Dink videosunu ben kurtardım

Görüntülerini Alfred Demirciyan adlı Ermeni asıllı Amerikalı’nın ‘kurtardığı’ ortaya çıktı.

Hrant Dink’in öldürüldüğü güne ait iki güvenlik kamerasının silinen görüntülerini Alfred Demirciyan adlı Ermeni asıllı Amerikalı’nın ‘kurtardığı’ ortaya çıktı.

Hrant Dink cinayeti davasında Dink ailesinin avukatlarının, “Olay yerine Ogün Samast dışında şüpheli bir başka kişi de vardı” iddalarına dayanak sağlayan güvenlik kamerası görüntülerinin Amerika’nın bir numaralı veri kurtarma şirketi Techfusion’ın başındaki Ermeni asıllı Alfred Demirciyan tarafından silinen hard diskten kurtarıldığı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Demirciyan, Agos gazetesinin hemen yakınındaki Akbank ATM’si ile Saray Kumaşçılık adlı dükkanın güvenlik kameraları tarafından çekilen cinayet günü görüntülerinin yer aldığı “silinmiş” hard diskin içindeki bu görüntüleri kurtarmanın “hayatının en zor işlerinden biri olduğunu” Amerika’da yayınlanan Ermeni gazetesi The Armenian Mirror-Spectator gazetesine anlattı. Kendisinin de bir Ermeni olması nedeniyle bu işe karşı duygusal bir bağı oluştuğunu belirten Demirciyan, “Hrant Dink cinayetine ait olay yeri görüntülerini içeren silinmiş hard diskten verileri kurtarmak hem teknik açıdan hem de duygusal açıdan hayatımın en zor işiydi” ifadesini kullandı.
Son duruşmada izlendi

Hard diskin eline ulaşmasının ardından tehdit telefonu aldığını da söyleyen Amerikalı uzman, “Yaptığım işi durdurmamı isteyen bu tehdit telefonu beni daha da teşvik etti ve sonunda görüntüleri kurtarmayı başardım” dedi. Geçtiğimiz Şubat ayında görülen Hrant Dink davasının son duruşmasında izlenen video görüntüleriyle ilgili olarak Dink ailesinin avukatlarından Deniz Tuna, kamera kayıtlarında şüpheli başka bir kişinin daha olduğunu ve bu kişi ile biri yaşlı biri ise orta yaşlı olmak üzere iki kişinin görüştüğünü belirterek, bu kişinin görüşmelerine ilişkin telefon kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) istenildiğini ancak kişisel bilgi olduğu gerekçesiyle bu talebin kabul edilmediğini söylemişti. Kayıtlarda Ogün Samast’ın cinayet sonrası kaçış görüntüleri de izlettiren avukat Deniz Tuna, görüntülerdeki şüpheli kişilerin Samast’ın peşinde birilerinin olup olmadığını kontrol ettiğini öne sürdü.

Reklam
Reklam

NASA bile ona güveniyor

1988 yılında henüz hard diskler lüks bir ürün olarak görülürken “data kurtarma” şirketi kuran ve arkadaşlarının o dönemde kendisiyle dalga geçtiğini söyleyen Alfred Demirciyan şimdi aralarında NASA, FBI, CNN, NBC, CBS, IBM, HP, Harvard Üniversitesi gibi kurumların bulunduğu müşterilere hizmet veriyor. Ayrıca Boston merkezli şirketi, Boston polisine de olayları çözmekte sık sık yardımcı oluyor.