Dinçer, Halktan Destek İstedi

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnafın içinde bulunduğu...

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnafın içinde bulunduğu şartlarda ayakta kalmasının çok zorlaştığını belirterek, “Halkımız esnaf sanatkarına sahip çıksın. Esnafsız hiçbir şey olmaz” dedi.

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, piyasalardaki durgunluğun esnaf ve sanatkara yansımaları hakkında İHA muhabirine açıklama yaptı. Ekonomik krizlerin etkisi, büyük alışveriş merkezlerinin mahalle aralarına kadar girmesi ve kuralsızca işyerlerinin açılmasının esnaf ve sanatkarı günden güne erittiğini ifade eden Dinçer, tüm bu olumsuzluklara piyasadaki durgunluğun da eklenmesiyle esnafın ayakta kalmasının çok zorlaştığına dikkat çekti. Piyasadaki alışverişin şeklinin değiştiğini ve perakendecilik sektörünün inanılmaz bir atak yaptığını kaydeden Dinçer, Türkiye’de alışveriş merkezlerinin mahallelere kadar girmesinden yakındı. Dinçer, Avrupa’da tedbir alınan ancak Türkiye’de alınmayan büyük alışveriş merkezlerinin kontrolsüzce küçük esnaf ve sanatkarın üzerinde baskı uygulamasının ve şehirlerin içerisine kuralsız girmesinin birçok esnafı yok ettiğini, birçok esnafı da sıkıntıya soktuğunu söyledi. Mersin’de geçmiş yıllarda, bir yılda 5 binin üzerinde işyerinin kapandığını anımsatan Dinçer, “Özellikle 2005’te 20 bine yakın işyeri kapandı Mersin’de. Çok ciddi rakamlar bunlar. Bütün bunları değerlendirdiğimizde esnaf ve sanatkarın günden güne kazancı ve pastadan aldığı pay aşağıya düşmeye başladı. Mersin özelinde zaten insanların bir pastası vardı, kıt kanaat geçiniyorlardı, ona göre tedbir alıyorlardı. 80’li yıllardan sonra göç dalgasının 2000’li yıllarda devam etmesi ve gelenlerin de geçim derdine düşerek, hep en kolay yapılacak iş olarak esnaflığı seçip bizim esnafın içerisinde yer almaya başlamasıyla değişik sektörlerde işi bilen bilmeyen herkes işyeri açmaya başladı. Bu açılış da bize çok olumsuz yansıdı. Zaten pasta küçüktü, ikincisi pastadan pay alan ortakların sayısı çoğaldı ama en önemlisi haksız rekabet ortamı doğdu. Çünkü bir işin ederi 5 liraysa 2 liraya kadar işlemler yapıldı. Birçoğu bunu bilerek, birçoğu bilmeyerek yaptı, hem kendine zarar verdi hem de diğer esnafa zarar verdi” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KONUSUNDA HERKESTE SUÇ VAR”

Büyük alışveriş merkezleri sorununun bir türlü çözülememesini de eleştiren Dinçer, bu konuda teşkilat dahil herkesin suçlu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Ülkeyi idare eden hükümetler, bakanlar bazı şeylerin önünü açarken, neler getirebileceğinin, nasıl bir erozyon yaratabileceğinin hesabını iyi yapamadılar. Bugün Avrupa ülkelerine bakın, hiçbir tane alışveriş merkezi şehrin içinde yer almıyor. Şehrin içinde esnafı korumuşlar, alışveriş merkezlerini şehir dışına atarak küçük esnaftan alışveriş yapmayı özendirmişler. Biz bunu beceremedik ülke olarak. Herkeste suç var; hükümetinde de suç var, yerel idaresinde de suç var, teşkilatımızda da suç var. Şu olayı güzel bir şekilde ortaya çıkarıp tedbirlerini aldıramadık. Bu nedenle Türkiye genelinde küçük esnaf ve sanatkarın sayısında inanılmaz düşüşler meydana geldi. 4 milyonlardan 2 milyonlara indik.”

Esnafın, istihdamın en büyük kaynağı, sosyal uyuma en çok katkıyı sağlayan küçük işletmeler olduğuna işaret eden Dinçer, “Dünyanın hiçbir yerinde küçük esnaftan vazgeçilmez. Mersin il genelinde şu an itibariyle 72 bin esnaf sanatkar fiili çalışıyor. Bu insanlar ne olacak? Sektörler yavaş yavaş bitmeye başladı, ulaşım sektörü azalmaya başladı, kamyoncu mu kaldı elimizde? Ticari taksilere bakıyorsun, yarıdan fazlasının plakaları trafikte yatıyor, çalışamıyorlar. Ne bir ayakkabıcımız kaldı ne bir imalatımız kaldı, artık her şey hazıra döndü. Büyük mağazaların içerisinde her şey mevcut zaten. 52 kalem deniyor ama aklınıza ne gelirse satılıyor. Bütün bunları düşündüğünüzde küçük esnaf sanatkarın bu şartlarda ayakta kalması gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“HALKIMIZ ESNAF SANATKARINA SAHİP ÇIKSIN”

Mesleklerde önüne geçilemeyecek bir kuralsızlık olduğunun altını çizen Dinçer, bunların düzeltilmesi gerektiğini, ancak düzeltecek bir merci de göremediğini vurguladı. Haksız rekabet ve işi bilmemenin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini belirterek, “Yani küçük esnafın dönemi sanki kapanmış gibi” diyen Dinçer, bunun büyük bir handikap ve büyük bir kaos olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Bizim 72 bin esnafın bugün kapısına kilit vurduğunu düşünün, bu insanları kim istihdam edecek, bu insanlar nasıl geçinecek? Birçoğunun yanında 3-4 eleman çalışıyor. İlimiz nüfusuna baktığımızda üçte ikisine yakını bizim teşkilatımıza bağlı üyelerimizin yaptığı ekonomik faaliyetten geçiniyor.”

Bu noktada halka da çok iş düştüğünü söyleyerek, halktan destek isteyen Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Halkımız alışverişin kolaylığını düşünerek büyük alışveriş merkezlerine gidiyor, kredi kartlarını eline alıyor, hiç ödenmeyecekmiş gibi alışverişini yapıyor. Ama mahallesinde bir yere gideceğinde anahtarını bıraktığı, çocuğunu emanet ettiği, mahallenin bekçiliğini yaptırdığı bakkalından ekmekten başka bir şey almıyor. İşte bunlar bize göre çok yanlış. Halkımız, küçük esnaf ve sanatkarına sahip çıksın. Çünkü esnafsız hiçbir şey olmaz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: