Dış borç Türkiye'yi tehdit ediyor

Dünyanın en parlak 10 yılını ve ani çöküşünü '90'ların Yükselişi' isimli kitabında anlatan Nobel Ekonomi ödülü sahibi Joseph Stiglitz, Türkiye'nin dünyadaki krize kayıtsız kalamayacağını ve en önemli riskin de Türkiye'nin yüz yüze olduğu farklı problemlerin yarattığı baskı olduğunu söyledi. Türkiye Ekonomi Kurumu'nun düzenlediği Dünya Ekonomi Kongresi için İstanbul'da bulunan Stiglitz, dünyada devam eden dalgalanmayı ve Türkiye'ye yansımalarını anlattı.

"KRİZ DEVAM EDECEK"

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayında milyar dolarlar zarar eden bir bankayı kurtardığını anımsatan ve bu adımı eleştiren Stiglitz, finans krizinin sadece vergi iadeleri ile çözülemeyeceğine işaret etti. Ev fiyatlarındaki düşüşün yüzde 15'i bulduğunu ve ABD Merkez Bankası'nın faizi artırmasının yüksek enerji ve gıda fiyatlarını değil sadece ekonomiyi yavaşlatacağını savunan ABD'li ekonomist, "Dünyada merkez bankaları artan enflasyon döneminde fiyat istikrarı ve enflasyona odaklandı. Yakın dönemde faizlerin artmaya başladığını göreceğiz. Ancak global ekonominin yavaşladığı da göz ardı edilmemeli' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Petrol fiyatları yükselmese de ABD ekonomisinin zorda olduğunu vurgulayan Stiglitz, finans krizinin etkisinin artarak devam edeceğini öngördü. Stiglitz, böyle bir ortamda Türkiye'nin krizi nasıl ele alacağının önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye için en yakın riski; yüksek enerji ve gıda fiyatlarının cari açık üzerinde yarattığı baskı olarak değerlendiren Stiglitz, yıllardır Türkiye'nin ikiz kardeşi benzetmeleri yapılan Brezilya ile artık arada karşılaştırılamayacak kadar büyük bir uçurum olduğunu iddia etti. Stiglitz, "Yüksek dış borçlanmanız ve finansal istikrarsızlık sizi bağımlı hale getiriyor" değerlendirmesiyle de Türkiye'nin önümüzdeki dönem için daha dikkatli olmasının altını çizdi.