Dış borsalar

Yatırım Finansman Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Bülteni

ABD Borsaları
ABD vadelilerde dün hafif satıcılı, yatay sayılabilecek hareketler gözlenirken, haftalık işsizlik başvurularının beklentilerden 5 bin fazla geldi ve 565 bin oldu.

Diğer bir veri ise 2Ç GSYİH revize verisi idi ve daralma yüzde 1 ile kaldı ve önceki ile aynı olarak açıklandı. 2Ç GSYİH’nın -yüzde 1’de kalması olumlu algılanırken, işsizlik başvurularının beklentilerden iyi gelmemesi moralleri biraz bozdu. Ama daha sonra petrol fiyatlarındaki artış, kar satışları havasını değiştirdi ve gelen alımlarla ABD borsaları günü artıda tamamaldı.

Reklam
Reklam

DJ endeksinde dikkat çeken hareket, uzun bir geçikmenin ardından yıl sonunda yeni uçaklarının ilk uçuşunu gerçekleştireceğini Boeing’de oldu. Vadeli borsalarda bugün yatay bir seyir yaşanıyor.

Latin Amerika: Latin Amerika borsaları, ABD ve Avrupa’da yaşanan kar satışlarına pararlel hareket etti ve bu hafta boyunca düşüş trendini sürdürdü.

Avrupa Borsaları
Güne yatay başlayan ve öğleden sonra satış baskını artıran borsalarda gün içinde yüzde 1’lere ulaşan ve geçen kayıplar yaşanmıştı. Gün sonuna doğru gelen tepki alımları zayıf kalsada kayıpların bir kısmı telafi edildi ve üç büyük Avrupa borsası günü ekside kapattı.

Asya Borsaları
Asya borsaları, karışık bir seyir izledi. Japonya’da hafif alıcılı yatay sayılabilecek hareketler yaşanırken, Çin’de yüzde 2.5’un üzerinde değer kayıpları yaşanıyor. Çin’de yaşanan düşüşte, kullanılabilir banka kredilerinin azalacağı endişesi etkili oldu. Japonya’da ise toparlanmanın sürdürülebilirliğine olan güvenin arttığı görüldü ve özellikle bireysel tüketim malları ile teknoloji hisselerindeki alımlar yükelişe öncülük etti. Bu sektörlere gelen alımlarda, ABD, revize 2Ç GSYİH’nın stoklar hariç tutulduğunda genişlemiş olması, Asya ihraç mallarına olan talebin yeniden artacabileceği beklentisi oluşturdu.

Reklam
Reklam

Faiz – Parite – Emtia Piyasaları

Dolar, dünkü agresif satışların ardından bugün savunmaya geçti. Yüksek getirili ve emtia destekli para birimleri ise yene karşı değer kazandı. Petrol, son 10 ayın en yüksek seviyelerine ulaşıp geçen iki günü düşüşle geçirdikten sonra, beklentilerin üzerinde gerçekleşerek ekonomideki büyümenin başladığına işaret eden ABD revize 2Ç GSYİH ve işsizlik maaş başvuruları verisi ile varil başına 72 doların üzerine çıktı. Altın, artan petrol fiyatlarının enflasyon endişelerini körüklemesiyle onsu 950 dolar civarında işlem gördü.