Dinozorlar, kuşların atası olmayabilir

Çinli paleontologlar, buldukları tavuk büyüklüğündeki dinozor fosiliyle beraber archaeopteryx cinsi dinozorun kuşların atası olduğu iddiasını reddettiler.

Archaeopteryx, 150 yıldır bilim insanları tarafından dünyanın ilk kuş türü olarak kabul görüyordu. Yeni keşfedilen üç parmaklı, ön ayaklarında pençeler bulunan, keskin dişli, tüylü ve küçük kuşa benzeyen fosil, Çin'in doğusundaki Tianyu Doğa Tarihi Müzesi koleksiyonunda bulundu. Bu özelikleriyle kuşa benzeyen fosilin L şeklindeki lades kemiği ile alışılmadık biçimde uzun orta ve başparmakları, kuşlardan ziyade Velociraptor ve Microraptor gibi dinozorlara benzemesini sağlıyor.

Çinli uzmanlar, fosili toparlayıp incelediklerinde fosilin iskeletlerinin ve dizilişinin archaeopteryx adı verilen dinozora benzediğini belirttiler ve archaeopteryxin kuş değil, dinozor olduğuna karar verdiler.

Reklam
Reklam

Tianyu Müzesi'nin küratörü Zheng Xiaoting araştırmayla ilgili olarak "Son 150 yıldır archaeopteryxin kuşların atası olduğuna inanılmasını sağlayan algıyı kırdı ve insanlara kuşların kökenini araştırmak için fosil kanıt sundu" ifadelerini kullandı.