DİRENÇLERDE REALİZELER GELEBİLİR. TEMKİNLİ OLMAKTA FAYDA VAR !

Yeni yıla hızlı bir giriş yaparak 68.677 seviyelerine kadar yükseliş yaşadık. Bankalar da bu yükselişte ciddi katkı yaptılar. Lakin üst bollinger direnci olan 68.500 direncinin üstünde tutunamamış olmamız realize satışlarını getirebilir. Dün bu satışları gördük. Ama yine de yükselişte beklemiş olduğumuz 68.100 'ün üstünde kalmıştık. Fakat Dow'da yaşanan realize , bugün bizde de realizelerin sürmesine sebep olabilir.

Kısacası bugün temkinli olmakta fayda var. Zaten dün de görmüşsünüzdür ki, önerilerimiz gerçekleşmelerle kapandıkça, yenileme yapmadık. Gelen sorularda da bu riski gördüğümü ifade etmiştim.

Reklam
Reklam

HEP HİSSE DE Mİ OLMAK LAZIM ?

Evet sanki böyle bir şart varmış gibi bir his var. Bu çok YANLIŞ bir düşünce tarzıdır. Yükseliş beklendiği zaman hisse aramak ve hissede durmayı tercih etmek ne kadar doğru ise, realizelerin gelebileceği dirençlerde de ,gerekleşen öneriler sonrası yeni öneri gelmiyorsa, ısrarla hisse sormamak, hisse aramamak , nakitte durmayı da bilmek en az o kadar doğru bir yöntemdir. Bu sayede satmaya kıyamadığınız hisselerinizi dahi satmış olduğunuz hedef fiyatlarınızın oldukça altlarından alma fırsatlarını yakaladığınızı görürsünüz. Yok hayır , gözünüz gibi bakıp , kıyamadığınız hisseniz hızlı yükseldi diye sattınız, ve hisse yükselişine devam ederek kaçırdınız ! Peki ne olacak ? Ne olsun, canınız sağolsun, borsa da başka fırsat, başka hisse mi yok !

Bakın esas olan , Aralık ayında da gördüğünüz gibi yükseldiğiniz zaman artmış paranızı korumaktır. Yoksa , aynı şekilde gelen düşüşlerle yükseldiğiniz gibi düşerseniz, mehter takımından öteye gidemezsiniz :)

Reklam
Reklam

ABD 'de gelen veriler iyi geliyor. Ekonomideki toparlanma sürüyor gözüküyor.Verilerin iyi gelmesi , parasal genişlemede geri adım atılır mı tereddütleri altın ve emtialarda satışlar getirdi. Ekonomilerde gelişmeler emtia piyasalarından özellikle altını daha fala olumsuz etkileyecektir. Özellikle bakır, krom, nikel, çinko , çelik vs gibi madenler ilk anda gevşeme gösterseler de, sonrasında toparlanan ekonomilerle yeniden canlanırlar. Lakin altın ülkelerin paralarından korkanların kriz esnasında alternatif yatırım olarak altını seçmeleriyle ekstra yükselir. Ama bu niyetle altını seçenler , ekonomiler olumlu sinyaller vermeye başlayınca, yeniden geriye diğer enstrümanlarına dönmeye başlarlar.

Endekste realize yaşanırsa, 67.675, 67.150 gibi iki yakın desteğe sahibiz. Biraz daha fazlası ise 66.000 olur. Bu desteklere doğru banka dışı hisselerde gevşeme görüntüleri varken, banka hisselerinin ise, yukarı olma görüntüleri daha kuvvetli. Başka bir ifade ile, bankalar olası faiz indirimi beklentisi ile , yeniden toparlanma sürecine giriyorlar gibi görülüyor. Ama şuanki dövizin bulunduğu seviyeye bakınca , eğer dolar burada destek bulamazsa, yeniden 1,52 lere inme riski taşıyor. Bu nedenle MB'sı faiz indiriminin yanında , hemen munzam artışı ile denge kurmaya çalışabilir. Kısacası endeksteki düşüş ya da çıkışın boyutuna banka hisselerinin hareketleri yön verecek gibi. MB'sı ortamı germezse bankalar kısmen gevşediği yerlerden yeniden yükseliş yaşayabilirler. Yeni önlemlerin boyutu banka hisselerini, onlar da endeksi etkileyecektir.

Reklam
Reklam

Gördüğünüz gibi ortam, grafikler ve düşünceler biraz karışık .İşte bu da temkinli olmayı gerektiriyor. Satılanların yerine hemen ne alayım telaşına kapılmayınız.

Yakında bir strateji yazısı ile , cari açıkta bankaların kredi artışının etkisi olduğu konusundaki bence hatalı yapılan değerlendirmelere atıfta bulunacağım. Tabii muhtemelen merak ettiğiniz , aslında 2010 sonunda bir çok yazımda yazmış olsam da, 2011 için düşüncelerimi de tazeleyeceğim.

Aydın Eroğlu