Dış borsalarda son durum

**Global hisse senedi piyasalarında rallilerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Piyasaların yükselişindeki temel faktör kuşkusuz FED’in daha fazla varlık alımı yoluyla ekonomiye nakit enjekte etme beklentisi.

**

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.77, S&P 500 yüzde 0.61 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 10.929 - 11.032 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.53 değer artışı ile 11.006 puandan tamamlandı.

Reklam
Reklam

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 1.27, Arjantin'de yüzde 2.20 değer artışı vardı.

Avrupa borsalarından Almanya'da yüzde 0.25 değer artışı, İngiltere'de yüzde 0.08, Fransa'da yüzde 0.19 değer kaybı oldu.

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verileri sonrasında, yatırımcıların FED'in daha fazla parasal genişleme konusundra yakın zamanda adım atmasını beklediği ortamda, Avrupa borsalarının güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 12, Dax'ın 12 ve Cac-40'ın 16 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.

Analistler, ABD'de Cuma günü açıklanan verilerin part-time istihdamda önemli artışa işaret etmesini, krizde işsiz kalanların arzu ettikleri tam zamanlı işlere henüz dönemediklerini gösterdiğini belirterek, bunun parasal genişleme ve Cumhuriyetçilerin Kongre'de çoğunluğu elde etmeleri olasılığını artırdığını vurguluyorlar.

Selçuk Altun / Editör