Köklere kadar yayılan diş apsesine ne iyi gelir? Diş temizliğine önem vermek, diş fırçasını 4 ayda bir değiştirmek ve şekerli yiyecekleri daha az tüketmek apse oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Diş apsesi belirtileri nelerdir, evde doğal bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilir mi?
Ölüme kadar gidebilen sonuçlara yol açabilen diş apsesine iyi gelen doğal tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunun için bazı şifa kaynağı bitkilerden yardım almak gerekir. Apseyi kurutan bu bitkiler yaşanabilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaya yardım eder. Diş apsesine iyi gelen doğal tedavi yöntemleri sıralandığında bitkisel çözümler arasında şunlar yer alır:
Diş apsesi, bir diş enfeksiyonunun komplikasyonudur. Bakteriler diş boşluğuna veya dişte bir çentiğe veya çatlak içine girer ve köklerine kadar yayılır. Bakteriyel enfeksiyon diş kökünde şişme ve inflamasyona neden olabilir.
Diş apsesi belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar. Enfeksiyonunun ilk belirtileri güçlü ağrı ve yeme zorluğudur.
Bunların haricinde diş apsesi yanak şişmesi ve disfajiye de neden olabilir.
Herhangi bir diş apsesi tedavisinde öncelik, oluşmuş olan iltihabı tahliye etmek ve enfeksiyon kaynağını kaldırmaktır. Diş hekimi tedaviye, apsenin ne kadar yayıldığını ve ne tür bir tedaviye ihtiyaç duyulduğunu belirlemek için bir röntgen çekerek başlayabilir.
Apse boşaltılmazsa enfeksiyon çeneye, başa ve boynun diğer bölgelerine yayılabilir. Eğer diş apsesi patlarsa ağrı büyük ölçüde azalır ancak yine de tedavi edilmesi gerekir. Diş apsesi nasıl patlatılır?
Doktor apseyi keser ve bakteri içeren irin süzülür. Bu işlem sırasında genellikle lokal anestezi uygulanır.
Bu yöntemde apseyi yok etmek için kök kanal tedavisi uygulanır. Ölü dişin içine delik açmak için cerrahi matkap kullanılır ve irin akıtılır. Bu sırada varsa hasarlı dokular da temizlenir. Sonrasında enfeksiyon oluşumunu önlemek için boşluğa dolgu yapılır.
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için reçete edilen antibiyotik, ağrı kesicilerle birlikte alınabilir. Antibiyotik örnekleri arasında amoksisilin ve metronidazol bulunur.
Dişin çekilmesi gerekiyorsa ve enfeksiyon varsa, öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Ancak kronik bir problem varsa, diş uzun zamandır çürükse ve sürekli şişip iniyorsa antibiyotik kullanımına gerek kalmadan hemen çekilebilir.
Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Tedavinin süresi apsenin büyüklüğüne, türne ve kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır.
Diş apsesi ölüme varan sonuçlara neden olabildiğinden tedavisi için doğru adım atmak önemlidir. Dişlere verdiği zararın yanı sıra sinüzit, beyinde ve kalpte iltihap oluşumuna neden olabilen diş apsesine ne iyi gelir?
Ağrıyı hafifletmeye ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Ağzınıza bir diş taze sarımsak alın ve dişlerinizle ezin. Acı azalıncaya kadar çiğneyin. Sonra tükürün ve ağzınızı ılık suyla durulayın. Ağızda kalan kokuyu azaltmak için, ılık suya birkaç damla karanfil yağı ekleyebilirsiniz.
Kekik yağı bir anti-bakteriyel ve antioksidandır ve apsesi olan dişin şişmesini önlemeye ve ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bir pamuğa birkaç damla kekik yağı damlatın ve enfekte olmuş alanda iki ila üç dakika süreyle tutun. Pamuğu çekin ve 10 dakika bekledikten sonra ağzınızı durulayın. Bu yöntemi günde iki defa uygulayabilirsiniz.
Siyah çay, ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan tanenlere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya, ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlar içerir. Siyah bir çay poşetini ılık suda birkaç dakika bekletin. Sudan çıkarın, sıkın ve çay poşetini apseli dişin üzerine koyun, birkaç saat bekletin. Sonrasında ağzınızı ılık tuzlu su çözeltisiyle durulayın. Birkaç hafta boyunca günde bir kez tekrarlayın.