Dikkat! Bankadan alacağınız olabilir

Bankalardan nakit kredi, taşıt veya konut kredisi çekenler, kredi borcu bittikten sonra hayat sigortasının devam etmesi halinde bu primlerini iade alabiliyor.

Tüketicilerden gelen şikayetlere göre, bankalar 1 yıldan kısa vadede kredi çeken müşterilerine “Kredi vadesinin bir yıldan kısa olması durumunda asgari sigorta süresi 1 yıl olarak belirlenmektedir” diyebiliyor. Ya da 18 aylık çekilen bir krediye genellikle yıl bazında (12,24,36 aylık) hayat sigortası yaparak 6 aylık ek bir ödeme yansıtıyor.

Kredi hayat sigortasının kredi vadesi boyunca insanların sadece kendilerini değil yakınlarına karşı olan sorumluluklarını da güvence altına alan bir sigorta türü olduğunu hatırlatan sikayetvar.com’un avukatlarından Av. Ramazan Aykış “Kredi vadesinden fazla ödediğiniz sigorta ödemelerinizi bankanızdan geri alabilirsiniz” dedi. Av. Aykış, tüketicilerin haklarını şöyle açıkladı:

Reklam
Reklam

"Bankalar tarafından zorunlu tutulan hayat sigortası sigorta şirketleri tarafından yıl bazında yapılmakta olup, 18 ay vade ile kredi çeken vatandaş 24 ay boyunca hayat sigortası primi ödemek durumunda bırakılıyor. Kredi çekmek için zorunlu olarak hayat sigortası yaptıran tüketicinin bir de üstüne kredi borcu bittikten sonra da hayat sigortası primi ödemek durumunda bırakılması da kanaatimizce Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca haksız şarttır ve tüketici fazla ödemek durumunda kaldığı bu primleri iade alabilmelidir.”

Tüketicinin kredi borcu bittikten sonra istediği zaman sigorta sözleşmesini sona erdirebileceğine dikkat çeken Av.Aykış, “Ticaret Kanunu 1500’ncü maddesi uyarınca sigorta ettiren, en az 1 yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan sigorta sözleşmelerinde, istediği zaman sözleşmeyi sona erdirerek sigortadan ayrılabilir. Ayrılma değeri, ayrılmanın istenildiği anda ki genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun biçimde hesaplanacaktır. Kısacası fazla prim ödemek durumunda kalan tüketici kredi borcunun kapatılmasının akabinde fazla ödetilen hayat sigortası primlerinin kendisine iadesi için bankalara başvurarak hakkını aramalıdır” diyerek bankalardan kredi çeken tüketicileri uyardı.

Reklam
Reklam