Diş gıcırdatmak, diş sağlığını bozuyor

"Bruksuzim" olarak tanımlanan diş gıcırdatma hastalığının, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olduğunu belirten Uzman Diş Doktoru Taner Dinç, gıcırtmaların aynı zamanda baş ve yüz ağrılarının habercisi olduğunu söyledi.

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde faliyet gösteren Ege Diş Polikiniği'nde görevli Uzman Dr. Taner Dinç konuyla ilgili verdiği bilgide, "Alışılmış olan yemek yeme, konuşma, ağıza bir şeylerin alınması gibi ağız açma hareketleri dışında, ağız kasları özellikle de alt çene kemiği, bazen beklenilenin dışında hareket göstermektedir" dedi. Diş sıkması ve gıcırdatmasının benzer etkiler gösterdiğini ifade eden Dinç, "Bruksizm, gece boyunca da görülebilir. Daha yaygın olanı, genelde kasların dinlenmeye geçtiği uyku döneminde olanıdır. Ağız çevresinde bulunan ve gece dinlenmesi gereken kaslar, ritmik hareketlerle birbirine temas ederek gece boyunca gıcırdamaya neden oluyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dişlerin yapısında ciddi anlamda aşınmalara ve madde kaybına neden olan diş gıcırdatmasının, diş eti ve çevresindeki dokularda problemlere, çenenin eklem bölgesinde hastalıklara yol açtığını dile getiren Dr. Dinç, bu alışkanlığın, özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması nedeniyle yüz ve baş bölgesinde de ağrılara neden olduğunu belirtti. Bu rahatsızlıkların, bir haftalık ya da bir aylık değil, uzun süren diş gıcırdatması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dr. Dinç, şunları kaydetti:

"Genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilik bruksizme neden oluyor. Bazen kaslardaki rahatsızlık da bruksizme neden olabiliyor. Hastalık kolaylıkla tedavi edilebiliyor. İlk olarak hasta bize geldiğinde diş gıcırdatmasının nedenlerini öğrenmeye çalışıyoruz. Nedenini bildiğimizde tedavi kolaylaşıyor. Dişlerdeki mevcut rahatsızlığın tedavisi yapılırken bu duruma neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Dişlerin bir kapanış şekli var. Alt ve üst çene arasına bir plak yerleştirerek geçici de olsa hastadaki sıkıntıyı bir süre ortadan kaldırıyoruz. Durumu ortaya çıkaran neden, psikiyatri servisini ilgilendiriyorsa oraya yönlendiriyoruz. Çünkü ilk etapta uygulanan basit tedavi yöntemleri geçicidir, bunlar bir süre sonra tekrarlanabilir"

Reklam
Reklam

Dinç ayrıca, bu alışkanlığın, dişlerde, diş etlerinde ve eklem bölgesinde ileri boyutlarda tahribatlara neden olmaması için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: