Dış borsalarda panik bitti, yükseliş başladı

Önceki gün S&P'nin ABD'nin kredi görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesi nedeniyle panik şekilde yaşanan satış dalgası dün genel olarak piyasalarda yerini toparlanmaya bıraktı.

ABD'de dün beklentilerden olumlu gelen konut başlangıçları verisi ve açıklanan bilançoların etkisiyle borsa endeksleri yüzde 0,6'yı bulan yükselişlerle kapandı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.35, S&P 500 yüzde 0.57 değer kazandı. Dow Jones'ta ise dünkü işlemler 12.200-12.275 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.53 değer artışı ile 12.266 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da 1.08 değer artışı vardı.

Avrupa'da ise, otomotiv sektöründe gelen güçlü bilançoların ve ABD piyasalarındaki toparlanmanın etkisiyle borsa endeksleri yüzde 0,5 civarında yükselişlerle kapandı.

Reklam
Reklam

Avrupa borsalarından, Almanya'da yüzde 0.18, İngiltere'de yüzde 0.46, Fransa'da yüzde 0.70 değer artışı oldu.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, bu sabah kapanışta değer kazandı. Nikkei Endeksi, 165,79 puan (yüzde 1,76) değer kazanarak 9,606.82 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler yükseliş yönünde devam etmekte.

Avrupa borsalarının, ABD'de şirketlerden gelen olumlu ilk çeyrek sonuçlarının etkisi ile güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 49, Dax'ın 59 ve Cac-40'ın 27 puan artıdaaçılacağını tahmin ediyor.

Analistler, ABD vadeli endekslerinde yukarı hareketin bu sabah da devam etmesinin yatırımcıların Avrupa ve ABD'deki borç sorununa ilişkin endişeleri bir tarafa bıraktıklarını gösterdiğini ifade ediyorlar.

Selçuk Altun/Ekonomi-Finans Editörü