Independent gazetesinin önsayfasında, gazete baskıya girmeden önce, sonuçlar henüz kesinleşmeden yapılan yorumda, "İslamcılar, Türkiye'de ezici bir seçim zaferine doğru ilerliyor" denildi. Independent, Ak Partililerin kendilerini "İslamcı" değil, "Müslüman demokrat" diye tanımladıklarına dikkat çekerek, "Hatta Amerika'nın komşu Irak'a olası müdahalesine destek verebileceklerini bile söylediler" diye yazdı. Gazete, "AK Parti'nin zaferini, önümüzdeki günlerin belirsizliği bekliyor" dedi.
Ak Parti'yi kapatma girişiminin 2 hafta sonra Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesinin beklendiğini yazan Independent, Ak Parti'nin ise sandalye çoğunluğuyla Erdoğan'ın yasaklanmasına yol açan yasaları değiştirmeye çalışmasını olası görüyor. Independent'a göre, önümüzdeki günlerde AK Parti içinde de bir çekişmeye tanık olunabilir. Independent, partinin ılımlı lider kadrosuyla içinde barındırdığı daha radikal unsurlar arasında, örneğin Irak politikası konusunda, bir anlaşmazlığın çıkabileceği görüşüne yer veriyor.
"TÜRKİYE'DE İKTİDARI AK PARTİ ALDI GÖTÜRDÜ"
"Türkiye'de iktidarı İslamcı AK Parti aldı götürdü" diye başlık atan Daily Telegraph, "yerleşik laik sistemle AK Parti yönetimi arasında gerginliğin beklenebileceğini" düşünüyor. Daily Telegraph'a göre, "tek başına hükümet olasılığı, Türkiye'de son 15 yıla damgasını vuran çalkantılı koalisyon hükümetleri dönemine bir noktayı koysa da, Ak Parti'nin sandıklardan çıkan güçlü konumunu Türkiye'nin acilen ihtiyaç duyduğu istikrar ortamına dönüştürebileceğine güvenen az sayıda siyasi yorumcu var." Gazete, Erdoğan'a konan milletvekili yasağına dikkat çekiyor, öte yandan Ak Parti liderinin de başbakan adayını hala açıklamadığını yazıyor.
"Türkiye'nin bir değişimin eşiğinde" olduğunu yazan Financial Times ise, Başsavcının AK Parti'yi kapatma girişimini engellemek amacıyla önümüzdeki günlerde Recep Tayyip Erdoğan üzerinde parti liderliğinden ayrılması yönünde baskıların artacağı inancında. Gazete, en olası başbakan adayı olarak ise, Abdullah Gül'ün adının geçtiğini hatırlatmış.
Times gazetesinin önsayfasında şöyle okuyoruz:
"Türkler İslamcı partiyi seçti."
"ÖNCELİK, AVRUPA BİRLİĞİ'NE KATILIM"
Gazete, daha içeriki sayfalarda yer alan yorum yazısında, "Erdoğan'ın Batılıların korkularını yatıştırmaya çalıştığını" düşünüyor. Ak Parti liderinin "kendisini laik bir muhafazakar olarak" tanıtmaya özen gösterdiğini yazan Times, muhaliflerinin Atatürk reformlarına bir tehdit olarak eleştirdiği Tayyip Erdoğan'ın, zafer konuşmasında Kemal Atatürk'ten alıntıda bulunarak, imalı olarak muhaliflerine de "seçim sonuçlarına saygı gösterin" çağrısı yaptığı kanısında.
Guardian gazetesi de, "Türkiyeli İslamcıların önceliği Avrupa Birliği'ne katılım" diye başlık atmış. Guardian'a göre AK Partililer, kendilerini Türkiye'nin Batı'ya dönük laik sistemine bir tehdit olarak gören çevrelerin endişelerini gidermek için uğraşıyor.
KITA AVRUPASI
Fransa basınından Liberation, "AK Parti'nin ne kadar liberal, Avrupa yanlısı ve demokrat olduğu hakkında kuşkular beslemek haklı olabilir ama partiyi öcüleştirmeye de gerek yok" diye düşünüyor. Liberationa'a göre Türkiye, "Avrupa'da Hristiyan Demokratların varlığına paralel biçimde, İslamcı bir demokrasinin de olup olmayacağı sınavının verildiği bir ülke olma yolunda."
Liberation, Türkiye'de ordu ve İslamcılar arasında "yüksek riskte" bir oyunun sergileneceği inancında ve Avrupalıların her 2 gruba da, Türkiye'nin Birliğe girebilmesi için demokrasi ve hoşgörünün şart olduğunu hatırlatması gerektiğini yazıyor.
Almanya basınından Frankfurter Rundschau, AK Parti'nin ezici seçim zaferi ardındaki ana nedeni, "Türkiye'de milyonları ya işinden ya da biriktirdiği tasarruftan eden ekonomik kriz" olarak görüyor. Alman gazetesi, AK Parti'nin köklerinin siyasi İslam'da yattığını yazarak, kendi deyimiyle "Tayyip Erdoğan'ın ateşli bir köktendinciden ılımlı bir reformcuya dönüşümüne birçok kişinin güvenmediğini" belirtiyor. Frankfurter Rundschau, 'AK Parti seçim kampanyasında ılımlılaştığı yönünde takiyye mi yapıyordu, yoksa siyasetçilerin ağzından çıkana güvenebilir miyiz ileriki günlerde göreceğiz" diye yazıyor.
İsviçre gazetesi Le Temps ise, "ılımlı İslamcı bir oluşumun iktidara gelişi, ne demokrasi ile ne de Avrupa ile çelişen bir gelişmedir" diyor. Le Temps, AK Parti liderini Avrupa yanlısı bir İslamcı diye tanımlıyor ve Birliğin, "Türkiye ne kadar Avrupalı olduğu tartışmasında, nihayet ülkenin Müslüman boyutuyla yüzleşeceğini" düşünüyor. İsviçre gazetesine göre, "Ak Parti hükümeti Türkiye'de ordunun çekince ve endişelerini yenmeyi başarırsa, İslam'ın hem demokrasi hem de Avrupa ile uyum içinde yaşayabileceğini de ortaya koyabilir."
İHA