Bir kulun imanının en güzel emaresi duadır. Her derdimize çareyi Yüce Allah'a (C.C.) yaptığımız duada ve zikirde bulabiliriz. Günlük dua ve zikirlerle ilgili olarak birçok ulema, kıymetli eserler kaleme almışlardır. Bu eserler vasıtasıyla kaynağını Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'den ve Hz. Peygamber'in hadislerinden alan çok kıymetli dualar, bizlere ulaşmıştır. Bunlar içerisinde pek çok hacet ve dilek duası bulunmaktadır. Dileklerin kabul olması için dualar nelerdir, duaların kabul olması için hangi sureler okunabilir? İşte Peygamberimizin dilek duası ve diğer önemli dualar...
Allah’tan dileği olan bir kişi, ilk önce peygamber duaları ile Allah’a dua etmeli ve niyazda bulunmalıdır. Kişi en mükemmel biçimde ve eksiksiz olarak dilek duası yapmak istiyorsa âlemlere nur olarak gönderilen Peygamber Efendimizin dilek duasını okumalıdır. Peygamber Efendimizin dilek duası Arapça okunuşu şu şekilde okunur:
Taberânî'den rivayetle: Kişi, muradına ermek için Allah'a namaz ve niyaz ile seslenmelidir.
Peygamber Efendimizin dilek duası sadece dünya nimetlerini istemek için değil, ahiretteki nimetleri kazanmak için de edilebilir. Bu dua, her türlü istek ve dilek için kullanılabilir ve Allah'ın rızası doğrultusunda kabul edilmesi umulur. Peygamber Efendimizin dilek duası anlamı:
Tirmizi'den rivayetle: Peygamberimiz bu dilek duasını, gözleri görmeyen birinin kendisinden dua talebi üzerine okumuştur.
Hadis âlimlerinden Tirmüzi ve Nesai’nin (Sünen) kitaplarında diyor ki: İki gözü görmeyen bir kimse gelip, "ya Resulallah! Allahü tealaya düa et, gözlerim açılsın" dedi. Peygamber efendimiz de kendisine (Kusursuz bir abdest al! Sonra Ya Rabbi! Sana yalvarıyorum. Sevgili Peygamberin Muhammed aleyhisselamı vesile ederek, araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed aleyhisselam! Seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Yâ Rabbi! Bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!) duasını okumasını söyledi. Adam, abdest alıp dua etti. Hemen gözleri açıldı.
Salih bir niyet ile okunduğunda çok tesirli olan bu dua, muradımıza kavuşmamıza vesile olur. Evliyaların dilek duasının Arapça okunuşu:
Hz. İsa Peygamber'in ölüleri diriltmek için bu mübarek duayı okuduğu rivayet edilir. Evliyaların dilek duasının meali ve Türkçesi şu şekildedir:
Büyük bir veli olan Hz. Süleyman b. Mukadil'den öğrendiğimiz kadarıyla bu duayı sabah namazlarından sonra kıbleye yönelerek yüz defa okursak, temiz bir kalp ile talep ettiğimiz bütün dileklerimiz gerçekleşir. Fevkalade kuvvetli bir dua olduğundan çok dikkatlice okunması gereken bu dua, 7, 14 veya 21 gün boyunca tekrar edilir.
Diğer bir ismi Salat-ı Nâriye olan bu muazzam salavat-ı şerifenin; dertleri, kederleri, belâ ve musibetleri ateş misali yakıp yok ettiği, İslam alimlerince defalarca tecrübe edilmiş dilek duası olduğu söylenir.
Salat-ı Tefriciye, 4444 kere okunması tavsiye olunan çok etkili dilek duasıdır. Salat-ı Tefriciye'nin (Hacet Duası) mesai ve Türkçesi:
“Allahım! Bizim Efendimiz Muhammed’e (sav) kusursuz bir salât ve rahmet, mükemmel bir selâm ve selâmet vermeni diliyoruz. O Peygamber ki, onun hürmetine düğümler çözülür, sıkıntılar ve belalar onun hürmetine açılıp dağılır, hacet ve ihtiyaçlar onun hürmetine yerine getirilir. Maksatlara O’nun hürmetine ulaşılır, güzel sonuçlar O’nun hürmetine elde edilir. O’nun şerefli yüzü hürmetine bulutlardaki yağmur istenilir, Allah’ım, onun ehl-i beytine, ashabına da her göz kırpacak kadar zamanda (her an, saniye) her nefes alacak zamanda sana malum olan varlıklar sayısınca salât et.”
''Salat-ı Tefriciye'' İslam alimleri tarafından defalarca denenmiş ve sonuç alınmış dualar arasında gösterilir. Çok istediğin bir şeyin olması için dua ederken belli bir adaba ve usule dikkat edilmelidir. Salat-ı Tefriciye duası 4444 defa okunmak istenirse bu, ancak bir kaç günde tamam olur. Bu nedenle kişi, kendisi tek başına okuyabileceği gibi başkalarıyla paylaşarak da okuyabilir.
Salat-ı Tefriciye'yi okumaya niyet eden kişi önce hangi dileği için bu duayı okuyacağına karar verir. Sonrasında güzelce bir namaz abdesti alır ve iki rekat Allah rızası için namaz kılar. Namazı kılıp selam verdikten sonra 100 defa tövbe ve istiğfar eder. Ve ardından 4444 defa Salat-ı Tefriciye okumaya niyet eder. Dilek ve muradını dile getirir, Allah'a niyazda bulunur. Bu hazırlıklar namaz secdesindeyken yapılır. Ve ''Eûzü Besmele'' çekip şu ayeti kerimeyi okuruz:
''Şu vakitte dua edilmelidir'' diye kesin bir kural yoktur. Ancak duaların geri çevrilmeyeceği özel zamanlar vardır. Bu mübarek vakitlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Cuma gecesi, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece, İslam aleminde mübarek kabul edilen gecedir. Bu mübarek gecelerden dua ederek istifade edebileceğimiz gibi bu gecelerde çok istediğin bir şeyin olması için zikir de çekebiliriz. Bu dua ve zikirlerden bazıları "Kumeyl Duası"dır. Bu dua çok derin esrara sahip, anında kabul olan mucize dua olarak kabul edilir.
Kumeyl Duasının Arapça okunuşu:
Hz. Ali tarafından ashabı Kumeyl b. Ziyad'a öğretilmiştir.
Kumeyl Duasının anlamı:
Her cuma gecesinde düşmanlarımızdan emin olmak, rızkımızı arttırmak, muradımıza ermek ve huzur bulmak için okunur. Kumeyl duasının meali şöyledir:
Perşembe gecesi okunacak zikirler:
Bu mübarek gecede ''Ya Allah'', ''Ya Kadir'', ''Ya Rahim'', ''Ya Kaviyyü'' zikirleri okunursa kişinin her ne dileği var ise mutlaka kabul olunur. Bu zikirlerin her birinin 70 defa okunması ve bu sayıya riayet edilmesi gerekir. Çünkü dualarda ve zikirlerde sayıların, bir anahtarın dişleri gibi olduğu rivayet edilir.
Cuma günü akşam ezanı vaktinden kırk beş dakika öncesinde 100 defa ''Ya Meliki, muktedir sensin Allah'ım, yardımcım ol'' duasını okur ve ardından dileğimizi söylersek kabul olunacağı rivayet edilir.
Cuma günleri üzere sela ile ezan vakti arasında yapılacak duaların geri çevrilmediği bildirilmiştir. Bu hususi vakitte 100 kere şu salavatı okursak dileklerimizin kabul edileceği ve 80 senelik günahlarımızın af olunacağı müjdelenmiştir.
Ramazan ayının 27. gecesi olduğu kabul edilen Kadir Gecesinde yapılan dualar geri çevrilmez, günahlar affedilir ve dileklerimiz kabul olur. Bu mübarek gecede şu şekilde dua edebiliriz:
Kökeni çok eski geleneklerimize kadar dayanan Hıdırellez, 5 Mayıs gecesi başlayan ve 6 Mayıs günü boyunca devam eden, duaların yapıldığı ve dileklerin dilendiği kutsal bir gün olarak kabul edilir. Hıdırellez duasının okunuşu ve manası şu şekildedir:
Bismillahirahmanirahim
Tirmizi (r.a)'ın rivayetine göre arife gününde dualar geri çevrilmezmiş. Bu özel günde anında kabul olan dilek duasına şu örnekleri verebiliriz:
Halk dilinde yağmur yağdığında ''rahmet yağıyor'' şeklinde bir deyiş vardır. İnanılır ki kişi, yağmur yağdığında Tekvir Suresi'ni okursa her ne muradı varsa ona kavuşur.
Bismillahirrahmanirrahim
İsmini, surenin başında bahsedilen ''güneşin dürülmesinden'' almış olan bu sure, anlam bakımından derin bir muhtevaya sahiptir.
1-Güneş, dürüldüğü zaman,
2- Yıldızlar, bulanıp söndüğü zaman,
3- Dağlar, yürütüldüğü zaman,
4- Gebe develer salıverildiği zaman.
5- Yaban hayatı yaşayan (irili ufaklı) tüm canlılar toplandığı zaman,
6- Denizler kaynatıldığı zaman,
7- Ruhlar (bedenlerle) eşleştirildiği zaman.
8-9- Diri diri gömülen kız çocuğunun, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğu zaman,
10- Amel defterleri açıldığı zaman,
11- Gökyüzü (yerinden) sıyrılıp koparıldığı zaman,
12- Cehennem alevlendirildiği zaman,
13- Cennet yaklaştırıldığı zaman,
14- Herkes önceden hazırlayıp getirdiği şeyleri bilecektir.
15-16- Andolsun, bir görünüp bir sinenlere, akıp gidip kaybolanlara,
17- Andolsun, yöneldiği zaman geceye,
18- Andolsun, aydınlandığı zaman sabaha ki,
19-21- O (Kur'an), şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi katında itibarlı, orada (meleklerce) itaat edilen, güvenilir bir elçinin (Cebrail'in) getirdiği sözdür.
22- (Ey Kureyşliler!) Sizin arkadaşınız (Muhammed) bir deli değildir.
23- Andolsun o, Cebrâil'i apaçık ufukta gördü.
24- O, gayb hakkında cimri değildir.
25- Kur'an, kovulmuş şeytanın sözü değildir.
26- (Hal böyle iken) nereye gidiyorsunuz?
27-28- O, âlemler için, içinizden dürüst olmak isteyenler için, ancak bir öğüttür.
29- Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.
İkindi namazından sonra güneş batana kadar olan süre içerisinde şu dua ile Allah'a niyaz edersek dileklerimizin kabul olacağı söylenir. İkindi namazından sonra okunacak dilek duası Arapça okunuşu:
İkindi namazından sonra okunacak dilek duası anlamı:
Özellikle cuma günleri ikindi namazından sonra okunması tavsiye olunan bu dua, anlamı bilinerek içten bir şekilde okunmalıdır.
Gizli yapıldığında kabul olunduğuna inanılan ''Dilek Tesbihi'' duası için 99'lu bir tesbih ile kıbleye doğru yönelerek otururuz. Önümüze koyduğumuz tesbihe 7 Fatiha Suresi'ni, ardından da üç kere Fusulet Suresi'nin 34. ayetini okuruz. Surenin okunuşu:
Tam bir teslimiyet ile niyetimizi edip duamızı okuduktan sonra bu tespihi, bir ay yerini değiştirmemek üzere saklarız. Bir ay sonrasında ihtiyacı olan birisine hediye ederiz.
Müşkülümüzde, bir dileğimiz olduğunda saniyede kabul olan dua arar; öğrenmek ve o dua ile Allah'a niyazda bulunmak isteriz. İşte böyle bir dua olan İsmi Azam, ''en büyük isim'' demektir. Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Eûzü bi’llâhimineş şeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.”Allâhümme inni es’elüke bi-enni leke’l-hamdü lâ ilahe illâ ente’l-Mennânü,yâ Hannanü,yâ Mennanü,ya Bedi’as-semâvâti ve’l-ard,Yâ zel celali vel ikram.”Ya Hayyu,Ya Kayyûm.Lâ ilâhe illâ ente sübhaneke inni küntü minez zalimin..Allâhümme inni es’elüke bi-enni eşhedü enneke ente’l-lâhü lâ ilahe illâ ente’l-Ehadü’s-Samedüllezi lem-yelid,ve lem yüled,ve lem yekûn lehü küfuven Ehad.Elif Lâm Mim,Allâhü lâ ilâhe illâ Hüve’l-Hayyu’l-Kayyûm.Ve ilâhüküm ilâhün Vahidün lâ ilâhe illâ Hüve’r-Rahmanü’r-Rahim.Yâ zel celâli vel ikram.Yâ Erhame’r-Rahimin.Allâhümme inni es-elüke bi-enneke ente’l-lahu lâ ilahe,illâ entel Vâhidül-Ehadül Ferdüs Samedüllezi lem yelid ve lem yüled,ve lem yekün lehü küfüven Ehad.Lâ İlâhe illâllahu vahdehü lâ şerike leh,lehü’l mükü ve lehül hamdü ve Hüve ala külli şey’in Kadir.Lâ ilâhe illallahu ve lâ havleve la kuvvete illâ billahil Aliyyil Azim.Es-elüke bismike’l-e’azze’l-ecelli’l-ekrem.Rabbi,Rabbi,Rabbi, Ya Rabbi,Ya Rabbi,ya Rabbi.Lâ ilâhe illallahu Vahdehu lâ şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü ve Hüve alâ külli şey’in Kadir.Elhamdüli’llâhi ve Sübhan-Allahi ve’l-hamdülllahi ve lâ ilâhe illâllahu v’Allahhu Ekber,ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azim.
“Allah'tan başka ilah yoktur. Ancak, Celil ve Cebbar olan O'dur. O'ndan başka ilah yoktur. Ancak bütün kullarının hallerine vakıf olan ve kusurlarını örtbas edendir. Allah'tan başka ilah yoktur. Gece ile gündüzü halk eden O'dur. Allah'tan başka ilah yoktur. Tektir, şeriki yoktur, tektir ve birdir. Biz O'na hamdü sena ederiz. Allah'tan başka ilah yoktur. Ancak O vardır, tektir, ortağı yoktur. Tek bir Allah'tır. Biz O'na ibadet ederiz. Allah'tan başka ilah yoktur. Ancak O vardır, tektir ve ortağı yoktur. Tek bir ilahtır. Bizler O'na şükrederiz. Allah'tan başka ilah yoktur. Allah tektir, ortağı yoktur, Muhammed O'nun Resuü'dür. Hay ve Kayyum O'dur. Allah'ın rahmeti mahlukatının en hayırlısı olan Muhammedin al ve ashabının ve hepsinin üzerine olsun. Şehadet ederim ki Sen hem Rabbimiz ve hem de Halikimizsin. Allah'ım, beni mağfiret eyle, ey Allah, ey Allah, ey Allah Rahmetinle beni yarlığa Zira, Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin.”
Her gün sabah namazından sonra kıbleye yönelerek 100 defa Âyetü’l-kürsî okursak dert ve kaygılarımız son bulur, üzerimizdeki belalar kalkar, Allah isteklerimize kavuşmamızı nasip eder.
Kur'an ayetlerini okurken ve ezberlerken manasında bir değişikliğe sebebiyet vermemek için telaffuzuna çok dikkat etmeliyiz.
Bismillahirrahmânirrahîm.
Tefsir alimleri, bu ayetteki ''kürsi'' kelimesi ile ilgili; ''O, arştır; O, İsmi Azam'dır; O, Yüce Allah'ın mülkü, saltanatı ve kudretidir.'' buyurmuşlardır. Bu hususa binaen Ayetel Kürsi'nin anlamını bilmek çok faziletlidir.
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.