Dış borsalarda satış baskısı yaşanıyor

Dün genel olarak düşüş kaydeden global borsalar, bu gün de zayıf bir görüntü sergiliyor.

Selçuk Altun - Mynet ABD'de dün 10 yıllık tahvil faizleri iki yılın zirvesine olan yüzde 2.89 seviyesine ulaşırken, borsa endeksleri mali kuruluş ve enerji hisseleri öncülüğünde değer kaybetti.

Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre yüzde 0.47 düşüşle 15,010.74 puandan günü tamamlarken, Nasdaq yüzde 0.38 düşüşle 3,589.09 puana, S&P 500 yüzde 0.59 düşüşle 1,646.06 puana indi.

Diğer taraftan, ABD’de uzun vadeli hazine tahvil faiz oranlarının yükselmesi ve FED’in tahvil alım programında azaltıma gidebileceği endişeleri sonucu Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde düşüş gösterdi.

Reklam
Reklam

Geçen haftayı yatay kapatan Europe Stoxx 600 endeksi dün ise yüzde 0.52 düşüş gösterdi. Dün ayrıca Almanya DAX endeksi yüzde 0.31, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0.97, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0.53 değer kaybetti.

İtalya’da artan siyasi endişeler nedeniyle FTSE MIB endeksi yüzde 2.46 düştü.

Berlusconi Senato’dan çıkarılması halinde koalisyon için tehdit unsuru oluşturabileceğini belirtmesi ile artan siyasi endişeler ile İtalya’nın 10 yıllık tahvil faizleri 8 baz puan yükselerek yüzde 4.27 seviyesine ulaştı. Ayrıca Bundesbank’ın, enflasyonun artması durumunda, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırabileceğini kaydetmesi ile Euro’daki yükselişi sağladı.

Bu sabah itibari ile baktığımızda, ABD vadelileri hafif satıcılı seyrediyor.

Asya borsalarında ise bu sabah satıcılı bir seyir var. Japonya Nikkei endeksi yüzde 2.61, Çin borsası ise yüzde 0.63 ekside seyrediyor.

Avrupa borsalarının yeni güne hafif düşüşle başlamaları bekleniyor.

Bugün veri gündeminde Almanya’da ÜFE ve öncü göstergeler, Avro Bölgesi için inşaat üretimi verileri izlenecek. ABD veri gündeminde Chicago ulusal aktivite endeksi takip edilecek.

Reklam
Reklam

Piyasaların gözü yarın ABD'de açıklanacak olan FED FOMC tutanaklarında olacak.