Dini liderlerden barış çağrısı

İSTANBUL (İHA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, küresel barışa acil şekilde ihtiyaç olduğunu belirterek, "Tüm dinler terörizmi kınar ve barışı destekler" dedi.

12. Akdeniz Özel Diyalog Semineri'nin üçüncü oturumu, Ritz Carlton Otel'de başladı. Oturuma; Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva konuşmacı olarak katıldı. Öncelikle söz alan Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, terör konusuna değindi. Prof.Dr. Bardakoğlu, "Küresel terörizm ve şiddeti kınıyoruz. Tamamı kabul edilemez bir durumdur. Din ile terör bağlantısı dinlere zarar vermektedir. Tüm dinler terörizmi kınar ve barışı destekler. Terör, haksız olarak İslam ve Müslümanlar ile yan yana konulmaktadır. İslam dünyası ve Batı dünyası terörü çok yönlü sorgulamalıdır. Türkiye demokrasiyle, laiklikle, bölgesel dinamiğiyle üzerinde durulması gereken ülkedir" dedi.

Reklam
Reklam

Modern dünyada Türkiye'nin İslam ve demokrasiyi birlikte yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini belirten Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, "Türkiye, dinleri ve çoğulculuğu kabul etmektedir. Bu, tarihten gelen bir özelliğidir. Bu modern Türkiye'nin içerisinde çeşitli dinlerin bulunması yine tarihinin çeşitliliğinde de vardır. Bizler inanıyoruz ki, küresel barışa acil şekilde ihtiyaç vardır. Dini topluluklar, din liderleri hoşgörü içinde dinleri anlatmalı, toplumları birbirine anlatmalı, siyasiler, devlet adamları da ekonomik, sosyal ve siyasal problemleri çözmek için çalışmalıdır" dedi.

Daha sonra söz alan Fener Rum Patriği Bartholomeos, medeniyetler çatışması yönündeki söylemlere dikkat çekti. Bazı kesimlerin, "medeniyetler çatışması kaçınılmaz" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Bartholomeos, "Tam tersine bizler böyle bir diyalogun, barışın olacağına inanıyoruz. Türkiye ile AB arasında bir diyalog vardır. Türkiye'nin AB'ye girmesiyle de Doğu ile Batı arasındaki diyalog artacaktır. Türkiye, dünya ile entegrasyonu sağlarsa, Doğudaki pek çok ülkenin entegrasyonu Batı ile sağlanacaktır. Türkiye'nin AB entegrasyonuna güçlü ve pozitif katkısı olacaktır. Farklılığımızı, acılarımızı, geçmişte bırakmalıyız. Modern düşünce, barışın ve birlikteliğin yolunu açmaktadır. İnsanı birbirinden ayıran özellikleri değil de birbirini birleştiren özellikleri vardır. Bunların üzerinde durulmalıdır. Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretini bekliyoruz. İstanbul, Doğu ve Batı arasındaki en güzel birleşme noktasıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva ise, Doğu ve Batı ayırımının hiç doğru olmadığını söyledi. Doğu ve Batı medeniyetlerinin, birbirinin rakibi ve can düşmanı gibi gösterildiğini belirten Haleva, "Ne kendini anlatmak isteyenler hevesli ne de diğerini anlamak isteyen meraklı. Herkes samimiyetten uzak, suni gündemlerle yapay düzenlemelerden, uzak değerlendirmelerden bahsetmektedir. İster Doğuda, ister Batıda oluşan bu kanayan yarayı kaşımanın bir alemi yoktur. Eğri oturup, doğru konuşmak lazım. 'Medeniyetler çatışması içindeyiz' diyorlar. Biz bunun karşısındayız. İster Doğuda, ister Batıda olsun, medeniyet için gelişmeler tüm insanlığın malıdır. Ne tek Batının ne de tek Doğunun malıdır. Medeniyet, ilk insandan bu yana tanrının insanı yaratmasındaki amacının bir tanesidir. Medeniyet, hangi coğrafyada olursa olsun insanlardan bağımsız olamaz" ifadelerini kullandı.