Diş hastalıkları kalp krizi riskini 6 kat artırıyor

ADANA (İHA) - Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Türkiye'de yılda 10 milyon diş hekimliği hizmeti verildiğini, ihtiyacın ise 330 milyon olduğunu bildirdi.

Yıldırım, TDB'nin 100. kuruluş yılı nedeniyle gerçekleştirilen "Bilimsel Bölge Toplantısı"na katılmak üzere geldiği Adana'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bilim ve teknoloji alanındaki yeniliklerden dolayı bilimsel etkinliklere ağırlık verdiklerini belirtti. Bilimsel ve teknolojik yeniliklere ulaşamayan hekimlerin başarılı olmasının çok zor olduğunun altını çizen Yıldırım, "Hepimizin bildiği gibi insanlar bu tür etkinliklere gönüllü olarak katılmıyorlar. Düzenlediğimiz eğitimlere katılım oranı şu anda yüzde 45 civarında. Bu eğitimlere katılım gönüllüğe dayanmamalı, zorunlu kılınmalı. Hekim hatalarını düzeltemezsiniz. Tıp alanında yapılan hataların geri dönüşü imkansızdır. Sürekli mesleki eğitim zorunlu hale getirilmeli, bu konuda yasal düzenleme yapılmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de şu anda faal çalışan 23 bin diş hekimi bulunduğunu, bunların yaklaşık 17 bin 500'ünün kendi muayenehanesinde hizmet verdiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'de yılda 10 milyon diş hekimliği hizmeti verildiğini, ihtiyacın ise 330 milyon civarında olduğunu belirtti. Vatandaştan sağlık primi alan devletin, yasalarda beyan ettiği şekilde bu hizmeti vermesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Diş ve diş eti iltihabı taşıyan hastalarda kalp krizi geçirme riski 6 kat, hamile kadınlarda düşük riski 4 kat, solunum sorunu bulunan hastalarda 5 kat fazladır. Diş ve diş eti hastalığı, şeker hastaları için de büyük risktir. Ancak, basit müdahalelerle bu hastalıkları önleyebilirsiniz. Diş eti tedavisi 1 liraysa kalp hastalığının ve diğer saydığımız hastalıkların tedavisi kat kat fazladır. Bu da tedavi maliyetinin artması ve devlete ek yük demektir. Devlet, diş hekimliği hizmetinin muayenehanelerden de
alınmasını sağlamalıdır."

"SAHTE DİŞ HEKİMLERİ HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNAMAKTADIR"

Reklam
Reklam

TDB Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, sahte diş hekimleriyle mücadele ederken, bunu bir pasta kavgası olarak görmediklerini belirterek, "Bu bir halk sağlığı sorunudur. Sahte diş hekimlerinin muayenehanelerinden bulaşıcı hastalıklar yayılmaktadır. Bunlardan biri de sarılıktır. Sarılık hastalığı kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Diş ve diş eti tedavisi de kanlı olarak yapılır. Diş hekimi kendisini ve hastasını bu tür bulaşıcı hastalıklardan korumasını bilir. Sahte diş hekimlerinin ise böyle bir derdi yoktur. Sahte diş hekimleri halkın sağlığı ile oynamaktadır. Türkiye'de kaç kişide AISD olduğu saklanıyor, tüberküloz yaygınlaşıyor. Bu tür hastalıkların yayılmasında sahte diş hekimleri bire bir aracıdır. Bizim amacımız, halkın sağlığını bu cahil insanlardan korumaktır" diye konuştu.

Bu konunun çözümünün kolay olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Bu konuda toplum bilgilendirilmeli. Vatandaşın kendilerine 'teknisyen' diyen bu kişilere değil diş hekimlerine gitmesi sağlanmalı" dedi. Bu konuda görevlilerin de görevlerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, "Yetkililer yapamıyorlarsa, bize bu konuda yetki verilsin bu mücadeleyi biz yapalım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam