Diplomatik krize yol açan protokol yolu kiralandı

ANKARA (İHA) - Ankara'da, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında diplomatik krize neden olan protokol yolu arazisi sorunu nihayet çözüldü. Türkiye, protokol yoluna kattığı yaklaşık 400 metrekarelik alan için Rusya'ya yıllık 50 bin dolar kira ödemeyi kabul etti. Böylece Türkiye ilk kez bir yolu kira ödeyerek trafiğe açacak. Mart 2007'de hizmete açılan protokol yolunun, Rusya Federasyonu'nun arazisine ait bölümü trafiğe kapalı bulunuyor.

Rusya Federasyonu'nun Milli Günü Resepsiyonu'nda bir araya gelen Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovsky ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yılan hikayesine dönen protokol yolu üzerindeki sorunlu alan konusunu ele aldı. Gökçek, İvanovsky'ye yola dönüştürülen 400 metrekarelik alan karşılığı konut veya arsa vermek yerine kiralama önerisinde bulundu. İvanovsky'nin öneriye sıcak bakması üzerine ilkeler üzerinde anlaşma sağlandı. Gökçek, görüşme sonrasında gazetecilerin "Ayaküstü diplomasiyle yol sorununu çözdünüz mü" sorusuna, "Evet, öyle oldu. Çözüldü neredeyse" diye cevap verdi. Geçmişte Rus tarafına birçok öneride bulunduklarını anımsatan Gökçek, bu kez kiralama yöntemine başvurduklarını belirterek, "Biz kendilerine 'Dikmen'den Oran'dan daire verelim' dedik. 'Araba verelim' dedik. 'Başka yerden arsa veya bedelini para olarak ödeyelim' dedik. Hatta bunların dışında 'Sizin bir talebiniz var mı ne istiyorsanız onu uygulayalım' dedik. Ama olmadı. Şimdi yöntem değişikliği yaptık ve kiralama yoluna gidiyoruz. Yıllık kiralayacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gökçek, problemin aylardır çözülememesinde hatanın kimde olduğu yönündeki bir soruya ise, "Parası önemli değil. Önemli olan diplomatik ilişkileri zedelememek. Uluslararası müeyyideler var. Türk tarafına ilişkin işlemleri bir bedel ödemeden genişlettik. Netice itibarıyla Rus bürokrasisi yavaş işleyen bürokrasi olmasına rağmen bizim için hızlı işlettiler" yanıtını verdi. Gökçek, "Bazı sorunların halli için Rus tarafı bizden taahhüt istemişti. Biz de bu hafta Belediye Meclisi'nden çıkarıyoruz" şeklinde
konuştu. Gökçek, önümüzdeki günlerde yolun trafiğe açılabileceğini söyledi.

Rusya Federasyonu yetkilileri ise sıcak baktıkları kiralama konusuna ilişkin metinlerin Moskova'ya gönderildiğini ve yanıt beklediklerini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin, protokol yoluna katılan Rus arazisi için yıllık yaklaşık 50 bin dolar kira ödeyeceği öğrenildi.