Dink'in öldürülmesi İngiliz basınında

LONDRA (İHA) - Ermeni kökenli gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi, İngiltere basınında da geniş yer buldu. The Guardian Gazetesi, silahlı saldırı sonucu öldürülen Dink'in için "Açık sözlü Ermeni yazar" ifadesini kullandı.

İngiliz basını, İstanbul'da yaşanan Dink cinayetini sayfalarına taşıdı. The Guardian, "Açık sözlü Ermeni yazar, İstanbul'da silahlı saldırıda öldürüldü" başlığı ile dün işlenen cinayete geniş yer ayırdı. Guardian, Hrant Dink'in, Ermenilerin Türkler tarafından öldürüldüğünü söylediği için aşırı uç kesimlerin ondan nefret ettiğini, milliyetçiler tarafından hain olarak görüldüğünü ve tehditler aldığını yazdı. Haberde, Başbakan Erdoğan'ın "Özgür düşünceye, demokratik yaşamımıza kurşun sıkılmıştır" sözlerine de yer verildi. Hrant Dink'in son köşe yazısında, birçok tehdit ve nefret içeren mesaj aldığını belirttiği, polise şikayette bulunmasına rağmen, bu konuda herhangi bir sonuç alamadığını, aldığı tehditlerin ardından hislerini "Bir güvercin gibiyim. Onun kadar sağıma soluma, önüme arkama bakıyorum. Başım onunki kadar hareketli" cümleleri ile ifade ettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Dink cinayeti ile ilgili haberde ayrıca Dink'in sözde Ermeni soykırımı konusunda, Fransa'nın kabul ettiği soykırımın inkarını suç sayan yasanın ardından, Fransa'ya gideceğini ve sözde soykırımı inkar edeceğini açıklayacağını belirtmesi vurgulandı. Ancak aynı zamanda Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk gibi, Türklüğü aşağılamak suçlaması ile aşırı milliyetçiler tarafından Dink'in mahkemeye verildiğini ve ölümünün ardında da bu kişilerin olduğuna inanılması haberde yer alan bir diğer önemli husustu.

Independent'ta ise "Ödüllü yazar İstanbul sokaklarında öldürüldü" başlıklı haber, Robert Fisk imzası ile verildi. "Hrant Dink, Ermeni soykırımında ölen 1500001. kurban oldu" cümlesi ile başlayan yazıda Fisk, "İki toplum arasındaki diyalogu geliştirmek isteyen Dink, bir katil tarafından, İstanbul sokaklarında başına 2 ve vücuduna 2 kurşun sıkılarak bunun bedelini ödedi" dedi.

1915'te soykırım yapıldığını iddia eden Independent yazarı Fisk, Hrant Dink cinayetini konu aldığı yazısında, ilk olarak Winston Churchill'in soykırım olduğu görüşünü söylediğini belirtti. Sözde soykırım konusunda ısrarlı görüşlerine devam eden yazar, günümüzde Türk yetkililerin, Türkiye'nin kendi tarihçileri tarafından , soykırım kanıtı olarak ortaya çıkarılan açık belgeleri görmezden geldiğini ve bu olayı inkar ettiğini ifade etti. Amerika ve Türkiye'de yayınlanan Tamer Akçam'ın belgesel nitelikli bir kitabında bu tarihi bilgilerin bulunduğunu,söyleyen Fisk, ilk gaz odalarının da bu dönemde yapıldığını, binlerce kişinin, yer altı mağaralarında havasızlıktan öldüğünü yazısında belirterek, 1939 yılında Adolf Hitler'in, sözde Ermeni soykırımını hatırladığını, bunun ardından Polonya'da Yahudi soykırımına başladığını yazdı.

Reklam
Reklam