AYDIN (İHA) - Herzaman olduğu gübi bu bayramda da vatandaşlar inançları gereği ebediyete göçmüş eş, dost ve yakınlarının mezarına giderek ziyaret etti.
Kurban Bayramı öncesinde artan mezarlık ziyaretlerinin yanında mezar taşlarının yapımı, bakımı ve temizliğiyle uğraşan kişilerle mezarlıklar doldu taştı. Mezar taşı yapan mermer ustaları yoğunluktan duydukları memnuniyeti dile getirirken, yıl içinde en çok dini bayramlar öncesi çalıştıklarını ifade ettiler. Yakınlarının mezarlarının kaybolmaması için mezar taşı yapımının dini bayramlar öncesi en üst seviyeye çıkmasını fırsat bilen ustalar, yaptıkları tanıtımlarla müşterilerini dikkatini çekmeye çalıştı.
Genellikle mermer ve granit gibi değerli taşlardan yapılan mezarlar kullanılan malzemenin kalitesi, müşterinin tercihi ve yapılan işçilik olarak değişik fiyatlar arz ediyor. En ucuz mezar olarak bilinen mermer mezarların fiyatları 300 YTL ile 3 bin YTL arasında değişebilirken, en düşük bin YTL'den başlayan granit mezar fiyatları 10 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Gelen talepler doğrultusunda 10 kademeden oluşan yüksek mezarların yapılabildiğini kaydeden mezar ustaları farklı olarak takozlu, takozsuz, köşeli, köşesiz, yatay, dikey, işlemeli, işlemesiz, yazılı ve yazısız olmak üzere çeşitlere ayrıldığı bildirildi.
MEZAR YAZILARI
Ülkemizde birçok konuda var olan maniler mezar taşlarını da süsleyen en temel öğeler arasında yer alıyor. "Ana rahminde geldik pazara. Bir kefen aldık döndük mezara", "Ne beni unutacak kadar zaman geçecek. Ne geçen zaman seni unutmaya yetecek. Yanımızda olmazsan da seni unuttuğumuza sanma. Zaman alışmayı öğretti, unutmayı asla" ve "Kendine ait bir toprağı olsun istersin, sonunda oldu" gibi düşündüren birçok mezar yazısının yanı sıra zaman zaman komik hazır yazılar da var. Bunun yanında her kesim ve meslek için hazırlanmış komik mezar yazıları da var. Bunlardan bazıları; politikacılar için "İnsanlar ölünce en son kalbi durur. Rahmetlinin ise dili durdu", bir futbolcu için düşünülen "Hiç istemediği bir deplasmana gitti" memurlar için "Allah taksitlerini affetsin" gibi enteresan yazılar mezar taşlarına iliştiriliyor.
Atölyesinde özel olarak tasarladığı hazır mezarların tanıtımını yapan mermer ustalarından bir tanesi de Aydın'ın Karacasu ilçesinde yıllardır bu işi yapan Kürşat Kıvılcım. hazırladığı mezarları tanıtabilmek ve müşteri sayısını artırmak amacıyla gelirinin büyük bir bölümüne reklama ayırdı. Ülke genelinde düzenlenen değişik fuarlara katılarak yaptığı mezarları tanıtan Kıvılcım, reklam sayesinde işleri açılınca semt pazarlarında da sebze meyve satışı yapar gidi hazır mezar satışı yapmaya başladı. Her bütçeye uygun mezar ve her yaşantıya uygun da mezar taşı yazıları hazırladıklarını belirten Kürşat Kıvılcım, 50 değişik model ve çok daha fazla sayıda mezar yazısını mezar taşlarına işleyebiliyor. Müşterilerin büyük çoğunluğunu 65 yaşın üzerindeki kişilerin oluşturduğunu işaret eden Kıvılcım, daha yaşama ümidi olan kişilerin ise anne, baba, dede ve nineleri ile yakın akrabaları için mezar beğendiğini belirtti. Nadir de olsa kendi mezarının siparişini kendisi veren müşterilere rastlandığına dikkat çeken Kıvılcım, mezarcılık işlerinde eski hareketliliğin kalmamasından yakındı. Gerek dünya telaşı gerekse ekonomik nedenlerden ötürü ölülerin unuttulduğunu iddia eden Kıvılcım, "Eskiden yılın her mevsimi mezar siparişi alıyorduk. Şimdi sadece üç aylarda, ramazan ve kurban bayramlarına yakın sipariş geliyor. Daha önce lüks mezarları tercih eden insanlar, şimdiler de daha çok ucuz mezarları tercih ediyorlar" dedi.
Her mesleğin kendisine göre zor yönlerinin bulunduğunu hatırlatan Kıvılcım, birçok kişiye kendisinin mesleğinin çok soğuk geldiğinin altını çizdi. Baba mesleği olan mezarcılığa ve mezarlara çok alıştığına değinen Kıvılcım, "Hatta iş yaparken yorulsam serin ve yatak gibi olduğu için özellikle yaz mevsiminde mezarda dinlenirim. Ekonomik krizler ve artan hastalıklar nedeniyle ülkemizde doğum ve ölüm oranları yüksek olmasına rağmen işlerimiz her geçen gün kötüye gidiyordu. Buna çare bulmak amacıyla fuarlara katılıp mezar tanıtımlarına başladık. Bayağı da ilgi gördü ve işlerimiz açıldı. Şu anda mezar taşlarına yazılmaya uygun binlerce mani ve değişik yazılar da topladık. Mezar konusunda müşteriye en iyi hizmeti veriyoruz" diye konuştu.
Kendisi için hazır mezar siparişi veren ender kişilerden bir tanesi olan 63 yaşındaki Mustafa Özsır ise, öldükten sonra başkalarına yük olmamak için kendi mezarını kendisinin beğendiğini kaydetti. Daha öncede aynı ustaya baba ve annesinin mezarını da yaptırdığını belirten Özsır, "Şimdi de kendi mezarımın siparişini veriyorum. Daha öncelerden bu tür mezarlar yapılmıyor, mezarların kaybolmaması için beton veya sadece taşlar kullanılıyordu. Zamanla ev dekorasyonlarında kullanılan mermerler mezarlılarda da kendisini göstermeye başladı. Geride kalanlar ya atasına saygısını göstermek yada çevredekilerden çekindiği için yakınlarının mezarını yaptırıyor. Artık ülkenin her yerinde değişik pahalı taşlardan mezar yaptırmak gelenek haline geldi. Ben de evlatlarıma yük olmamak için şimdiden kendi mezarımı yaptırıyorum. Öldükten sonra onlara sadece yerleştirmesi kalacak" dedi.