Dikkat kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapça "dḳḳ" kökünden gelen "diḳḳa(t)" kelimesinden türemiştir. Bu kelime "incelik, ince olma, rafine olma, detaylı olma" gibi anlamlara gelir. Türkçede bilinen ene eski kaynağı 1400'lü yıllarda kaleme alınan Ferec ba'd eş-şidde eseridir. Burada dikkat kelimesi "dıḳḳati" şeklinde ve "incelik, özen" anlamında kullanılmıştır. Türk Dil Kurumuna göre dikkat kelimesi uyanıklık, duyularla düşünceleri bir yerde toplama anlamlarına gelir. Ayrıca uyanıklık, ilgi ve özen gösterme gibi anlamlara gelir.
Dikkat kelimesi "İnce eleyip sık dokuma." deyiminin karşılığı olan bir sözcüktür. Bir şeyi detaylı bir şekilde incelemek, özen göstermek, titizlikle hareket etmek, dikkat sözcüğünü karşılayan anlamlarıdır. Dikkat eş anlamlısı sözcükler:
Dikkat kelimesinin vurgulandığı cümlelerde bu kelime seçimlerinden herhangi biri yapılabilmektedir. Eş anlamlı sözcükler, yerine geçtiği kelime ile aynı anlama geldiğinden cümle yapısında bozulmalara sebep olmaz. Örnek vermek gerekirse "O çok dikkatli biridir." cümlesinde kişinin uyanık olmasından bahsedilmektedir. Ancak eş anlamlı kelimeleri seçerken cümle anlamına bakmak gerekir.
Dikkatin eş anlamlıları ile örnek cümleler ise şunlardır: