Diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlımız için ciddi bir tehdittir

Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Doruk Sağlık Grubu Diş Hekimlerinden Dr. Serhat Önen, diş kanaması diye tarif edilenin aslında diş eti kanamaları olduğunu belirtti. Dr. Önen, şu bilgileri verdi: "Diş eti kanamaları, yaygın bir şikâyet olduğu için pek çoğumuz üzerinde durmayız ama aslında diş eti kanamaları önemsenmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Her şeyden önce diş eti kanaması ile karşılaştığınızda ortada bir sorun olduğu bilinmelidir. Sağlıklı dişlerin, diş fırçalamak ya da sert bir meyve ısırmak gibi bahanelerle kanamaması gerekir.

Reklam
Reklam

"DİŞ ETİ HASTALIKLARI SİNSİ BİR ŞEKİLDE İLERLER”

Ağız temizliğine dikkat etmemek, vitamin eksikliği veya sigara tiryakiliği gibi pek çok nedenden ötürü diş etlerinde sorun meydana gelebileceğini ifade eden Önen, "Diş eti hastalıkları sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve diş kaybı aşamasına gelindiğinde, artık bu durumun geri dönüşü olmaz. Bu nedenle düzenli olarak diş doktoruna gitmek ve diş eti kanamalarını ihmal etmemek önemlidir.” dedi.

Diş eti kanamalarına ve diş hastalıklarına karşı bazı önlemler alınabileceğine dikkat çeken Önen, şu bilgileri verdi: "İlk olarak kesinlikle dişler gün içinde yemeklerden sonra 2 defa fırçalanmalıdır. Kullanılan diş fırçaları ağzın yapısına da uygun olarak dişlerin rahatça fırçalanmasına imkân vermelidir. Diş fırçalamayı müteakip diş ipiyle diş araları temizlenmelidir. Çünkü diş fırçaları diş aralarını temizlemede yetersiz kalır. Sigara içmekten vazgeçilmelidir. Her 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilerek diş kontrolleri yapılmalıdır. Kullanılan diş fırçasının kılları da sert olmamalıdır.”

Reklam
Reklam

Tüm bunlara rağmen yine de diş eti hastalığının geçmemesi durumunda nedenlerin başka yerlerde aranması gerekeceğinin altını çizen Önen, yapılan araştırmalara göre diş ve dişeti hastalıklarına kişilerin beslenme şekillerinin de neden olabileceğini söyledi.

CİHAN