Diller küreselleşme tehdidi altında

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, dünyadaki bütün dillerin küreselleşmenin etkisi altında olduğunu, İngilizce başta olmak üzere başka dillerden Türkçe'ye giren kelimelerin kirlenmeyi oluşturduğunu ancak bütün sorunlara rağmen Türkçe'nin yok olmayacağını, çünkü yaygın olarak konuşulduğunu söyledi.

Dilin, doğru düşünebilmenin anahtarlarından biri olduğunu, bu nedenle büyük önem arz ettiğini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Aydın, Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan 10 dil arasında yer aldığını kaydetti. Doç. Dr. Aydın, "Şimdi Türkçe tehdit altında mıdır? Türkçe'nin yapay ve gerçek sorunları vardır ama etki altında olmakla birlikte asla tehdit altında değildir, çünkü dünyada yaygın olarak konuşulmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Küreselleşme sürecinde İngilizce'nin dünyadaki bütün dilleri etkilediğini ifade eden Doç. Dr. Aydın, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin dillerini İngilizce'nin etkisinden kurtarmak için çalışmalar yaptığını, Fransa'nın yasa çıkardığını dile getirdi. Doç. Dr. Aydın, "Türkçe'miz tehdit altında olmamakla beraber gelecek yüzyılda Türk dilinin bazı lehçeleri ölecektir. Dil ölümü insanların özgür iradesiyle başka dilleri seçmesinden kaynaklanır. Bu konuda önlem alınabilir" diye konuştu.

Türkçe'yi geliştirmek için çaba gösterilmesi gerektiğine de dikkat çeken Aydın, başta İngilizce olmak üzere Türkçe'ye giren kelimelerin tehdit oluşturmasa bile kirlilik meydana getirdiğini ve bu kirlerin temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Dil kaybı sosyal işlev kaybına bağlıdır. Bütün sorunlarına rağmen Türkçe yok olmaz. Çünkü çok yaygın olarak konuşuluyor. Türkçe olarak çok sayıda yayın yapılıyor. Geniş işlev alanına sahip. Bilim dili olamayacağı iddiaları üzerinde durmaya bile değmez, çünkü geniş bir coğrafyada kullanılıyor. Sonuçta, 'Türkçe elden gidiyor' diyenlere teşekkür borçluyuz. Zira, konuyu gündemde tutarak teşekkürü hak ediyorlar. Dilimizi konuşurken ve yazarken gelişigüzel değil özenle kullanmalıyız. Türk dili ile konuşmalıyız, inatla dilimizle bilim yapmalıyız."

Reklam
Reklam