Dilsever nasıl yazılır? Dilsever ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilbilgisi konuları içerisinde yer alan yazım kuralları, dilimizi doğru kullanmamız açısından büyük bir öneme sahiptir. Dilimizde çok sayıda kelime bulunduğu için yazım stillerinde sık sık yanlışlık yapılmaktadır. Günlük konuşma dilinde karşımıza birçok farklı kelime çıkmaktadır. Bu kelimeler arasında dilsever sözcüğü de yer almaktadır. Bu sözcüğün yazımında da yaygın olarak imla hatasına düşülmektedir. Peki, dilsever nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde bazı sözcüklerin kökeni Türkçeyken bazıları ise yabancı kökenlidir. İmla hatası daha çok yabancı kökenli kelimelerde karşımıza çıksa da Türkçe kökenli sözcüklerin yazımında da yanlışa rastlanılmaktadır. Dilsever kelimesi de Türkçe kökenli bir sözcük olmasının yanı sıra yazımında çok sık yanlışlık yapılan sözcüklerden biridir. Dilsever yazımı ile ilgili en doğru bilgilere ulaşmak için online hizmet sunan sözlük platformlarından faydalanılır.

Dilsever nasıl yazılır?

İki sözcüğün yan yana gelerek yeni bir sözcük oluşturması, birleşik kelimeler olarak adlandırılmaktadır. Bu birleşik kelimelerin bazıları yazım kurallarına göre bitişik yazılırken bazıları ise ayrı bir biçimde yazılmaktadır. Hangi sözcüğün ayrı hangi sözcüğün bitişik yazıldığını öğrenmek son derece önemlidir. Sözcüklerin doğru yazımını öğrenmek için Türk Dil Kurumunun çevrim içi olarak bilgi verdiği yazım kılavuzuna bakılır. Bu yazım kılavuzu üzerinden sözcüklerin manası hakkında da detaylı sorgulama yapılabilir. Bu bağlamda dilsever TDK’ye göre manası şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • (Sıfat) Ana diline karşı ilgisi olan, ana dilini ön plana çıkaran kimse
  • (Sıfat) Yeni bir dil öğrenmeye açık olan, yeni bir dil öğrenmeye ilgisi olan kimse

Dilsever ayrı mı yazılır?

Cümle içerisinde kullanılan sözcüklerin yazımında sık sık hataya düşülmesi o cümlelerin anlamında da bozukluğa yol açmaktadır. Özellikle yazışmalarda yapılan imla hataları sözcüklerin hem okunuşunu hem de manasını değiştirmektedir. Günümüzde çok sık yazım hatası yapılan kelimeler arasında dilsever sözcüğü de bulunur. Kimileri bu sözcüğü ayrı yazarken kimileri ise birleşik kullanılır. Hal böyle olunca dilsever bitişik mi yazılır konusu gündeme gelir. TDK’ye göre bu sözcüğün doğru yazılış biçimi “dilsever” şeklindedir. Bu kelimenin “dil sever” şeklinde kelimeyi bölerek yazılması doğru değildir. Buna göre dilsever doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Dilsever (doğru kullanım)
  • Dil sever yanlış kullanım)
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: