Brüksel (AA)- Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal ettiğini açıklaması, listenin "hukuki temelleri" ve divan kararlarının etkisi konularını tekrar gündeme getirdi.
Brüksel'deki AB diplomatik kaynakları, Adalet Divanının bugünkü kararının, terör örgütleri listesinde bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyeceğini ileri sürerken, ortaya çıkan "anlaşılması zor durumun", "AB kurumlarına itibar kaybettiren unsurlardan biri" olduğunu belirtiyor. Yetkililer, AB'nin en yüksek karar organı olan AB Konseyinin "bir teröriste veya terör örgütüne söz ve savunma hakkı vermesinin" ve listeyi bundan sonra belirlemesinin "imkansızlığı" üzerinde duruyor. AB diplomatları, terör örgütleri listesinin ve Adalet Divanı kararlarının ortaya çıkardığı "sıkıntılı durumun" ve "adli çelişkilerin" düzeltilmesi için "çaba harcandığını" anlatıyor.
Diplomatlar, AB terör örgütleri listesinde yer alan, aralarında PKK, DHKP-C, Halkın Mücahitleri gibilerin de bulunduğu birçok örgütün, buna rağmen Brüksel'de AB kurumları önünde "izinli gösteriler" düzenlediğini de hatırlatıyor. "Adalet Divanı kararının somut yaptırım gücü yok" diyen bir diplomat, "Zaten AB teröristler listesinin de adli yaptırım gücü yok" ifadesini kullandı. AB Konseyinin son olarak geçen aralık ayında gözden geçirerek onayladığı listeyi hazirana doğru bir kez daha gözden geçirmesi öngörülüyor. AB, ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen terör eylemlerinin hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine terör örgütü PKK'yı ve İranlı
Halkın Mücahitlerini 2002'de eklemişti.
Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etmek ve engellemek amacıyla oluşturulduğu var sayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor.
AB bürokratları, "teknik ve gizli" olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.
Avrupa Adalet Divanı, 2006 aralık ayında, İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitlerinin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti.
Divan, AB Konseyinin 2002 yılında aldığı bu kararın "gerekçesiz olduğunu" ve "savunma haklarını" ihlal ettiğini, kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirtmişti.
Adalet Divanı yetkilileri, bu kararın ardından, Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu. AB Adli Servis Müdürü Jean-Claude Piris, karardan sonra Halkın Mücahitlerinin AB terör örgütleri listesinden çıkarılmayacağını ve dondurulan mal varlığının serbest bırakılmayacağını açıklamıştı.Adalet Divanının terör örgütü PKK'ya ilişkin bugünkü kararı da, Halkın Mücahitleri örgütüne bağlı kararla aynı gerekçelere dayalı gösteriliyor.AB terör örgütleri listesinin 22 Aralık 2007 tarihinde resmi gazetede yayımlanan son onaylı metninde, 30 örgütü içeren listede 2002'den beri adı bulunan Halkın Mücahitleri bir kez daha yer alıyor.
Son listedeki örgütler arasında terör örgütü "PKK", "KADEK" ve "KONGRA-GEL" isimlerinin yanı sıra terör örgütü "DHKP-C", "Devrimci Sol", "Dev Sol", "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi" de bulunuyor.Son listede ayrıca terör örgütü İBDA-C, ("İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi"), terör örgütü TAK ("Kürdistan Özgürlük Şahinleri"), Hamas, İslami Cihad, Filistin Kurtuluş Örgütü gibi örgütler de yer buluyor.