Dış basına göre Malatya cinayeti milliyetçilerin işi

LONDRA/PARİS - Yabancı gazeteciler, artan bir biçimde Malatya'ya giderek üç Hıristiyan'ın katledildiği kentteki atmosferi anlamaya çalışıyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Malatya'nın modern dükkanlarına, bira satan bar ve marketlerine dikkat çekerken, Zirve Yayınevi'ne yönelik saldırıyı İslamcıların değil, "milliyetçiler"in işlediği iddiasına yer verdi.

Daily Telegraph gazetesi muhabiri Damien McElroy, Malatya kaynaklı haberinde saldırının, AB'ye girmek için çabalayan Türkiye'deki aşırı uçların yükselen şiddeti arasında meydana geldiğini belirterek "Avrupa liderleri, sürekli Türkiye'nin giriş tarihini ertelerken AB kriterlerini yerine getirmek için yapılan reformlarda duyulan tepki artıyor" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Malatya saldırısının son bir yılda Türkiye'de gerçekleştirilen üçüncü saldırıyı oluşturduğunu, saldırganların ortak noktasının İslam'ı misyonerliğe karşı savundukları iddiası olduğunu bildiren gazete, buna karşın Malatya'da vahşetin, yükselen İslamcılığın bir işareti olduğu savını birçok Türk'ün reddettiğini dile getirdi. Gazete şunları yazdı:

"İlk bakışta Malatya, herhangi bir tür aşırılıktan çok uzak gibi görünüyor. Sokaklarda modern giysi ve eşya dükkanlar dizilmiş durumda. Genç nüfusu neşeli bir biçimde teknolojik konularda uzmanlaşmış özel üniversitelere giden servis kuyruklarında bekleşiyor. Reklamlar, ev sahibi olma hayalini satıyor."

Gazete, saldırıyı gerçekleştirenlerin kaldığı İhlas Yurdu ile Zirve Yayınevi arasında bira satan en az beş dükkanın bulunduğuna dikkat çekerek "Eğer burası Bağdat olsa ve İslamcı radikaller gücünü kullansa, içki satan dükkan sahipleri ölü olurdu" ifadesini kullandı.

Malatya'daki bir barda bira içen orta yaşlı bir kadının "Bunun dini bir kökeni olduğunu sanmıyorum. Bu milliyetçilik meselesidir. Türk olmak, Müslüman olmak demek. Hıristiyanlar, burada Türkiye'ye karşı çalışıyorlardı" değerlendirmesine yer verdi.

Reklam
Reklam

İngiliz gazetesi, Hıristiyanların, Türkiye'nin nüfusunun çok ufak bir kısmını oluşturmalarına karşın Türklerin, genel olarak "kiliselerin alarm verici bir hızla çoğalmasından" yakındıklarını belirterek, "Misyonerlik faaliyetleri, suç olmazsa da Ulusal Güvenlik Konseyi'nce ülkeye yönelik tehditlerin arasında yer verildi" diye yazdı.

Daily Telegraph, Malatya'daki bir zamanlar geniş Ermeni nüfusunun gitmeye zorlandığı savını dile getirdikten sonra şöyle devam etti:

"Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra kurulan laik Türk Cumhuriyeti, kolay bir biçimde Brüksel'in demokrasi reçetelerine uyum sağlamıyor. Avrupa'nın taleplerini yerine getirmek için Türkiye, kamusal yaşamda dini etkilerini yok etmek amacıyla konulan kuralları hızlı bir biçimde kaldırıyor" yorumunu da yaptı.

ANKA