz alınacak. Benim sizlere tavsiyem, hızla başvurularınızı yapın. Bu fırsat bir daha ele geçmez. Yeniden değerleme oranları ekim-kasım gibi açıklanıyor. Başvurularınızı yapıp ilk ödemelerinizi yaparsanız mevcut değer üzerinden ödemelerinizi yapıyorsunuz. Süreyi kaçırırsanız yaklaşık yüzde 18'lik değerleme farkı ücretin üzerine binecek, benden söylemesi. Sonradan şikayet etmeyin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ANTALYA (DHA)

=====================================

Askeri araç sürüye çarptı; 6 kuzu öldü, 60 kuzu yaralandı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, askeri aracın çarptığı kuzulardan 6'sı öldü, 60'ı yaralandı.

Olay, dün akşam saat 21.00 sıralarında Yüksekova ilçesine bağlı Güldere köyü yakınlarında meydana geldi. Kamışlı köyünden ilçe merkezine gelen askeri araç, karanlıkta yolun karşı tarafına geçirilen kuzu sürüsüne çarptı. Kazada, kuzulardan 6'sı öldü, 60'ı yaralandı. Yaralı kuzulardan 22'sinin çoban tarafından kesildiği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-----------------------
CEP TELEFON KAMERASI
-Kuzu sürüsüne çarpan zırhlı araç
-Telef olan kuzular
-Detaylar
-Çobanın yaralı kuzulara müdahalesi

Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)-