Dikmen: Girişimcilik Düşünsel Emeğin Ekonomik Bir Değere Dönüşmesidir

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen, girişimciliğin, insanın...

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen, girişimciliğin, insanın düşünsel emeğinin ekonomik bir değere dönüşmesi olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası'nda 'Girişimcilik Nedir? Ne Değildir? Nasıl Girişimci Olunur? konulu bir konferans verdi.

Konuşmasına girimciliği tanımlayarak başlayan Dikmen, girişimin üretim faktörleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Girişimciyi; ekonomik mal veya hizmet üretmek amacıyla üretim faktörlerini bir araya getiren, katma değer yaratan ve ortaya çıkabilecek riskleri üstlenen kişi olarak tanımlayan Dikmen, girişimci olabilmek için yenilikçi olmak ve risk almak gerektiğine işaret etti. Girişimcilerin risk alan, üretim faktörlerini bir araya getiren, örgütleme ve yönetme yeteneğine sahip, fırsatları görebilen, kaynakları en iyi biçimde değerlendiren, aktif olan ve değer yaratan kişiler olduğuna işaret eden Dikmen, şöyle devam etti: "Girişimci oyunun kurallarını baştan yazan ve kurallara göre oynayan insandır. Girişimciler yeni mal ve hizmetler, yeni pazarlar, yaratarak ekonomide üretim ve istihdamın artmasına önemli katkılar sağlar. O halde girişimci ekonomide üretimin lokomotifidir. Bir ülkenin gelişmesi düşünen ve değişim yaratan girişimci olan insanların çokluğuna bağlıdır. Bu sayı ne kadar fazla olursa iktisadi kalkınma da o derece hızlı olur. Refah düzeyi ve yaşam standardı artar. Üretmeyen bir toplumda insanların mutlu olması beklenemez. Özellikle ABD başta olmak üzere, Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde devlet politikası girişimci insanlar yaratmaktır. Ülkemizde ise son yıllarda bu konudaki eğilimler artmıştır. Gelecek nesillerin bu konuda daha başarılı olacağına inanıyorum. Girişimi kısaca üretim-mutluluk olarak sloganlaştırabiliriz.” dedi.

Reklam
Reklam

Girişimcilik sürecini ve başarılı bir girişimcilik için 10 altın kuralı hatırlatan Dikmen, şunları kaydetti: "Başarılı bir girişimcilik, bir fikirle başlar ancak uygulanabilir olması ve gerçeğe dönüşmesi için olmazsa olmazları vardır. İş fikriniz sadece hayal mi? İş fikri gerçeğe dönüşürken karşılaşılan sorunlardan biri bazı fikirlerin projede çok iyi, hayata geçirilirken ve uygulanırken problemlerle karşılaşılacak olması, hatta uygulanır olmamasıdır. İş fikrinin olabilirliğinin denenmesi gerekir. Bilgisizsiniz veya bilgi sizsiniz. Hayata geçirilecek iş fikrinin uzmanı olmanız çok önemlidir. Her konuda uzman olamazsınız. Bunun için ekibinizde bilgi birikimi yüksek insanlar olmalıdır. Örneğin, online satış işi kuracaksanız önceden bu sektörde çalışan kişileri ekibinize katın. Bunlar dışında mali ve hukuki konularda belli başlı kanun ve kurallarla ilgili bilginiz olsun. Çünkü bu tür konulardaki eksikliklerin cezai yaptırımları olacaktır."

"İŞ FİKRİ GİRİŞİME DÖNÜŞÜRKEN RAKİPLERİ İYİ ANALİZ ETMEK GEREKİR"

Reklam
Reklam

Girişimcilere, "Siz hazırsınız, peki ya pazar size hazır mı?" diye soran Dikmen, "İş fikriniz, girişime dönüşürken pazarı ve pazardaki rakipleri ve ürünleri çok iyi analiz etmeniz gerekir. Pazar mı yeni yoksa üretmeyi düşündüğünüz ürün mü yeni, pazardaki rakipler kimler ve özellikleri neler ve en önemli soru pazara girmeniz için doğru zaman mı? Bu soruların cevaplarını iyice araştırıp, öyle hareket edin. Nereden başlasam? Çıkış ve başlangıç nasıl olmalı: Fikirler iş planına dönüşmüş, sermaye hazır, ekip kurulmuşken nereden başlayacağınız ve pazara nasıl giriş yapacağınız çok önemlidir. Nerede ve ne zaman aksiyon alacağınızı bilmek için konumlandırma yapmanız gerekir. Konumlandırma için uzun vadede müşteri potansiyeli, tedarikçiler ve çevremiz önemlidir." şeklinde konuştu.

Dikmen, girişimleri şu şekilde sınıflandırdı: "Fikirde kalan girişimler, başlayamayan girişimler, tembel girişimler, korkak girişimler, hedef kitlesini arayan girişimler ve anında köşeyi dönen girişimler."

Girişimciliğin, kuvözde çocuk büyütmek gibi olduğunu kaydeden Dikmen, "Bu yüzden, çocuğunuza gerçekten iyi bakın. Girişimci, hayal kurar, eyleme geçer, düşünür, hedef koyar, planlar, uygular, kontrol eder ve kendine yeni hedefler koyarak işini geliştirip başarılı olur. Hepsini yaparken hep mutluluk duymaya ve duyurmaya çalışır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Konferans, Londra’da restoranlar zinciri olan Hüseyin Özer’in girişimcilik hikayesinin anlatıldığı sunumla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: