Dış borsalarda gözler ABD'ye çevrildi

Global piyasalar, ABD başkanlık seçimlerinden gelecek haberleri bekliyor.

Mynet Özel Haber: Selçuk AltunABD tarafında Cuma günü açıklanan vebeklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verilerine rağmen, yaklaşan seçimler nedeniyle borsalar günü düşüşle tamamladı.

Bu sabah itibari ile ABD vadelileri pozitif bir seyir izliyor.

Asya’da piyasalar yeni haftaya temkinli ve aşağı yönlü bir seyirle başladı. Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 43,78 puan (yüzde 0,48) değer kaybederek 9,007.44 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının, Wall Street'teki düşüşün etkisi ile yeni güne düşüşle başlamaları, gözlerin ABD'de yarın yapılacak Başkanlıkseçimine çevrilmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

IG Markets, FTSE 100'ün 30, Dax'ın 30 ve Cac-40'ın 15 puan düşüşle açılacağını tahmin ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimlerine sadece bir gün kalırken, global piyasalar seçim öncesi anketlere ve seçimin sonucuna kilitlenmiş durumda.

Barack Obama ile Mitt Romney, Sandy Kasırgası nedeniyle ara verilen seçim kampanyalarına yeniden başlarken, anketler, Obama'nın kilit eyaletlerde öne çıksa da iki adayın başa baş gittiğini gösteriyor.

Geçen hafta açıklanan işsizlik rakamları Obama kampanyasına iyi haber getirmedi. Çalışma Bakanlığı, Ekim ayında işsizlik oranınınyüzde 7,9’a çıktığını açıkladı. Başkan Obama bu haberi iyimser tarafından yorumlamayı tercih etti ve Ekim ayının, son sekiz ayın en çok istihdam sağlanan ayı olduğunu söyledi. Romney ise işsizlik rakamının, ülke ekonomisinin durma noktasında olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Seçim sandıkları, ülkedeki saat farkları nedeniyle, doğu yakasından başlamak üzere TSİ ile yarın gece 00.00'dan itibaren kapanmaya başlayıp, 06.00'ya kadar sürecek.

Reklam
Reklam

Yasalara göre ABD Başkanını yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı, ABD Başkan Yardımcısını da yeni seçilen Senato seçiyor.