Özellikle kadınların, düdük çalarak, ellerinde taşıdığı 'Suyumuza dokunma' yazılı pankartlarla protesto ettikleri heyet, çareyi kahveye sığınmakta buldu. Heyet daha sonra jandarma ekipleri eşliğinde köyden ayrılabildi.
Orhaneli’ye bağlı, 350 nüfuslu Başköy'de halk, köylerinin çevresinde bulunan iki maden ocağının içme sularını kirlettiği gerekçesiyle dava açtı, seslerini duyurmak için 1.5 yıldır birçok protesto gösterisine imza attı. Açılan dava sonucu Bursa 1. ve 2. Bölge İdare mahkemeleri, mermer ocakları hakkında, 'kapasite dışı çalıştığı' gerekçesiyle bu mermer ocakları hakkında, 'yürütmeyi durdurma kararı' verdi.
Bu mahkeme kararına rağmen, söz konusu mermer ocaklarından birinin yöneticileri, bugün saat 14.00'de, ÇED Daire Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir ekiple, Başköy'e gelerek, köylülerle konuşmak istedi.
KADINLARIN BÜYÜK TEPKİSİ
Yaklaşık 10 kişiden oluşan heyet, ilk olarak Başköy Muhtarı Hasan Acar ile görüşmek istedi. Heyettekiler, çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 200 kişilik köy halkının tepkisiyle karşılaştı. Ellerinde 'Suyumuza dokunma', 'Şişeden değil, çeşmeden iç', 'Dereler özgür kalacak', 'Suyumuz satılık değildir' yazılı pankartlarla karşılarına çıkan öfkeli kalabalığı görünce şaşkınlık yaşayan heyettekiler, köy meydanında bulunan kahveye sığındı. Bu sırada herhangi bir olumsuz olayın yaşanmaması için güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, köy halkı sakinleştirmeye çalışırken, köylü kadınlar, heyeti düdük çalarak protesto etmeye devam etti.
Yaklaşık 30 dakika kahvede kalan heyet daha sonra jandarma eşliğinde köyden çıkarken, Başköy Muhtarı Hasan Acar ise "Maden ocakları zaten yasadışı çalışmaya devam ediyor. Biz açtığımız tüm davaları kazandık. Ancak yürütmeyi durdurma kararı olamsına rağmen, bu iki ocağın ÇED raporu almaları zaten imkansız. Neden ısrarla bu raporu almak istiyorlar, anlamış değiliz. Bu nedenle bu toplantıyı istemiyoruz" dedi.
Başköy halkı, ÇED toplantısı için gelen heyetin, köyden gitmesinin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.