Diplomatik İlişkilerinin 20. Yılında Türkiye-Kazakistan İlişkileri

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Türkiye ve Kazakistan arasında oluşturulan üniversitelerde yetiştirilen öğrencilerin, gelecek yüzyılların ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede bilgi ve

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Türkiye ve Kazakistan arasında oluşturulan üniversitelerde yetiştirilen öğrencilerin, gelecek yüzyılların ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede bilgi ve beceriyle donanacağını, milli ve manevi değerlere bağlı, hür ve bilimsel düşünebilen, geniş bir dünya görüşüne sahip yetişmiş eleman ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Üniversitesi (GÜ), Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından "Diplomatik İlişkilerin 20. Yılında Türkiye-Kazakistan İlişkileri" konulu uluslararası toplantı, GÜ Sağlık Meslek Yüksek Okulu Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Vali Mayda, burada yaptığı konuşmada, toplantının aslında iki kardeş ülkenin samimiyetinin, dostluğunun ve iktisadi ve sosyal ilişkilerinin de gelişmesinde büyük rol oynayacağını belirtti.

Dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın, bağımsız Türk devletlerinden birisi olup yüzölçümü bakımından, dünyanın en büyük 9'uncu, Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin de en büyük ülkesi olduğunu ifade eden Vali Mayda, "Kazakistan, Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı ve Altınordu gibi devletlerin merkez üssü olarak görev yapmıştır" dedi.

Kazakistan'ın, bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 20 yıl geçtiğini dile getiren Vali Mayda, şunları söyledi:

"20 yıllık süre ülkelerin tarihinde çok uzun bir süre olmamakla birlikte, görüldüğü üzere Kazakistan hem sosyal hem kültürel hem de ekonomik alanda ciddi ilerlemeler kazanmıştır. Bu süreçte devlet yapılanmasını hızla tamamlamış, bağımsızlığını perçinlemiş, önemli reformları gerçekleştirerek uluslararası arenada giderek güçlenen bir devlet rolü oynamıştır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler de vatandaşlarımızın kardeşlik bağlarından aldığı güçle bugün çok iyi bir düzeydedir. Bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilişkilerimiz siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal ve diğer alanlarda daha da gelişerek sürmektedir."

Reklam
Reklam

Bu yoğun işbirliğinin perçinlenmesi açısından hukuki temelleri oluşturmak üzere birçok anlaşma imzalandığını belirten Mayda, "Eğitim alanında yapılan anlaşmalar bunların önünde gelmektedir. Karşılıklı öğrenci değişimi büyük bir hızla devam etmektedir. Türkiye ve Kazakistan arasında oluşturulan üniversitelerde yetiştirilen öğrenciler gelecek yüzyılların ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede bilgi ve beceriyle donanacak, milli ve manevi değerlere bağlı, hür ve bilimsel düşünebilen, geniş bir dünya görüşüne sahip yetişmiş eleman ihtiyacını karşılayacaktır" diye konuştu.

-"Türk coğrafyası çok büyük toprakları olan bir güç"-

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi ise Kazakistan'ın 20 yıllık bir dönemde çölün ortasında yeni bir medeniyet ürettiğini vurgulayarak, "20 yılda Asya'nın ortasında yeni bir ülke kurmak ve dünyanın en gelişen ülkelerinden biri haline getirmek kolay değil. Kazakistan devletinin kuruluşunun 20. yılını tebrik ediyor, kardeş halkı Türkiye olarak daha nice 20 yıllar diliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek de Türkiye ve Kazakistan'ın Türk dünyasının iki büyük ve önemli devleti olduğunu, her ikisinin işbirliğinin önemli olduğunu ifade ederek, dünya siyasetinin geleceği açısından da iki ülke arasındaki ilişkiler çok önemli olduğunu vurguladı.

İpek, "Türk coğrafyası, enerjisi olan, insanları olan, çok büyük toprakları olan bir güç. Bütün bu coğrafya, hepimizin araştırması ve bilmesi gereken bir coğrafya. O yüzden bu toplantılar çok önemli. Kazakistan bizim stratejik ortağımız. Dünyanın her konuda dikkatini çekiyor. İnşallah bir gün bu coğrafyada kimliklerle vizesiz gidebileceğimiz günleri de göreceğiz" diye konuştu.

-Büyükelçi Tüymabayev-

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymabayev, bin yıllar geçse de Türk dilleri, Türk milletleri arasında dil konusunda farklılık olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de gittiğim her yerde kardeşlik bağı görüyorum. İki ülke arasında her alandaki ilişkilerin artması gerek. Türkiye özellikle son 10 yıl içinde dünya çapında çok güçlü bir ülke olmuştur. Kazakistan ve Türkiye arasında 20 yıl, ticari, ekonomik alanda, manevi, kültürel, eğitim alanında çok yoğun geçti. 1992 yılında 30 milyon dolar ticari ve ekonomik hacmi olan Türkiye-Kazakistan ilişkileri, şu anda 4 milyar dolar civarında. Hedefimiz yakın zamanda 10 milyar, sonra daha da artırmak. Bunu yapabilmemiz için bizim birbirimizi iyi tanımamız, bilmemiz ve kaynaşmamız lazım. Türk milletleri, Türk bilim adamları bizim ortak olduğumuzu, bir kökten, tarihten, dilden geldiğimizi biliyorlar. Bu konuda artık gençlerin de çaba göstermesi lazım."

Reklam
Reklam

Tüymabayev, "Ata yurttan ana yurda, ana yurttan ata yurda bir program yapmamız lazım. Gelelim, görelim, tanıyalım, sevelim, sevilelim. Ne kadar iyi tanırsak o kadar fırsat açılır. O kadar kaynaşırız. Böyle toplantıları Türkiye-Kazakistan ilişkileri yerine artık 'Türkiye-Kazakistan kardeşliği' diye yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Tüymabayev, konuşmasının ardından, Türkiye-Kazakistan ilişkilerine sağladığı katkı dolayısıyla AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren'e dostluk madalyası, Vali Mayda, Ankara Milletvekili ve Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Haluk İpek, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve GÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın'a teşekkür belgesi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz