E-Devlet aracılığıyla öğrenilebilen soyağacı bilgilerinin popülaritesi son günlerde dizileri bile geride bıraktı. Öyle ki meraklılar yüzünden E-Devlet portalı kilitlenip başka bir iş yapılamaz hale gelince hizmet bir süre durduruldu.
Geçen hafta sonu tekrar açıldı ve nihayetinde toplum bir rahatladı, sosyal medya tanıdığımız, tanımadığımız insanların soyağacı bilgileriyle doldu. Toplumu haftalardır merakta bırakıp uğraştıran bu hizmet önümüzdeki günlerde de çokça konuşulacağa benziyor.
Dünya’dan Kerim Ülker’in verdiği bilgilere göre bugüne kadar 8 milyon kişi E-Devlet’ten aile büyüklerinin bilgilerini sorgularken, bunların birçoğunun ekran görüntüsü sosyal medyada paylaşıldı.
Ülker paylaşılan bilgiler arasında anne kızlık soyadı, nüfus bilgileri, doğum tarihi ve yeri gibi bilgilerin olması ileride birçok yolsuzluğun kapısını aralamış durumda..
İş dünyasına yönelik çalışmalarıyla bilinen Avukat Batuhan Demircan ile konuyla ilgili görüşmesini yazan Ülker, hukukçunun ‘Bu bilgiler bilgisayar korsanlarının işine yarıyor. Çeşitli mağduriyetlere neden olabilir.
Bilgisayar korsanları bir bankayı aradığında sizin adres, kimlik veya anne kızlık soyadını bir şekilde bilebilir’ sözlerini aktarıyor. Korsanların bu bilgileri temin ettikten sorma belirli hizmetleri kendisine göre değiştirebileceğini kaydediyor.
Demircan sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘Örneğin, bir bankayı aradığınızda annenizin kızlık soyadı sorulur. Siz sosyal medyada, soy raporunu açık şekilde paylaştığınızda bu bilgileri de sunmuş olursunuz.
Hatta, bu bilgilerle sahte kimlik dahi oluşturulabilir. Güvenliğiniz için soyağacı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Soy ağacı bilgileriyle soyulabilirsiniz.’
Kaynak: Dünya