"Çocuk kataraktını, doğumdan dolayı veya yaşamın ilk günlerinde ortaya çıkan göz merceğindeki bulanıklık" olarak tanımlayan Doç. Dr. Yaşar Duranoğlu, annenin şeker hastalığının bulunması, doğum öncesi aldığı ilaçlar ve hamilelikte röntgen ışınlarına maruz kalmasının bebekte katarakta neden olabileceğine dikkati çekti.
Doç. Dr. Yaşar Duranoğlu, erken tedavi edilmemesi halinde kataraktlı çocuğun görme gelişiminin tam sağlanamayacağını vurgulayarak, bu nedenle erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu söyledi. Kataraktlı çocuğun teşhisinde aileye ve çocuk doktoruna büyük görev düştüğünü anlatan Doç. Dr. Duranoğlu, "Aileler çocuğun göz bebeklerinde anormallik görürlerse veya çocukta görmeyle ilgili bir rahatsızlıktan şüphelenirlerse hemen göz doktoruna gitmelidir" diye konuştu.
Kataraktın bebeğin doğumunun ardından, yaşamının erken dönemlerinde teşhisi halinde tedavide yüzde yüz başarı sağlanabildiğini kaydeden Doç. Dr. Duranoğlu, "katarakt olan çocukların zamanında ameliyat edilmesiyle sonradan oluşacak görme kayıpları önlenebilir. Tedavide geç kalınırsa, uygun tedavi uygulansa bile çocuğun görmesinde tam anlamıyla iyileşme sağlanamayabilir" dedi.
Genellikle okula başladıktan sonra yazı tahtasını okuyamama, gözleri kısarak bakma, televizyonu yakından izleme ve gözlerde bulanıklık şikayetleriyle hastalığın fark edilebildiğini ifade eden Doç. Dr. Duranoğlu, ailelerin çocuklarını, bebeklik çağında ve okula başlamadan önce mutlaka bir göz doktoruna göstermeleri gerektiğini söyledi.