Samsun Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, DEHB'nin nöro-psikolojik bir bozukluk olduğuna dikkat çekerek, bu rahatsızlık bulunan çocukların eğitimine de büyük önem verdiklerini dile getirdi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, ataklık (dürtüsellik) ve dikkat sorunları olarak tanımlanan nöro-psikolojik bir bozukluk olduğunu belirten Cevdet Aydın, "Bu bozukluk, erken çocukluk döneminden başlayıp hayat boyu devam etmektedir. Bu bozukluğun görülme sıklığına göre, her sınıfta en az bir DEHB riski taşıyan öğrenci bulunduğu varsayılmaktadır" dedi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların, bilişsel ve davranışsal alanlarda zorluk yaşadıklarını da açıklayan Cevdet Aydın, "Dikkat toplama ve hiperaktivite sorunu olan çocukların eğitimlerini sağlıklı biçimde sürdürebilmesi için aile, öğretmen ve akran işbirliğinin kurulması, destek eğitim hizmetlerinden yararlandırılması gerekmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların eğitimi öncelikle normal eğitim sınıflarında uygun araç-gereç ve donanım desteği ile özel eğitim ilke, yönetim ve teknikleriyle yürütülmelidir. Bu kapsamda; Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10/07/2003 tarih ve Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2513 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan '3-18 Yaş Grubundaki Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Eğitimi Projesi' adıyla Ankara, Adana, İzmir, Bursa, İstanbul, Samsun, Van, Erzurum, Kocaeli, Edirne, Trabzon, Gaziantep ve Diyarbakır'dan oluşan 14 pilot ilde 07 Şubat 2005 tarihinde başlatılmıştır. Bu proje, 14 pilot ilden biri olan ilimizde de Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu Müdürlüğü'nde 10 Haziran 2005 tarihine kadar program çerçevesinde teorik, uygulama, değerlendirme ve izleme faaliyetleri şeklinde uygulanacaktır" diye konuştu.
Kaynak: İHA