Dinçer: Zorunlu karşılığa faiz ödenmeli

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, zorunlu karşılıklara altı ay içinde faiz ödenmeye başlanmasının yerinde olacağını söyledi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, bankaların kısa vadeli mevduat karşılıkları nedeniyle yüklendiği maliyetin karşılığının verilmesi gerektiğini belirterek, altı ay içinde bu karşılıklara faiz ödenmeye başlanmasının yerinde olacağını söyledi.

Sabancı Dinçer, Financial Times gazetesinde yer alan açıklamasında, "Hükümet, ekonominin çok hızlı büyümemesi konusunda temkinli davranmaya çalışıyor ve buna katılıyorum. Ancak bankaların kısa vadeli mevduat karşılıkları dolayısı ile yüklendiği maliyetin karşılığı verilmeli. 6 ayın içinde bu karşılıklara faiz ödenmeye başlanması yerinde olacaktır. Sermayeyi yeniden oluşturmazsak, bu güç sonsuza kadar orada olmayabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Akbank’ın düşük kredi mevduat oranı ile alınan kararlardan nispeten daha az etkilenebileceğini belirten Sabancı Dinçer, "Sahip olduğumuz düşük kredi mevduat oranı alınan önlemlere rağmen kredilerimizi arttırmamız için bize manevra alanı sağlıyor" dedi.

Sabancı Dinçer ayrıca tüketici kredi hacminin Merkez Bankası'nın hedefi doğrultusunda bu yıl yüzde 20 ile 25 arasında büyüyeceğini kaydetti.

Merkez Bankası, kredi talebini sınırlayarak cari açığı azaltma hedefi doğrultusunda zorunlu karşılık oranlarını sert şekilde artırarak, zorunlu karşılıklar için bankalara yapılan faiz ödemesine son vermişti.