Dinçer: Üstün Yetenekli Eğitim Ve Istihdamında Lider Ülke Olmayı Hedefliyoruz

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2009 yılından bu yana çalışmaları yürütülen Üstün Yetenekli Bireyler Strateji...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2009 yılından bu yana çalışmaları yürütülen Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017’nin tamamlandığını açıkladı. Stratejik plan sayesinde üstün yetenekliler için yeni bir dönemin başladığını belirten Dinçer, “Temel amacımız, ülkemizin üstün yeteneklilerin eğitimi ve istihdamı konusunda lider ülkelerden biri haline gelmesi.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017 basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. MEB Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Dinçer, Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017’de üstün yetenekli bireylerin tanılanması, eğitimleri, personelin yetiştirilmesi, eğitim ortamlarının düzenlenmesi gibi konularda yapılacak çalışmaların yer aldığını söyledi. 2009 yılından bu yana üstün yetenekli bireylerle ilgili çalışmalar yürütüldüğünü belirten Dinçer, “Pek çok çalıştay yapıldı. Görüşmeler yürütüldü ve nihayet bu stratejiyi tanımladık.” dedi.

Reklam
Reklam

Stratejik plan sayesinde üstün yetenekliler için yeni bir dönemin başladığını belirten Dinçer, “Ayrıca ülkemizde üstün yetenekli bireylere yönelik olarak örgün ve yaygın eğitimde tek tip uygulamalar yerine bilgi ve deneyim paylaşımını esas alan, bireyin ilgi, yetenek ve potansiyeline göre farklılaştırılmış, bireyselleştirilmiş, zenginleştirilmiş, hızlandırılmış çoklu modeller önerilmekte. Böylece örgün ve yaygın eğitimde üstün yetenekli bireyler için yeni bir dönemin başlatılmış olacak. Önerilen eğitim modelleri,bilimsel araştırmaya dayalı,esnek,farklılıkları dikkate alan,kaynakları (kişi, malzeme, mekân, mali vb) en etkin şekilde kullanan,bireylerin yaratıcılıklarını kullanarak bir ürün ortaya koymalarına fırsat sağlayan etkinliklerin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine dayanıyor. Temel amacımız ülkemizin, üstün yeteneklilerin eğitimi ve istihdamı konusunda lider ülkelerden biri haline gelmesi.” şeklinde konuştu.

Üstün yeteneklilik özelliği gösteren çocukların her birinin birbirinden farklı olduğu varsayımı üzerinden hareket edileceğini belirten Dinçer, “Okullar üstün yetenek kavramına açıklık getirerek hangi yetenek alanında eğitim vereceklerine karar verebilecekler. İlk etapta üstün yetenekli çocuklar için daha sonra tüm öğrenciler için gerekli öneli bir çalışmayı başlatacağız.üstün yetenekli çocuklar için durum tespit edildiği andan itibaren özel dosyalar tutulmaya başlanacak. Onların yaptığı çalışmaların yer aldığı ve takip edildiği ürün seçki dosyası hazırlanacak ve e - okul sisteminde bunlar yer alacak.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Bakan Dinçer konuşmasının ardından basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Söz konusu strateji yükseköğretimi kapsayacak mı?” şeklindeki soruya Dinçer, “Ürün Seçki Dosyası diye tarif ettiğimiz uygulama ve e-Okul sistemine kayıt çocukların üniversiteye geçişlerinde de kullanabilecekleri bir sonuç doğuracak. Ama bunun kullanılabilmesi ortaöğretimden yükseköğretime geçişle alakalı. Bu günlerde YÖK Kanuna ilişkin hazırlıklar yürütülüyor. Onunla bunun arasındaki uyumun sağlanması konusunda çalışmalar var ama çok somut şeyleri henüz söylemek zor.” diye cevapladı. Üstün yetenekli çocukların sayısına ilişkin soruya Bakan Dinçer, Türkiye'de şu ana kadar genel bir tanılama çalışmasının yapılmadığını belirtti. Dinçer, ''Ancak Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitime devam eden yaklaşık 11 bin çocuğumuz var ve onların özel eğitimi ile ilgileniyoruz.'' dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: