Diplomasi muhabirlerinden tepki

Diplomasi Muhabirleri Derneği, Dışişleri Bakanlığı’nın hangi yetki ve hakla bir gazetecilik faaliyetini yasadışı ilan ettiğini açıklamasını istedi.

ANKARA (ANKA) - Diplomasi Muhabirleri Derneği, Dışişleri Bakanlığı’nın, iki Türk gazetecinin Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesine geçmelerinin Türk dış politikasıyla bağdaşmadığını ve yasal olmadığı açıklamasına tepki göstererek “Dışişleri Bakanlığı’na, gazetecilerin görevlerini yerine getirirken resmi politikaya uymak gibi bir zorunluluklarının bulunmadığını, sadece evrensel ölçülerle belirlenmiş meslek ilkeleriyle görevlerini ifa etmek durumunda olduklarını hatırlatırız” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Diplomasi Muhbirleri Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada demokrasilerde ne Dışişleri Bakanlığının, ne de başka bir bakanlığın ya da devlet kurumunun, gazetecinin hangi haberi yapacağına, nereye gidip gitmeyeceğine, kiminle röportaj yapıp yapmayacağına karışma hakkının olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Kaldı ki, Karabağ sorununun hararetle tartışıldığı bu günlerde, bölgeye giderek haber yapmak gazetecilerin kamuya karşı bir yükümlülüğüdür.

Ayrıca, Karabağ’a gitmenin yasalarla bağdaşmadığı ifadesini de anlamakta zorluk çekiyoruz. Dışişleri Bakanlığı, hangi yetki ve hakla bir gazetecilik faaliyetini yasadışı ilan ettiğini, bunu demokrasiyle nasıl bağdaştırdığını açıklamalıdır.”