Dış Borcumuz 2001 Krizindeki Düzeye Mi Yükseldi?

Selin Sayek Böke'nin 11 Mart 2015 tarihinde dile getirdiği beyanatın doğruluk payı nedir?

“2001 krizinde en temel problem dışarıya çok borçlu olmamızdı. Bugüne bakın o oran tekrar 2001 düzeyine erişmiş vaziyette”

Selin Sayek Böke (11 Mart 2015)

CHP Ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Selin Böke

CHP'li millet vekillerinin bu sıralar gündeme sıklıkla getirdikleri ekonomi meseleleri her gün bir tartışmaya yol açıyor. Selin Sayek Böke konuşmasında faiz ve doların yükselmesi sorunlarına da değindi. Dış borç oranları nasıl hesaplanır?

Dış borç oranları, borç stok rakamlarının tek başlarına ekonomi açısından çok anlamlı olmaması sebebiyle, ülkenin brüt dış borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’ya oranı ile hesaplanır. Hazine Müsteşarlığı web sitesindeki veriler şu şekilde

Böke’nin iddiasında referans verdiği borçlanma ise ulusal hesaplamalarda kamu borcu ile özel sektör ve bankacılık sektörü borçlarının toplanması ile oluşan brüt dış borç stoku.

Reklam
Reklam

Tablodan görüldüğü üzere, oranlar aynı olmasa da seviye olarak yakın. 2014’ten geriye dönük olarak incelediğimizde ise durum böyle:

Brüt dış borç stokunun GSYH’ye oranı dalgalı bir grafik izlemekle beraber, 2013 ve 2014 yılları itibariyle yükselmiş ve kriz dönemi ve sonrası seviyelere yaklaşmış. Kamu borcunun dış borçtaki payı azaldı mı?

2001 yılındaki borcun büyük bir çoğunluğunu kamu borcunun oluşturduğunu söyleyen Selin Böke'nin yukarıdaki tabloya göre oldukça haklı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 2001 yılında, toplam borcun yaklaşık %52 sini kamu borcu oluştururken 2014 yılına geldiğimizde ise bu oranın %30 larda seyrettiğini görüyoruz. Selin Sayek Böke'nin beyanatının doğruluk payı yüksek

Sonuç olarak, 2001 ve 2014’e dair brüt dış borç stoku-GSYH oranları birebir aynı olmasa da gelinen noktanın 2001 seviyelerine daha yakın olduğu söylenebilir. Ayrıca, Böke, kamu ve özel sektör arasındaki borçluluk dengesinin değiştiği konusunda da haklı. İçeriğin aslına ulaşmak veya fikrinizi belirtmek için:

http://www.dogrulukpayi.com/beyanat/55029f171de0f

Reklam
Reklam