Didim’de Bitkilere Kimlik Kontrolü

Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Didim Belediyesi zabıta ekipleri pazar yerlerinde satışa...

Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Didim Belediyesi zabıta ekipleri pazar yerlerinde satışa çıkarılan meyve ve sebze bitkilerinin pasaportlarını denetledi.

Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Didim Belediyesi Zabıta Ekipleri Pazar yerlerinde satışa çıkarılan meyve ve sebze bitkilerinin pasaportlarını denetledi. Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Efe, Tarım Müdürlüğü ekipleri ile Zabıta ekiplerinin katıldığı denetimlerde üreticiler yada satış yapan esnaflar denetime tabii tutuldu.

Reklam
Reklam

Ülkemizde bilindiği üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda Büyükbaş(inek) ve küçükbaş(koyun-Keçi) hayvanlarda kulak küpesi takılması zorunluluk haline getirmiş, hatta bunu bir ileri seviyeye götürerek 20 günlük sığırların dahi kulak küpesi takılması şartını zorunluluk haline getirmişti. Bakanlık Hayvancılık alanında yaptığı denetimleri şimdi de sebze ve meyvecilik alanın taşıdı.

Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Didim Belediyesi Zabıta Ekiplerinin yaptığı bitkilerde pasaport denetimleriyle ilgili şu bilgiler verildi; “Bitkiler de kimliksiz yani pasaportu olmadan bir yerden bir yere herhangi bir sebze ve meyve bitkisi nakledilemeyecek. Bitkilere pasaporttaki amaç zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almak için çıkarılmıştır. Bitki pasaportu yönetmenliğinin sayesinde satın alınan meyve ve sebzenin hangi özellikte bir bitki olduğunu belirtmesi ve çeşidinin alıcının görerek alması bu bitkinin alıcının bahçesinin önceden yeni yetiştirdiğini bilmesi açısından önemlidir. Eskiden alınan meyve sebzeler satıcının insafına kalınmış olunuyordu ve ağaç dikildikten 5-6 yıl sonra ürün verince satın alınmak istenen meyve ve sebzenin olmadığı görülünce bahçe sahibi satıcının istediği bitkiyi dikmiş oluyordu.

Reklam
Reklam

Şimdi ise bitki pasaportu sayesinde (etiket) ne alınacağı özelliği her şeyi alıcı tarafından görülebilecek ve alıcının isteği bitkiyi bahçesine dikebilecektir. Bitki pasaportu örneği de görüldüğü gibi olup kesinlikle pasaportsuz meyve ve sebze alınmamalı. Bu konuda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Zabıta ekiplerince de denetim yapılsa da önemli olan böyle etiketi olmayan özellikleri bilinmeyen hiçbir ürün satın alınıp ne olduğu belirsiz bitkiler bahçelere dikilmemelidir” denildi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz