Dicle-Fırat Diyalog Grubu: PKK silah bırakmalı, BDP Meclis'te yemin etmeli

Şehit edilen polis, asker ve vatandaşlarla ilgili toplumun her kesiminden tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da faaliyet gösteren...

Şehit edilen polis, asker ve vatandaşlarla ilgili toplumun her kesiminden tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da faaliyet gösteren Dicle-Fırat Diyalog Grubu yaşanan ölümlere dikkat çekerek, PKK’nın silah bırakmasını, BDP’nin de Meclis'e gitmesini istedi.
Dicle-Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, bölgede adeta bir savaş yaşandığına işaret etti. Barışın konuşulduğu andan itibaren şiddet olaylarının arttığına dikkat çeken Batmanlı, “BDP 1 Ekim’de Meclis'e gidip yemin etmeli, PKK da silahları bırakıp teslim olmalıdır.” ifadelerini kullandı. Son bir ay içerisinde üzücü olayların yaşandığını belirten Batmanlı, Diyarbakır’da iki polisin, Siirt’e bağlı Pervari ilçesinde de 6 askerin şehit edildiğini kaydetti. Batmanlı, “Değişik yerlerde polisimiz, askerimiz ve PKK militanları öldürülüyor. Türkiye vatandaşına ve insanım diyen herkese sahip çıkmak zorundayız. Çünkü PKK’lıların da anneleri vardır. Polisin de askerin de annesi var.” dedi.
Öldürülen sivil vatandaşların da anne ve babasının bulunduğunu söyleyen Batmanlı, bütün bunları göz önünde bulundurarak herkese sahip çıktıklarını ifade etti. Polise ve askere olduğu gibi PKK’dan öldürülen insanlara sahip çıkmak zorunda olduklarını savunan Batmanlı, şunları söyledi: “Ne yazık ki 4 kadın vatandaşımız öldürüldü. Diyarbakır’da polisimiz öldürüldü. Bütün coğrafyamızda yapılan eylemleri ister PKK yapsın ister başka güçler yapsın isterse de derin devlet yapsın, kimler yaparsa yapsın bunları kınıyoruz. Ölümün çözüm olmadığını savunuyoruz. Ölüm bu memlekete huzur getirmez. Bu olayların artık durmasını istiyoruz. Öldürülen bütün polis ve asker annelerine ve ailelerine, dağda öldürülen PKK’lıların ailelerine ve öldürülen sivillerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Devlet ve PKK’nın görüşme halindeyken ilişkiler kesildi, biraz da olsa oluşmaya başlayan barış ve huzur ortamı bozuldu.”
Terör örgütü PKK ve yandaşlarının da şiddet ortamını artırdığına dikkat çeken Batmanlı, bir asırdır şiddetle Kürt sorununun çözülmediğini kaydetti. Şiddet ve kaos ortamının sona ermesi için bir takım taleplerde bulunan Batmanlı, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“1- BDP Meclis'e gidip yemin etmeli. Sorunların tartışma ve çözüm yeri Meclis'tir.
2- Devlet ve PKK görüşmeleri devam etmeli.
3- PKK’lılar silahlarıyla birlikte Kürdistan Federe Hükümetine teslim olmalı. 4- Kürdistan Federe Hükümeti, BM ve uluslar arası insan hakları örgütleri ve mahkemeleri gözetiminde adil bir komisyon oluşturulmalı.
5- Acilen şiddet karşıtı sivil kuruluşlar Diyarbakır’da bir araya gelmeli ve çözümler geliştirmeli.
6- Adil ve akil adamlar komisyonu oluşturulmalı. Diyarbakır’da aydınlar, din adamlarından ve sivil toplum kuruluşlarından bir barış komitesi kurulmalı. 7- Asker, polis ve PKK annelerinden bir komite oluşturulmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz