Din değiştiren ipe

İran İslamiyet'ten çıkanları (mürted) ölüm cezasına çarptıracak süreci başlattı. İran'da din değiştirenlere yani mürtedlere ölüm cezası öngören yeni ‘İslami Ceza Yasası' onay sürecine girerken darağacındaki ipe fazla uzak olmayan Bahailer ve Hıristiyanlar için çanlar çalmaya başladı.

Daily Telegrafph'a göre, 9 Eylül'de meclisten 7'ye karşı 196 oyla geçen ama Uzmanlar Meclisi'nin değişiklik talebiyle tekrar vekillerin önüne giden tasarı özellikle Müslümanlık'tan Hıristiyanlığa geçmiş papaz Hüseyin Sudmend'ın devlete göre ‘Amerikan casusu' olduğu, ailesine göre ise ‘din değiştirdiği' için 18 yıl önce idam edilmesini unutmayan Hıristiyanları korkutuyor. Meclisteki ikinci oylamanın ardından Uzmanlar Meclisi ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla yasalaşacak tasarı, şimdiden din değiştirdikleri gerekçesiyle hapse tıkılan insanların üzerinde Demoklasin kılıcı gibi sallanmaya başladı. Mevcut ceza yasası din değiştirenlere ceza öngörmüyor. Ama sıklıkla Bahailer ve din değiştiren Hıristiyanlar başka bahanelerle aylarca tutuklanabiliyor. Bazıları gizemli biçimde ortadan kaldırılıyor. Gelecek yasa ise erkeklere ölüm, kadınlara müebbet hapis cezasının önünü açıyor.

Reklam
Reklam

OĞLU DA BABASI GİBİ MEŞHED'DE

Hüseyin Sudmend'ın ölümü sonrası zor günler geçiren ve annesi kör olunca Almanya'ya iltica edip şimdi Londra'da yaşayan 29 yaşındaki kızı Raşin Sudmand, din değiştirdiği için öldürülen son kişinin babaası olduğunu belirtip 21 Ağustos'ta altı kişiyle birlikte casusluk suçlamasıyla hapse tıkılan erkek kardeşi Ramtin'in de aynı akıbete uğramasından kaygılı. 1960'ta 13 yaşında Hıristiyanlığa geçen babasının 30 yıl sonra asıldığını belirten Raşin o günleri şöyle anımsıyor:

"Önce bir ay hapiste tutuldu. Sonra dini polis açıklama yapmadan ve özür dilemeden bıraktı. Çilenin bittiğini sandık. Fakat altı ay sonra polis tekrar babamı alıp götürdü. Bu kez iki seçenek sundular: Ya Hıristiyanlığını inkâr edersin ya da asılırsın. Elbette babam inancından vazgeçmedi. Tanrısını inkâr edemezdi. İki hafta sonra darağacında asıldı." Raşin, Ramtin'in de yasal suçlama olmasa da babası gibi inancından ötürü Meşhed'de hapiste tutulduğunu belirterek "Babam onu bir Hıristiyan olarak büyüttü. Bu yüzden tardeşim mürted olmasa bile güvende olduğunu sanmıyorum. Eğer İranlıysan Müslüman olman gerektiğini farz ediyorlar."

Reklam
Reklam

Evrensel Hıristiyan Dayanışma (CSW) adlı sivil örgütün temsilcisi Alexa Papadouris, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'la birlikte gayr-ı Müslimlerin durumunun kötüleştiğini belirtip Tahran'a uluslararası insan hakları hukukuna uygun hareket etmesi çağrısı yaptı. CSW'ye göre İran'da din değiştirdikleri gerekçesiyle hepsi de son bir yılda tutuklanmış 43 kişi hapiste. İran mahkemesi din değiştirdiği için geçen mayısta Şiraz'da tutuklanan Mahmud Metin Azad ile Araş Basiret'ı eylülde hakkındaki İslam'a hakaret ve Batılı düşünceleri yayma suçlamalarını geçersiz sayıp bırakmıştı. İnsan hakları savunucuları dinlerini değiştirenleri cezalandırmanın Evrensel İnsan Hakları Bildirisi, Uluslararası Sivil ve Siyasi Haklar Anlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi anlaşmalar bir yana İran Anayasası'nın 23'üncü maddesine de aykırı olduğunu hatırlatıyor. Bu madde hiç kimsenin inancından dolayı rahatsız edilemeyeceğini hükme bağlıyor.