Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu neden olur?

Çocuklarda küçük yaşlarda rastlanılan birçok farklı rahatsızlık bulunmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da bu rahatsızlar arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık çoğunlukla çocuklarda görülen nörogelişimsel bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Erken evrelerde ebeveynler tarafından fark edildiğinde vakit kaybetmeden müdahale edilmesi, çocukların gelişimi açısından son derece önemlidir. Peki, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir ve neden olur?

Çocuklarda çok sık görülen problemlerden biri dikkat eksikliği yani yeterince odaklanamama durumudur. Bu durum ilerlediğinde bazı önemli beyin rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu sorun yalnızca çocuklarda değil, yetişkin kişilerde de sıklıkla rastlanılan bir sağlık problemidir. Belirtileri ise kişilerin yaşlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Çocuklarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerine rastlayan ebeveynlerin uzman bir psikiyatri hekime danışmasında fayda vardır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu isminden de anlaşılabileceği üzere herhangi bir şeye tam olarak kendini verememe ve aşırı hareketli olma manasını taşımaktadır. Genellikle okul öncesi çocuklarda görülen bu rahatsızlık daha ileri yaşlarda da görülebilir. Özellikle erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha fazla görüldüğü uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Anne ve babaların büyük bir bölümü çocukları daha okula başlamadan bu rahatsızlığı kolay bir şekilde fark edebilir. 4 yaşından itibaren 6-7 yaşlarındaki çocuklarda görülme sıklığı çok fazladır.

Reklam
Reklam

DEHB nedir?

Çocukluk döneminde beyin bölgesini doğrudan etkileyen birçok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. DEHB açılımı tanım olarak çoğunlukla küçük çocuklarda görülen ve beyin gelişimini olumsuz etkileyen bir hastalık olarak tabir edilir. Gereğinden fazla hareketlilik, yerinde duramama veya bir işe tam olarak konsantrasyon sağlayamama gibi semptomlarla kendini belli eden bu rahatsızlık, DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Bazı insanlar çok enerjik olmakla birlikte bir işe veya bir konuya adaptasyon olmakta zorluk çekebilir. Bu yüzden her enerjik ve hareketli olan bireylerde bu rahatsızlık ortaya çıkacak diye bir kural yoktur.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu neden olur?

Sıklıkla okul öncesi veya okula yeni başlayan minik çocuklarda rastlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak ifade edilen bu rahatsızlık, kendini erken dönemlerde birtakım belirtilerle belli etmektedir. Ayrıca bu nörogelişimsel hastalık genetik olarak da tanımlanmaktadır. Genetik olma durumu daha baskın olmakla birlikte beyin bölgesinde oluşan bazı problemler de bu durumun yaşanmasını tetikleyebilir. Genel olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığına yol açan sebepler ise şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Kişinin ailesinde bu rahatsızlığı taşıyan birinin olması
  • Annenin hamilelik döneminde alkol içmesi
  • Annenin hamilelik zamanında sigara kullanması
  • Doğum esnasında yaşanan birtakım problemler
  • Bebeğin vaktinden önce doğumunun gerçekleşmesi
  • Doğum sonrasında çocuğun beyin travması gibi hastalıkları geçirmiş olması
  • Bebeğin doğumdan sonra beyni olumsuz yönde etkileyebilecek ciddi enfeksiyon rahatsızlıkları geçirmiş olması
  • Annenin hamilelik zamanında gıda zehirlenmesi yaşaması
  • Annenin hamilelik döneminde kimyasal birtakım zehirlere maruz kalmış olması
  • Annenin gebelik zamanında ciddi demir eksikliği problemi yaşaması

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu aynı şey mi?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kısa adıyla DEHB rahatsızlığı, daha çok küçük çocuklarda görülen ve beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinir. Dikkat eksikliği, herhangi bir işi yaparken tam olarak odaklanamama probleminin yaşanmasına neden olurken hiperaktivite ise yerinde duramama, aşırı hareketli olma anlamlarına gelmektedir. Netice de her iki terim de bir bütün olarak ele alındığı için aynı manayı taşımaktadır. Anne ve babaların çocuklarında odaklanamama, bir yerde uzun bir süre oturamama, kendini tam anlamıyla bir işe verememe gibi durumları fark ettiklerinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışması son derece önemlidir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: