Dijital kültürde kayıt sorunu

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Aktay, dijital kültürde bilginin kayıt altına alınmasında problem yaşanacağına dikkat çekerek, "Son derece ilerlemiş toplumlarda bilgi ancak dijital sisteme çevrilebildiği ölçüde bilgi olacaktır. Dolayısıyla birçok bilgi yok olup gidecektir" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Sözlü-Yazılı ve Dijital Kültürlerde Özgürlükler ve Otorite Sorunu" konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Aktay, internetin sağladığı imkanlar neticesinde her şeyin el altında olmasının sosyolojik etkilerinin düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti. Aktay, "Televizyon ve özellikle internet kullanımı kitap okuma alışkanlığının iyice düşmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla kültürümüzün yeni bir boyut kazanacağı muhakkaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yazılı kültürün, şehirli insanların kırsal kesim insanlarına hakimiyet sağlamanın bir aracı olarak ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Yasin Aktay, "Yazılı kültür ile sözlü kültür, İslam Kültür Tarihi'ndeki heterodoksi (sözlü kültür) ve ortodoksi (yazılı kültür) kültürle ayrılır. Yazılı kültürde özgürlükler sözlü kültüre göre daha fazla kısıtlanır. Sözlü kültürde yasa olmadığı için keyfilik vardır. Fakat günümüzde sözlü kültür pratikte tam uygulanmıyor. Çünkü dünyanın tamamına yakını yazılı kültüre geçmiş durumda" dedi.