Dikkat karayolunda geyik var

BURSA (İHA) - Milli Parklar Müdürlüğü'ne ait Uludağ'daki 54 geyik, bulundukları alanın yetersiz kalması nedeniyle doğal ortama salındı. Çitlerle çevrili geyik üreme istasyonundan ormana salınan bazı geyikler yolunu şaşırıp karayoluna çıkınca, sürücüler zor anlar yaşadı. İlk defa karayolunda geyikle karşılaşan sürücüler, evcilleşen sevimli hayvanın uzaklaşmasını beklerken, bazıları da cep telefonuyla hatıra fotoğrafı çektirdi

Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Milli Park sınırlarındaki Yeşiltarla Geyik Üreme İstasyonu'ndaki 54 geyiği, Avrupa'daki gibi doğal bir yaşamda hayatlarını sürdürmeleri için ormanlık alana bıraktı. Çitlerle çevrili 10 hektarlık alandan yüzlerce hektarlık doğaya salınan geyiklerden bazıları 2'şer ve 3'erli gruplar halinde ormanlık alana kaçarken, bazıları sürekli yem verildiği için daha önce çitlerle çevrili bölümden uzaklaşmadı. Bazı geyikler de karayoluna çıkarak sürücülere zor anlar yaşattı. Doğayla içiçe olmak isteyen vatandaşlara daha tabi bir ortam yaşatmak isteyen yetkililer, milli park sınırlarındaki karayoluna "geyik çıkabilir" uyarısı bulunan tabelalar astı.

Reklam
Reklam

Bazı geyikler özgürlüğün ilk gününde karayoluna çıkınca sürücüler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Geyiklerin istasyondan kaçtığını sanan sürücüler, durumu jandarma ve orman görevlilerine bildirdi. Ancak doğal hayat için geyiklerin ormana salındığını öğrenince de sevindi.

Geyiklerle yakınlaşıp onlara ot, yem ve su veren vatandaşlardan bazıları da hatıra için cep telefonlarıyla görüntü ve fotoğraf çekti. İlk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen vatandaşlar, "Doğal hayatın yaşanması için çok güzel bir uygulama. Zaten insanlar ve hayvanlar birlikte yaşayabilir. Hız limiti olduğu ve uyarı levhaları da asıldığı için sürücüler daha dikkatli olmak zorunda" dedi.

Öte yandan, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, normal şartlarda 2 geyiğe 100 hektarlık alan gerektiğini, ancak 54 geyiğin 10 hektarlık alanda yıllardır tutulduğunu ifade ederek, geyikleri avlayanlar ya da kaza sonucu ölümüne sebep olanların 15 bin YTL para cezasına çarptırılacağını hatırlattı.