Diriliş Ertuğrul son bölüm izle: 89. Bölümde Vasilyus saldırıya mı hazırlanıyor?

Diriliş Ertuğrul son bölümde Vasilyus'un gizli saklı planları var. Diriliş Ertuğrul son bölümde sultan zehirlendi ve yatağından kalkamıyor. Diriliş Ertuğrul son bölümde, Ertuğrul Gazi ise Vasilyus'un planlarını anlamaya çalışıyor. Son bölümde yüzleşebildiler mi?

Diriliş Ertuğrul son bölüm yayına girmek üzere. Diriliş Ertuğrul son bölümünde Ertuğrul Gazi kaçırılarak Hanlı Pazar'da tutsak tutuluyordu. Böylece Hanlı Pazar ve diğer bölgelerin boşluğu nedeniyle Hanlı Pazar ve diğer bölgeler saldırılara açık bölgeler oldu. Son bölümde, Ertuğrul Gazi sultanın zehirlenmesinden sorumlu tutuluyor ve bu durum Ertuğrul Gazi'yi Saadettin Köpek ile karşı karşıya getiriyor.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL SON BÖLÜM İZLE

DİRİLİŞ ERTUĞRUL SON BÖLÜMDE ERTUĞRUL GAZİ - SAADETTİN KÖPEK YÜZLEŞMESİNDE NE OLACAK?

Diriliş Ertuğul'un son bölümünde, Vasilyus başka bölgelere saldırılar planlarken Saadettin Köpek'in birilikleri Hanlı Pazar'da nöbet tutuyor. Bu durum Ertuğrul Gazi'nin pek hoşuna gitmese de, kendisinin 'tutuklanmak istenildiğini' iyi biliyordu. Saadettin Köpek, Hanlı Pazar'ın kapısına askerlerini yerleştirdi. Ertuğrul ise Saadetin Köpek'e "gereken tedbirleri" alasın der. Bunun Vasilyus'un planı olduğunu ve Hanlı Pazar'a başka saldırılar düzenleyeceğini duyurdu.

Bir süredir sessizliğini koruyan Vasilius Nikea'dan gelen büyük orduyla birlikte güç toplamış ve Sultan'ın casusunu yakalayarak Ertuğrul'ları büyük bir tuzağa düşürmüştü. Ertuğrul'lar büyük zayiat vermiş, Aliyar ciddi bir ok darbesi almıştır. Aliyar'ın yaşayıp sağlığına kavuşabileceği de bu bölümde hala belli olmadı.

HALİME SULTAN'DAN YANA UMUTLAR TÜKENİYOR MU?

Halime Sultan'ın doğan çocuğu rahimden ters geliyor. Halime son olarak kendinden geçmiş ve herkes çaresiz kalmıştı. Ebeler var güçleriyle çaba harcarlarken; bebeğin sağlığı kötü etkilenebileceği ve dahası Halime Sultan'ın hayatı tehlikede olduğu da resmen belli oldu.
Diğer yandan Sultan Aleaddin Ebu Mansur adıyla Kayı Obasına gelmiş, incelemelerde bulundu. Sultan Aleaddin'i Konyadan kayı obasına getirilmesi, yeni savaşların önünü açacak gibi görünüyor.

ERTUĞRUL BEY:ERTUĞRUL GAZİ KİMDİR?

Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey (ö. Söğüt), 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası. Osmanlı imparatorluğunun temelini atmıştır. 1280'li yıllarda ölen Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Bey, Osmanlı devletini kurmuştur.

Anadolu'ya gelmesi ve Söğüt'e yerleşmesi

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu sınırında bulunan uç emirliklerindeki Türk sayısı, 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonrasında Anadolu'da başlayan Moğol baskısı sebebiyle artış göstermiş; buna paralel olarak Bizans topraklarına yapılan akınlar artmıştı. Bu akınlar sonucunda, Bizans topraklarında ikinci halka uc beylikleri kurulmaya başladı. 13. yüzyılın ikinci yarısında bu beyliklerin en güçlüsü konumunda olan ve Kütahya civarında hüküm süren Germiyanoğulları Beyliği, 1300'lere doğru Batı Anadolu'da fetihler yaparak üçüncü halka uc beyliklerinin kurulmasını sağladı. Sultan Öyüğü (günümüzde Eskişehir) bölgesinde, ucun en ileri hattı olan Söğüt'te yerleşen Türk boyunun başında Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı. Ertuğrul Gazi'ye bağlı boyun bu bölgeye ne zaman ve nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, konu hakkında farklı görüşler mevcuttur.

Ertuğrul Gazi Türbesi, 1890

Ruhî Tarihi'ne göre Ertuğrul Gazi veya atalarının önderliğindeki 340 kişilik Türk boyu, Selçuklular ile birlikte Türkistan'ı terkedip Anadolu'ya gelerek Engüri (günümüzde Ankara) civarındaki Karacadağ eteklerine yerleşti. 1222-1230 yılları arasında, İznik İmparatoru III. Yannis Vatatzes ile Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad arasında Sultan Öyüğü ve Engürü civarında gerçekleşen mücadelelerden haberdar olan Ertuğrul Gazi, orduya hizmet amacıyla çarpışmalara katıldı, bu kapsamda Karacahisar'a yapılan kuşatmada yer aldı. Bunu memnuniyetle karşılayan I. Alâeddin Keykubad, Ertuğrul Gazi'yi akıncı başı yaptı. 1230 yılında, Harezmşahlarla yapılan Yassı Çemen Muharebesi ve Moğollarla yapılan Kösedağ Muharebesi sebebiyle I. Alâeddin Keykubad ile III. Yannis Vatatzes arasında barış sağlandı.

Kısa süre sonra I. Alâeddin Keykubad, Ertuğrul Gazi veya atalarına Söğüt'ü kışlak, Domaniç'i yaylak olarak verdi. Ertuğrul Gazi akınlarına buradan devam ederken, I. Alâeddin Keykubad'ın ayrılmasının ardından Karacahisar elden çıktı. Bunun üzerine Ertuğrul Gazi, yerli tekfurlarla uzlaşma yoluna gitti. Ruhî Tarihi'nde yer alan bu bilgileri Neşrî, Ruhî'den aktarmaktadır. Âşıkpaşazâde ise bu anlatılanları kısaltmış ve içeriğini değiştirerek, yaşananları Osman Bey dönemine nakletmiştir. Başka bir hikayeye göre ise Sürmeli Çukur (Aras Nehri vadisi) veya Ahlat'tan Engüri civarındaki Karacadağ eteklerine yerleşen Ertuğrul Gazi ve aşireti, burada bir süre kaldı ve İznik İmparatoru III. Yannis Vatatzes'e karşı I. Alâeddin Keykubad'ın ordusunda yer aldı. Ancak Moğol saldırıları sebebiyle I. Alâeddin Keykubad'ın Konya'ya dönmesinin ardından Ertuğrul Gazi'ye Söğüt'ü kışlak, Domaniç'i yaylak olarak tayin etti.

Oğlu Osman Gazi 1299 yılında, merkezi Söğüt olan Osmanlı Beyliği'ni kurdu. Söğüt'te vefat eden Ertuğrul Gazi'nin, oğlu Osman Gazi tarafından yaptırılan bir türbesi bulunmaktadır.

Babalarının vefatından sonra, Ertuğrul Gazi kabîleye reis seçildi. Ağabeyleri Sungur Tekin ve Gündoğdu, kendilerine tabi kabîle mensuplarıyla beraber Ahlat'a geri döndüler. Ertuğrul Gazi ise, kardeşi Dündar Beyle beraber batıya hareket etti.

Sivas yakınlarında konakladıkları sırada Selçuklu ordusu ile büyük bir Moğol birliğinin savaşına şahid oldular. Selçukluların yenilmekte olduğunu görünce, yiğitlik ve mertlik esaslarına göre, kuvvetleriyle onların yardımına koşan Ertuğrul Gazi galip gelmelerini sağladı. Bunun üzerine Selçuklu Devletinin hükümdarı bulunan Sultan Alaeddîn, Ertuğrul Gaziye iltifat ederek hil'at gönderdi ve Ankara yakınındaki Karadağlar mıntıkasını ıkta olarak verdi (1230). Ertuğrul Bey, bir müddet burada kaldıktan sonra, oğlu Savcı Beyi Konya'ya gönderince, Bursa ile Kütahya arasındaki Domaniç Dağları yaylak, Söğüt ile Karacaşehir kışlak olmak üzere kendilerine verildi. Bunun üzerine Ertuğrul Gazî aşiretiyle beraber gelip, Söğüt ve Domaniç'e yerleşti.