Diş Beyazlatmak Artık Çok Kolay

Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Eren; diş beyazlatmanın artık...

Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Eren; diş beyazlatmanın artık çok kolay olduğunu belirterek evde veya doktor muayenesinde diş beyazlatmanın yapılabildiğini söyledi.

Renklenmelerin giderilmesinde etiyolojinin çok önemli olduğunu belirten Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Eren; “ Sigara, kahve gibi alışkanlıkların yaptığı ya da kötü oral hijyene bağlı oluşan renklenmeler çok kolay giderilirken ilaç kullanımına bağlı şiddetli renklenmeler, ya da bazı dentin ve mine hastalıkları beyazlatma tedavilerine yanıt vermemekte ve bu hastalarımızda protetik tedavi gereksinimi duyulmaktadır. Hamile, 18 yaşından küçük ya da sigarayı bırakamayacak olan hastalara bu tedaviler hiç önerilmemektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da önce hastaların ağız içi muayenesinin yapılması, çürük, gingival hastalıklar, hassasiyet, çatlak gibi problemler varsa öncelikle bunların giderilmesi, ardından beyazlatma işlemlerine geçilmesidir. Günümüzde beyazlatma amacıyla en yaygın kullanılan maddeler; hidrojen peroksit, sodyum perborat ve karbamit peroksittir. Beyazlama yöntemleri etiyolojiye, dişin canlı ya da cansız oluşuna, renklenmenin derecesine ve hastaya göre değişebilir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Canlı dişlerde beyazlatma evde veya hekimin muayenehanesinde yapılabildiğini söyleyen Eren; “ Muayenehanede yapılan tedavi 'power bleaching' ya da 'ofis tipi beyazlatma' olarak adlandırılır. Yaklaşık olarak işlem 45-60 dakika sürer. Bu tedavinin avantajı hekimin kontrolünde olmak ve renk tonundaki açılmanın daha kısa sürede gerçekleşmesidir. Home bleaching olarakta adlandırılan evde beyazlatma yönteminde ise hastadan ölçü alınarak kendine özel bir plak hazırlanılır. Kullanılacak beyazlatma jeli hastaya verilerek nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verilir. Hasta temiz dişlerine içerisine jel konmuş plağı yerleştirir ve üretici firma önerisine göre yaklaşık olarak 2-6 saat plağı takar. Uyurken takmak tükürük salgısı az olduğu için daha avantajlı olabilir. Ancak otururken ya da televizyon izlerken de takılabilir. Daha sonra hekim 24 saat ve 1 hafta sonra hastayı kontrollere çağırır. Ev tipi beyazlatmada uzun tedavi süresi ve plak takılması hastayı sıkabilir. Kök kanal tedavisi yapılmış cansız dişlerde oluşan renklenmelerde ise beyazlatma jeli renklenmiş dişte hazırlanan kaviteye yerleştirilir ve üretici firmanın direktifleri doğrultusunda 1-2 gün bekletilir. Duruma göre birkaç kere işlem tekrarlanabilir. Eczanelerde, mağazalarda, internet üzerinden kolaylıkla elde edilebilen ürünlerde vardır. Bunlar arasında dişe yapışan bantlar, ağız gargaraları, diş macunları ve dişe belirli aralıklarla cila şeklinde sürülen ürünler sayılabilir. Hekim bilgisi dışında yüksek hidrojen peroksit ya da karbamit peroksit konsantrasyonuna sahip ya da İçerisinde fazla aşındırıcı bulunan ürünlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bu ürünler zamanla diş etlerine ve diş sert dokularında ciddi hasarlar oluştururlar” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Beyazlatma tedavilerinin kök rezorbsiyonu, yumuşak dokularda iritasyon, ülserasyon, ağrı, diş sert dokularında az da olsa madde kaybı gibi komplikasyonları olabileceğini de söyleyen Eren; “Özellikle hassasiyet sık rastlanılan bir sorundur; ancak kalıcı değildir. Tedavi edici ajanların uygulanmasıyla giderilebilecek bir problemdir. Bu nedenle beyazlatma işlemlerinin mutlaka bir diş hekimi tarafından yapılması gereklidir. Yaklaşık 2-3 yıl sonra çay, kahve, sigara tüketimi ve ağız hijyeni gibi pek çok faktöre bağlı olarak dişin rengi eski tonuna ulaşabilir. Altı ayda bir yapılacak hafif tedavilerle bu süre biraz daha uzatılabilir. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak güzel bir şeydir; ancak unutulmamalıdır ki en güzel diş sağlıklı olması şartıyla kendi dişlerimizdir. Her ne kadar yan etkileri çok azda olsa gereksiz beyazlatma tedavilerinden kaçınılmalı ve tedavinin gerekliliği konusunda hekimin fikrine önem verilmelidir. Beyazlatma tedavileri diş hekiminin kontrolünde bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde oldukça sağlıklı ve başarılı olabilmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: